Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Νέοι τριγμοί και ρήγμα μέσα στη ΔΗΜΑΡ. Δε φαίνεται να κρατά καλά το δεύτερο θεμέλιο της κυβέρνησης

Του Απ. Γατή –

Μπορεί η στήριξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, μια στήριξη την οποία θα μπορούσε να είχε δώσει πριν γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, αφού, όπως φάνηκε και εξακολουθεί να φαίνεται, δεν υπάρχει κάτι που να μαρτυρεί τελικά και να πείθει για το “γιατί όχι πριν”. Η απόφαση ήταν ειλημμένη με ό,τι και αν αυτό θα σήμαινε για το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και τις παραιτήσεις και διαφοροποιήσεις που ακολούθησαν.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, αυτήν της νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής πολιτικής από τη μία και της προοδευτικής κατεύθυνσης από την άλλη, με σκοπό να πάρει τόσο πόντους από το ΠΑΣΟΚ (ή ότι έχει απομείνει από αυτό) πλειοδοτώντας σε κοινωνική ευαισθησία, όσο και να κερδίσει πιο μετριοπαθείς από τον “δαίμονά” του τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έχει επιτύχει μέχρι τώρα, περιορίζεται σε δηλώσεις εκτόνωσης για μια “κοινωνία όρθια”, χωρίς άλλα δυσβάσταχτα μέτρα, πόσο μάλλον με απολύσεις και εφεδρεία (ή όπως αλλιώς την αποκαλεί ο κ. Στουρνάρας), αγνοώντας ότι η ίδια η ΔΗΜΑΡ αποτέλεσε εν τέλει την εφεδρεία στο ανάχωμα της κυβέρνησης που έτσι κι αλλιώς δεν την είχε πρακτικά ανάγκη τόσο πολύ η ίδια η ΝΔ, αλλά πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ που στήριζε τις μνημονιακές κατευθύνσεις, όχι μόνο του. Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να παίξει το ρόλο της σωσίβιας λέμβου ακόμα και αν ήξερε ότι το σκαρί της δεν είναι αντοχής και συνοχής και ότι θα μπάζει νερά από τη πρώτη κιόλας ρωγμή.

Μπορεί το πλούσιο λεξιλόγιο και η ρητορική δεινότητα του Φώτη Κουβέλη να αποτελούν “μνημεία” χειρισμού της ελληνικής γλώσσας που θα μπορούσαν κάλλιστα μαζί με αυτά του κ. Βενιζέλου να διδάσκονται στις σχολές ΜΜΕ, όμως από πολιτικής πρακτικής  δεν υπάρχουν αντίστοιχα σημαινόμενα. Οι διαφωνίες και οι αναμενόμενες ρήξεις μέσα στη ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα που αν δεν χρωστά την ύπαρξή του σε κάποια φιλοδοξία τη χρωστά τουλάχιστον και σε κάποια στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη, αρχίζουν και της δημιουργούν πρόβλημα.

Όσο και αν ο κ. Κουβέλης είναι περισσότερο εκτεθειμένος στην τηλεόραση (έχει εμφανιστεί περισσότερες φορές και από τον κ. Βενιζέλο και από τον πρωθυπουργό που ξέρουν καλά να φυλάγονται όταν ο φακός της επικαιρότητας “καίει”), με μακρές δηλώσεις σχεδόν μετά από κάθε συνεδρίαση της τριμερούς κυβέρνησης, δεν θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να αναχαιτίσει αυτό που έρχεται, ακόμα και αν κάποιοι τον θέλουν να “σώζεται” πολιτικά βάζοντας πλώρη για την Προεδρεία της δημοκρατία. Ρώτησαν, όμως, τους “βαρκάρηδες”; Η ΔΗΜΑΡ θα αρχίσει άμεσα να κινδυνεύει από τους πραιτωριανούς, μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα το χρώμα της πόρπης. Εξάλλου έχει επιτελέσει το ρόλο της στον κυβερνητικό σχηματισμό, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνει πριν φτάσουμε ακόμα στις δεύτερες κάλπες. Αλλά για λίγο χάθηκε το πολυπόθητο “180”.

Οι αμφισβητήσεις και οι τριγμοί μέσα στον πολιτικό σχηματισμό της συνεχίζονται. Σήμερα ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο) διένειμε επιστολή προς τους συναδέλφους του εκφράζοντας ενστάσεις για το αν τα υπό απόφαση μέτρα συμβαδίζουν με το προγραμματικό πλαίσιο που συμφώνησαν τα τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο κ. Γ. Μιχελογιαννάκης (βουλευτής Ηρακλείου, επίσης ΠΑΣΟΚογενής και είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο) ήταν απών από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος σε δήλωσή του (δείτε παρακάτω) δηλώνει αντίθετος με τα νέα μέτρα. Πάντως και οι δύο ΠΑΣΟΚογενείς βουλευτές αν και “πήδησαν” στη λέμβο της ΔΗΜΑΡ γιατί δεν άντεχαν άλλο να ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα αλλά και διαβλέποντας την πολιτική τύχη τους εντός ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από αυτήν.

«Η προγραμματική συμφωνία, η τήρηση της οποίας είναι συμβόλαιο, μιλούσε για το πακέτο των 11,5 δισ., τα οποία θεωρούντο έξοδα. Το επιχείρημα καλόπιστων και τρόικας ήταν ‘αφήστε τα έσοδα εφόσον δεν έχετε αποδείξει ότι είστε ικανοί να τα εισπράξετε’. Η αλλαγή πλεύσης προσθέτοντας 2,5 δις στα 11,5 δισ. ευρώ, αλλάζει όλη την προηγούμενη φιλοσοφία. Δηλαδή, είμαστε ικανοί, μόνο για περικοπή εξόδων και όχι είσπραξη εσόδων, αλλά όταν τα έξοδα δεν φτάνουν, βαφτίζουμε τα έσοδα, έξοδα και όλα καλά».

«Όταν συμφωνείς σε κάτι και αθετείς τη συμφωνία τι κάνεις; Είναι ξεκάθαρο. Εγώ όταν συμφωνώ με κάποιον και αθετεί τη συμφωνία του, καταγγέλλω τη συμφωνία και μένω με τη λογική ότι συνεχίζω να διεκδικώ αυτά που πιστεύω», δήλωσε στο «Βήμα» ο βουλευτής Ηρακλείου.

Τέλος ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Οικονόμου (διαγραφείς το 2011 από το ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής με τον Γιάννη Δημαρά του κόμματος “Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών”, αργότερα συνιδρυτής του “Ελεύθεροι Πολίτες” και τέλος -αμήν- βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ) μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι πρέπει να γίνει ξανά διαπραγμάτευση του μνημονίου και των όρων που συμφωνήθηκαν, κάτι που επιλεκτικά έχουν σβήσει από τη μνήμη τους και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης.

Για τον τελευταίο πάντως το επικοινωνιακό μότο του προεκλογικά “τηρώντας αλλάζουμε” φαίνεται να του αποδίδει κάποια ειλικρίνεια, αφού ο λαός δεν ξόδεψε φαιά ουσία για να αποκωδικοποιήσει τι θέλει να πει με αυτό ο “ποιητής”, ο οποίος σήμερα δήλωσε ξανά τη στήριξή του στην κυβέρνηση που κάνει ό,τι είπε, εν μέρει: τηρεί, αλλά δεν αλλάζει.

Σχετικά

Δημιουργούν έναν “ελληνικό Φρανκενστάιν”

Αποχωρήσεων συνέχεια στη ΔΗΜΑΡ. Αποχώρησε ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και εκ των ιδρυτικών μελών της ΔΗΜΑΡ

Προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ οι «βασικοί παίκτες» στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

Σεισμική δραστηριότητα της συγκυβέρνησης: Στο παρά 5´ αποφεύχθηκε και τέταρτη παραίτηση υφυπουργού, της Φωτεινής Σκοπούλη

Τριγμοί και αποχωρήσεις στη ΔΗΜΑΡ. Αποχώρησε ο Στ. Μπαγεώργος

Αρχίζουν τα όργανα και στη ΔΗΜΑΡ με την παραίτηση του Δημ. Χατζησωκράτη

Ποιος είπε ότι “εξαφανίστηκε”; Δήλωση Σημίτη: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.