Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Εκδήλωση για τον Επτανησιώτη οραματιστή Πολιτικό Μηχανικό Τάκη Παυλάτο που “έφυγε με το παράπονο”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης σας προσκαλεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 και ώρα 8:00 μ.μ στον προαύλιο χώρο της

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ –

Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας

στο Αργοστόλι,

όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – αφιέρωμα ως φόρος τιμής στον αείμνηστο συμπατριώτη μας

Τάκη Παυλάτο

αλλά και στα πλαίσια διατήρησης της μνήμης των ισχυρών σεισμών του 1953 που σημάδεψαν

την ιστορία του τόπου μας.

Στην  εκδήλωση θα μιλήσουν για το έργο του  Τάκη Παυλάτου  και για τις αντισεισμικές κατασκευές ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ Σπυράκος Κωνσταντίνος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλληνίας κος Τραυλός Σταύρος.

Σχετικά

“Έφυγε με το παράπονο”

Από το ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ο θάνατος του συναδέλφου μας Τάκη Παυλάτου είναι μεγάλη απώλεια για τον Τεχνικό Κόσμο της Ελλάδας, καθώς αποτελούσε άξιο, διακεκριμένο και τιμημένο μέλος του.

Άνθρωπος προικισμένος, παγκοσμίως γνωστός, αφιέρωσε τη ζωή του στην κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού. Το πάθος του να λύσει επιστημονικά τεχνικά προβλήματα έκανε στην άκρη άλλες προτεραιότητες, που για τους περισσότερους από μας είναι βασικές.

Σπούδασε στο ΕΜΠ, συντηρούμενος από το συσσίτιο του φοιτητή, αλλά αριστούχος ! Αποφοίτησε 20 Ιουλίου 1953.

Διακρίθηκε και πήρε άριστα στη διπλωματική του διατριβή, όμως κλήθηκε να την εφαρμόσει, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς 23 ημέρες μετά την αποφοίτησή του, τις 13 Αυγούστου 1953, συνέβη ο καταστροφικός σεισμός στην Κεφαλονιά !

Ο πρώτος  αντισεισμικός κανονισμός της Ελλάδος (1959) και πολλές μελέτες δημοσίων κτηρίων σε όλη την χώρα, είναι δημιουργήματα του.

Σχεδίασε και επέβλεψε τα περισσότερα δημόσια κτήρια στην Κεφαλονιά.

Μερικά από τα έργα του:

  • Η θεμελίωση του Σταδίου Καραϊσκάκη πάνω σε φερτά υλικά, έργο απίστευτης τεχνικής δυσκολίας, ειδικά για την εποχή του.

Στην Κεφαλλονιά:

  • Παλιό Δημαρχείο Αργοστολίου, Μητροπολιτικό Μέγαρο Αργοστολίου (επισκοπή), Νομαρχία Κεφαλλονιάς, Φανάρι Αγίων Θεοδώρων Αργοστολίου, Πύλη του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, Δημοτική Αγορά Αργοστολίου, συγκρότημα κατοικιών παραμονής ασθενών στον  Άγιο Γεράσιμο.
  • Πολλές εκκλησίες: Άγιος Γερασίμος (καινούργια), Μητρόπολη, Ταξιάρχες κ.α.  Πολλά Κωδωνοστάσια: Αγίου Γερασίμου, Δραπανιώτισσας, Δαυγάτων κ.α.

Ανακατασκευάστηκαν με δικά του σχέδια στην Ζάκυνθο:

  • Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας
  • Ο Άγιος Νικόλας Μώλου
  • Η εκκλησία της Φανερωμένης.

Για την αφιλοκερδή προσφορά του στην ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς, μετά τον σεισμό του 1953, η τοπική κοινωνία τον τίμησε με την ανώτερη τιμή επί νομαρχίας Διονυσίου Λευκαδίτη.

Επίσης τιμήθηκε από πολλούς φορείς για το έργο του, ανάμεσα σε αυτούς η Ακαδημία Αθηνών  και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το σημαντικό αρχείο του είχαν ζητήσει μεγάλα ιδρύματα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το ΤΕΕ, το Υπουργείο Χωροταξίας. Αρνήθηκε να το δώσει γιατί επιθυμούσε να στεγαστεί στο Αργοστόλι.

Χρέος όλων των  Κεφαλλονιτών,  για το σύνολο της προσφοράς του, αλλά και για την τιμή ένας συμπολίτης μας να διακρίνεται παγκοσμίως, είναι  η εκπλήρωση της επιθυμίας  του.

Ο Τάκης Παυλάτος ανήκει στους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία!

Για την ΝΕ ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ο πρόεδρος

Σ. Τραυλός

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.