Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Θα βρέχει…αστέρια σήμερα το βράδυ κι αύριο

Στο αποκορύφωμά τους με 100 πεφταστέρια ανά ώρα αναμένεται να φτάσει το φαινόμενο των Περσειδών, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Αυγούστου. Οι διάττοντες αυτοί αστέρες εμφανίζονται κάθε Αύγουστο στους ουρανούς του πλανήτη. Η «βροχή» των αστεριών θα είναι ορατή, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική – και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Παραδοσιακά οι Περσείδες θεωρούνται η βροχή διαττόντων που συνήθως έλκει τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο από κάθε άλλο ανάλογο φαινόμενο με «πεφταστέρια».
Τον φετινό Αύγουστο η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 31 Αυγούστου, ενώ στις 17 Αυγούστου υπάρχει Νέα Σελήνη, πράγμα που σημαίνει ότι, αντίθετα με το περσινό καλοκαίρι, η λάμψη του φεγγαριού δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.
Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του. Ο εν λόγω περιοδικός κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από το τέλος Ιουλίου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Οι πιο εντυπωσιακές Περσείδες πραγματοποιήθηκαν ότι η Γη πέρασε πιο κοντά από ποτέ από τον κομήτη το 1992. Έκτοτε ο αριθμός των μετεώρων έχει επανέλθει σε κανονικό επίπεδο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

PATRIA O MUERTE!

Ο Τσε γνώριζε πως χωρίς πατρίδα, δεν υπάρχει δημοκρατία, σοσιαλισμός… “Πατρίδα ή Θάνατος”… ήταν το σύνθημα της Κουβανέζικης Επανάστασης κι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.