Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Ψαλίδι στις συντάξεις από τα 700 €, ψαλίδι σε συντάξεις ΟΓΑ, ψαλίδι στο ΕΚΑΣ, εφεδρεία κλπ, κλπ.

Σήμερα, Δευτέρα, έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αυτές οι συσκέψεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.Όπως σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αναφέρουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Το πακέτο των επώδυνων μέτρων -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα «Νέα» της Δευτέρας, αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής:
* Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

* Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

* Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

* Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

* Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

* Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

* Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

* Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

* Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

* Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί σε περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κυμαίνεται στα 4,5-5 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων

«Πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει τα νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων και της χώρας ως λάφυρα στην τρόικα. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών θα βυθίσουν περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση, θα εκτινάξουν την ανεργία και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

«Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά την απομακρύνει με αργά και σταθερά βήματα. Η μόνη προοπτική ανασυγκρότησης της οικονομίας και κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση μπορεί να προέλθει από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προστασίας των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης», προστίθεται.

ΠΗΓΗ : flashnews.gr via in.gr

Μέχρι στιγμής και μέχρι την επίσκεψη του Γιούνγκερ σε λίγες μέρες στην Ελλάδα και τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Γερμανία δεν έχει εκδοθεί κάποιο επίσημο κείμενο για τα παραπάνω, όπως και για τις αντιδράσεις που φέρεται κάποια από τα μέτρα να προκαλούνται στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ (στο ζήτημα των συντάξεων του ΟΓΑ) και της εφεδρείας (οιωνεί απόλυση) από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. Στο θέμα ταυτίζεται ο κ. Μανιτάκης με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, για την εργασιακή εφεδρεία: ότι «η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει» επισημαίνοντας πως «η εργασιακή εφεδρεία όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο», ενώ οι συνεργάτες του υπουργού πρόσθεταν ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει όταν διεξάγεται υπό τον φόβο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναφέρεται στο enikos.gr. Τώρα ποιος παίζει ενδεχομένως καλύτερα το ρόλο του … αναχώματος, θα σας γελάσουμε.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ:Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται. Μετά την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα έχουν σειρά οι μικρότερες δημοτικές επιχειρήσεις

Κάλεσμα για ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ την οποία σπεύδει να υλοποιήσει η τρικομματική κυβέρνηση έκανε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.