Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Αυγούστου 2021

Επερχόμενος φασισμός (του Παύλου Αθανασόπουλου)

Οι εκλογικές επιδόσεις του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας (1928-1933, σε εκατομμύρια ψήφους): Μετά δεν ξανάγιναν εκλογές. Ακολούθησε απαγόρευση των άλλων κομμάτων, αναστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης, κάψιμο βιβλίων, ολοκαυτώματα εβραίων, πολιτικών αντιπάλων, ομοφυλόφιλων, αναπήρων και τσιγγάνων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, κρεματόρια, παγκόσμιος πόλεμος. (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε ολόκληρη).

«Θα μπούμε στο “ράιχσταγκ” για να εφοδιαστούμε από το οπλοστάσιο της δημοκρατίας με τα όπλα της. Θα γίνουμε βουλευτές για να εξουδετερώσουμε το πνεύμα της Βαϊμάρης, χρησιμοποιώντας το ίδιο. Εάν η δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια ώστε να μας δώσει το ελεύθερο και μάλιστα και βουλευτική αποζημίωση γι’ αυτά, είναι θέμα δικό της. Κάθε νομικό μέσο, μας είναι ευπρόσδεκτο για την ανατροπή των σημερινών καταστάσεων. Εάν πετύχουμε στις εκλογές να βάλουμε εξήντα έως εβδομήντα αγκιτάτορες του κόμματος στα διάφορα κοινοβούλια, μελλοντικά το ίδιο το κράτος θα εξοπλίσει και θα υποστηρίξει οικονομικά τον αγώνα μας. Και ο Μουσολίνι (Mussolini) είχε μπει στο κοινοβούλιο. Κι όμως δεν άργησε να οργανώσει την πορεία προς την Ρώμη. Ερχόμαστε ως εχθροί. Όπως ο λύκος που πέφτει σε κοπάδι προβάτων, έτσι ερχόμαστε». Γιόζεφ Γκέμπελς (Joseph Goebbels), 30 Απριλίου 1928

Ο κίνδυνος του φασισμού δεν είναι πια στην σφαίρα των υποθέσεων κάποιων τερατολόγων. Είναι πράγματι προ των πυλών. Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει τη «χρυσή αυγή» (ΧΑ) τρίτο κόμμα με 10.5%. ‘Αλλες, μετριοπαθέστερες, της δίνουν 8.5 με 9%. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ενώ όλα τα κόμματα εμφανίζουν πτώση, μόνο η ΧΑ ανεβάζει τα ποσοστά της με αλματώδη τρόπο.

Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι άμεσος. Το παραπάνω κείμενο του Γκέμπελς δείχνει ανάγλυφα πως οι ναζιστές χρησιμοποιούν τους θεσμούς της δημοκρατίας για την κατάλυσή της. Εξ άλλου, τα ίδια πάνω -κάτω είπε και ο Μιχαλολιάκος στη ναζιστικής αισθητικής φιέστα των Θερμοπυλών. Εάν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε κατάλυση της δημοκρατίας ή εμφύλια σύρραξη. Η ΧΑ είναι αστερισμός παντός είδους ένοπλων συμμοριών. Τι μπορεί να γίνει;

Περιληπτικά κάποιες σκέψεις:

Να γίνει με κάθε τρόπο εμφανής στους Ευρωπαίους εταίρους μας ο άμεσος κίνδυνος. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αν ριζώσει ο ιός του ναζισμού σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εύκολα εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο. Πρέπει να δώσει στην Ελλάδα την αναγκαία ανάσα, την πολυπόθητη επιμήκυνση, ώστε εφαρμόζοντας με κάποια άνεση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να βγει από το τούνελ της κρίσης.

Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει πάση θυσία στο έργο της. Πρέπει να εντάξει το πακέτο των 11.5 δις σε ένα συνολικότερο σχέδιο που θα δείχνει τα επόμενα βήματα, θα δίνει προοπτική στη χώρα και ελπίδα στο λαό. Πρέπει να προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειλικρινής συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων, χωρίς ηγεμονισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, μεταρρυθμιστικές κινήσεις, πρέπει άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες διαλόγου και σύγκλισης, με στόχο ένα σύγχρονο συνεκτικό, δημοκρατικό και κοινωνικό όραμα. Πρέπει να δοθεί μια προοπτική μέλλοντος στην κοινωνία, για να μην πέφτει στις παγίδες του φασισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι η ανεύθυνη ξεθεμελιωτική και δημαγωγική αντιπολίτευση, πλέον βοηθάει μόνο τις φασιστικές δυνάμεις. Ότι η ανομία, η ανυπακοή και η περιφρόνηση των θεσμών, είναι εκτροφεία ναζισμού. Αν δεν το καταλάβουν, κακό του κεφαλιού τους: θα βρεθούμε όλοι μαζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια του συντάγματος και των νόμων, αλλά με ριζικό και αποφασιστικό τρόπο, το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι ο μεγαλύτερος στρατολόγος της ΧΑ.

Πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες της ΧΑ. Όλο το νομικό οπλοστάσιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα κατά των καθημερινών παρανομιών και εγκλημάτων που διαπράττονται από αυτό το χώρο. Οι ένοπλες συμμορίες πρέπει να συντριβούν.

Πρέπει να γίνει έλεγχος και να παρθούν μέτρα για τη διείσδυση της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να δείξει εξαιρετική αυστηρότητα σε τέτοια θέματα.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ανοίξουν οξύ ιδεολογικό μέτωπο κατά του ναζισμού. Εκπαίδευση, ΜΜΕ, όλοι οι θεσμοί που επηρεάζουν τη νέα γενιά, πρέπει να δείξουν τι είναι ναζισμός πραγματικά, να μιλήσουν και να ξαναμιλήσουν για τα εκατομμύρια νεκρούς του Β’ παγκοσμίου πολέμου, για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κρεματόρια, το σημείο μηδέν της απανθρωποποίησης. Ας διδάξουμε τα παιδιά ιστορία. Η παιδεία είναι το μόνο αντίδοτο στο ναζισμό και σε κάθε ολοκληρωτισμό. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Ώρες για πανδημοκρατικό συναγερμό!

* Ο Παύλος Αθανασόπουλος είναι δικηγόρος, στέλεχος του μεταρρυθμιστικού χώρου

* Ο πίνακας είναι από την Προοδευτική Πολιτική

ΠΗΓΗ : Μεταρρύθμιση (tvxs.gr)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αποχωρώ από το κόμμα. Πολιτικά θα στηρίξω, με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παραμένουν πιστοί και πιστές στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των κινημάτων

Ένα νέο χτύπημα δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τις εκλογές καθώς όπως έγινε γνωστό αποχώρησε […]

2 Σχόλια

  1. Ο κ. Παύλος Αθανασόπουλος είναι, επίσης, στην ΔΗΜΑΡ, ενώ είχε θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας εκ των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν την παρακάτω δήλωση στήριξης προς την Δημοκρατική Αριστερά. Φαίνεται άλλωστε και από τις θέσεις του.

    «Αποφασίσαμε στις ερχόμενες εκλογές να στηρίξουμε τη Δημοκρατική Αριστερά, προσδοκώντας ότι θα συμβάλει στη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να αναλάβει τις τύχες της χώρας μας και να την οδηγήσει και πάλι στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης».

    Τη δήλωση υπογράφουν οι: Παύλος Αθανασόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Σωτήρης Βαλντέν, Σπύρος Βάρελης, Στέφανος Διαμαντής, Κλειώ Ευαγγελάκου, Μιχάλης Κυριακίδης, Λέλα Κωστούλα, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιώργος Πιτουρόπουλος, Ριχάρδος Σωμερίτης, Μάνος Τρανταλίδης, Ηλίας Φιλιππόπουλος και Νίκος Χιωτάκης.

    Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος έχει διαγράψει και πολιτική πορεία:

    Υποψήφιος βουλευτής Αθήνας (το 1993 με τον ΣΥΝ και το 2004 με το ΠΑΣΟΚ) και Ηλείας (το 1996 και το 2000 με τον ΣΥΝ).

  2. Ρε παλικάρια, διαβάζετε καλά τα άρθρα που ανεβάζετε και μέχρι την τελευταία παράγραφο; Τα καταλαβαίνετε ή μείνατε στον τίτλο; Αν ναι τότε το σχόλιό μου περιττεύει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *