Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

“Κλειδώνουν” τα μέτρα για το πακέτο των 11,5 + δισ. Ο πρώτος τάχατες φόβος της συγκυβέρνησης για διαρροές

Του Απόστολου Γατή –

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «καταλήξαμε στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δις ευρώ», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Βέβαια έχουν διατυπωθεί ενστάσεις τόσο από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος υπενθύμισε στοκ κ. Σαμαρά ότι δεν κυβερνά, αλλά αντίθετα συγκυβερνά, προσπαθώντας παράλληλα να βάλει στο κάδρο την αντιπολίτευση με τον όρο «συνευθύνη». Και αυτό έχει τη σημασία του, αφού ο όρος είναι δισήμαντος και στοχεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. που κατά τον κ. Βενιζέλο υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει καμία αντιπολίτευση! Πάντως δε μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει  ότι δεν ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση στις πολιτικές επιλογές που είχε κάνει και ο ίδιος στο κόμμα του.

Από την άλλη μεριά είναι γνωστό ότι και στη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη υπάρχουν προβλήματα τόσο με τα «μπαϊράκια» στελεχών του (Βουδούρης, Μιχελογιανάκης) όσο και με τα κύματα που έχουν σηκώσει οι προηγηθείσες αποχωρήσεις άλλων στελεχών του κόμματός του. Γνωρίζει καλά ότι με την οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση που προμηνύεται δεν μπορεί να χρεωθεί μια ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης που τη δεύτερη φορά και όχι την πρώτη που πάλι μπορούσε αλλά δεν βόλευε αποφάσισε να στηρίξει.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, ο κ. Σαμαράς ανησυχεί (όσο μπορεί ν’ ανησυχεί) για τα «δεκανίκια» του και την ψηφοφορία, μη τυχόν δηλ. και υπάρξουν διαρροές . Μάλλον δεν θα υπάρξει καμία ή αν υπάρξουν τμηματικά ή κατ’  άρθρο μεμονωμένο (αν και θα προτιμηθεί η λύση “πακέτο”, όλα σε ένα όπως μας είχαν συνηθίσει και οι προηγούμενοι), θα είναι απολύτως διαχειρίσιμες, πολιτικά και επικοινωνιακά, με τον κόσμο να βομβαρδίζεται με δηλώσεις που θα φέρνουν τη συντέλεια, στο ίδιο μοτίβο που κινήθηκαν προεκλογικά.

Ουσιαστικά μόνο για επικοινωνιακούς λόγους θα ζητηθεί από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να στηρίξουν τις επιλογές του πακέτου (έτσι κι αλλιώς άλλοι αποφασίζουν), δίνοντας και κάτι, όπως για παράδειγμα την «συνταξιοδοτική ωρίμανση» αντί για την «οιονεί απόλυση» (εφεδρεία), αν…

Είναι αυτό που ο κ. Κουβέλης προσδοκά, για να πάρει πόντους από το ΠΑΣΟΚ και για να ενισχυθεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο διφωνίες, τριφωνίες και παραφωνίες (βλέπε Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης), βάζοντας δηλ. τα όποια «ζιζάνια» στη γωνία, αφού π.χ. με την  απαίτηση της Τρόικας για την αποδιάρθρωση των όποιων εργασιακών διακαιωμάτων έχουν απομείνει -η ΔΗΜΑΡ μιλούσε πρόσφατα (δεν έχει περάσει μήνας) για αποκατάσταση αυτών-  αναμένεται να «ξαναφυτρώσουν».

Τέλος η επαναχρησιμοποίηση του επικοινωνιακού όρου «λόμπυ της δραχμής» από τον κ. Σαμαρά στην επικαιρότητα δεν είναι διόλου τυχαία -αν και μια κουραστική επανάληψη δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, λες και το team στερείται επιχειρημάτων και φαντασίας- στοχεύει και αυτό κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κατά δεύτερο λόγο (η ΔΕΘ φέτος θα είναι για τον πρωθυπουργό πραγματική δοκιμασία όσο και οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, παρόμοια θέση που είχε, αν θυμάστε, και ως αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ.) αλλά και ευρύτερα. Το παιχνίδι το έχει μάθει “τόσα χρόνια στο “κουρμπέτι”: Ασχολήσου για να ασχολούνται μαζί σου ακόμα και αν δεν έχεις να πεις τίποτα καινούριο, αρκεί να δημιουργείς όποια πραγματικότητα.

Σαφώς και έχουν ο κατανοήσει ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ και οι βολικοί συγκάτοικοί της ότι η προεκλογική περίοδος έχει παρέλθει. Απλά όταν συνεχίζεις να φοβίζεις τον κόσμο, τότε τον μανιπουλάρεις πιο εύκολα και είναι διατεθειμένος να δεχθεί σχεδόν τα πάντα. Εξάλλου από κάποιους η συγκατοίκηση ήταν το επιθυμητό σενάριο που “με νύχια και με δόντια” το πραγματοποίησαν και -που να το θυμάστε- θα το επιχειρήσουν και στις επερχόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Φωτ.: star.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.