Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Οκτωβρίου 2021

Η τοποθέτηση-παρέμβαση του δημάρχου Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνου στην Ημερίδα για τις Συγκοινωνίες στα Ιόνια Νησιά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:

Το Meganisi News σας παρουσιάζει την τοποθέτηση – παρέμβαση του κ. Ευστ. Ζαβιτσάνου στην Ημερίδα για τις συγκοινωνίες στα Ιόνια Νησιά που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2012 στην Ιθάκη. Έχουμε στη διάθεσή μας το σχετικό αρχείο ήχου, αλλά επιλέξαμε να το απομαγνητοφωνήσουμε και να σας  παρουσιάσουμε την τοποθέτηση του δημάρχου Μεγανησίου σε γραπτή μορφή, όσο κι αν με τη μεταφορά σε γραπτό λόγο το αυθεντικό μήνυμα “χάνει” σε φυσικότητα, ένταση, συνοχή και ζωντάνια και δεν μεταφέρει το “κλίμα”, τη δυναμική του ως έχει. Όπου στο κείμενο υπάρχουν τελείες (“…”) σημαίνει ότι η φράση είναι ακατάληπτη.

Ως συμπέρασμα ή ακόμα και ως υπότιτλο στην ανάρτησή μας θα μπορούσε κανείς να επιλέξει αυτό που ο δήμαρχος σε έντονο, διεκδικητικό ύφος είπε: “Κοινωνίες μερικώς απασχολούμενες δεν οδηγούν σε λύση”.

Δυστυχώς, κάπου προς το τέλος (ο δήμαρχος δέχεται την παραίνεση του συντονιστεί να συντομεύει) όταν αρχίζει να μιλά για το μεταφορικό ισοδύναμο, “κόβεται” η ηχητική καταγραφή.

Συγκοινωνίες για τους τουρίστες ή τους κατοίκους των νησιών μας;

“Και μόνο –παρότι θα φανεί παράξενο- από την τοποθέτηση του κ. Λυρίδη που έβαλε μια πρόκληση και το θεωρώ πολύ σημαντικό.

Ακούστηκαν διάφορα, μπορώ να πω πάρα πολλά με τις συγκοινωνίες, τη νησιωτικότητα, τα Μικρά Νησιά. Ασχολούμαι πολλά χρόνια και σε άλλα επίπεδα. Μπορώ να πω πολλά, μπορώ να πω για το μεταφορικό ισοδύναμο…, δεν είναι ακριβώς έτσι, πρέπει να το δούμε που στοχεύει το μεταφορικό ισοδύναμο κι είναι ένα ζήτημα που δεν έχει απαντηθεί –αν έχω το χρόνο θα τοποθετηθώ.

Επειδή πιστεύω ότι όλα είναι προβλήματα, όλα είναι ζητήματα, σίγουρα είναι σύνθετο το όλο θέμα, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις πολιτικές μας. Αυτό είναι το ζήτημα. Πιστεύω δηλαδή ότι το θέμα της επικοινωνίας, της συγκοινωνίας είναι πολιτικό. Και πρέπει κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα –θα πω εγώ- το πολιτικό σύστημα δεν αφορά μόνο τα κόμματα εξουσίας να πάρουν την πολιτική ευθύνη. Και θα εξηγήσω.

Υπάρχει λοιπόν συγκοινωνία και τουρισμός … ή τις συγκοινωνίες τις θέλουμε καταρχή για την κοινωνία. Πως απευθυνόμαστε. Ποια είναι η προτεραιότητά μας. Διότι αν πάμε επιχειρηματικά, να το δούμε, συγκοινωνίες και τουρισμός. Εάν το δούμε σε σχέση με την κοινωνία, είναι ένα άλλο πράγμα. Κι εμείς βιώνουμε στα νησιά. Και ξέρετε κάτι; Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Κέρκυρα δεν έχει πρόβλημα συγκοινωνίας. Μη και γελιόμαστε. Με την ηπειρωτική Ελλάδα επικοινωνούν.

Η Δημοκρατία βλέπει και τις μειοψηφίες

Τα νησιά γύρω από αυτά τα νησιά έχουν το πρόβλημα. Καστός, Κάλαμος, έχει πρόβλημα. Θα μου πεις, μα τριάντα άνθρωποι είναι εκεί πέρα και στο άλλο διακόσιοι. Αν θέλετε και λίγοι ψηφοφόροι. Τι σημασία έχουν. Αλλά η δημοκρατία και η ευαισθησία μας στις μειοψηφίες πηγαίνουν και στους λίγους ανθρώπους. Αυτά να δούμε λοιπόν.

Μπορεί να έχουμε πρόβλημα νησί από νησί σε νησί, σαφώς υπάρχει πρόβλημα. Να το ιεραρχήσουμε όμως, είναι το μείζον; Αυτό να δούμε. Μήπως και να δούμε και το κόστος. Άρα να δούμε τις ρεαλιστικές πολιτικές. Να δούμε το κόστος δηλαδή ενός καραβού από την Κέρκυρα στη Ζάκυνθο, τους χρόνους, μήπως δηλαδή η σύνδεση και μέσω της Ιονίου, που είναι έτσι ένα ζήτημα της παρα-Ιονίου διευκολύνει αυτή την επικοινωνία, να το δούμε ρεαλιστικά.

Θέλω να πω –και προσπαθώ να είμαι πολύ συνοπτικός, τίτλους θα βάλω- το εξής: Και να προκαλέσω. Εγώ είμαι δήμαρχος στο Μεγανήσι. Εάν κάποιος μου πει, το κράτος, η Περιφέρεια «να σου φτιάξω μια γέφυρα να συνδέσεις το Μεγανήσι με τη Λευκάδα;», «να φτιάξουμε μια γέφυρα να συνδέσουμε τους Παξούς με την Ηγουμενίτσα;» … δεν ξέρω αν η απάντηση είναι εύκολη. Θέλω ή δε θέλω; Τη θέλουμε την απάντηση; Είναι εύκολη η απάντηση; Θέλω να είμαι νησί; Θέλω να’ χω τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας ή θέλω να είμαι προέκταση της ξηράς; Δεν ξέρω αν είναι εύκολη η απάντηση. Εγώ προσωπικά, δε θέλω. Θέλω να’ μαι νησί, θέλω να’ χω τα χαρακτηριστικά μου. Δε θέλω να’ μαι προέκταση. Θέλω να’ χω τη δικιά μου ιδιομορφία.

Η νησιωτικότητα της Ελλάδας είναι ο πλούτος της

Ξέρετε, η νησιωτικότητα είναι ο πλούτος της Ελλάδας. Είναι ο πλούτος. Εκεί διαφοροποιείται. Και –αυτό βέβαια μπορεί να το λένε, αλλά ποτέ δεν το’ χει καταλάβει το κράτος, η πολιτεία. Προσπαθούμε λοιπόν κάθε φορά με επιμέρους μέτρα, με επιμέρους κουβέντες να κάνουμε διαπίστωση συνολικά των προβλημάτων που υπάρχουν, αλλά ποτέ δεν διαμορφώσαμε μια στρατηγική.

Δηλαδή θα μπορούσε ένα νησί … ενός μεγέθους, Παξοί, Μεγανήσι, να είναι ένα νησί αυτόνομο; Με τη δικιά του ανάπτυξη; Με τα δικά του χαρακτηριστικά; Με τη δικιά του κοινωνική συνοχή; Μια κοινωνία; Που ο άλλος να ζει εκεί και νιώθει ασφάλεια; Ασφάλεια για την υγεία, ασφάλεια για την παιδεία, ασφάλεια για την έκφραση. Μπορεί; Και τι πρέπει να κάνει;

Το μοντέλο των κοινωνιών της μερικής απασχόλησης είναι ξεπερασμένο και τέλειωσε. Και δε θα το λύσουμε ποτέ το πρόβλημα. Δηλαδή οι κοινωνίες που απασχολούνται πέντε μήνες το χρόνο με τη λογική της τουριστικής ή της έντονης τουριστικής ανάπτυξης, δεν θα μας λύσουν ποτέ τα προβλήματα αυτά. Διότι θα ζούνε για πέντε μήνες, θα οικονομάνε κάποιοι και μετά θα φεύγουν. Και μένουνε πίσω ποιοι; Οι γερόντοι. Δε θαμείνουμε Γιώργο μου μαθητές, Καλούδη. Δε θα μείνουν. Γιατί ο άλλος θα πάει στο νησί, θα κονομήσει πέντε μήνες, θα βάλει στη τσέπη του κάποια λεφτά, θα ζήσει λοιπόν στην Πάτρα και θα ξαναγυρίσει μετά του χρόνου για πέντε μήνες να ξανακάνει την αρπαχτή του. Κοινωνίες λοιπόν μερικώς απασχολούμενες δεν οδηγούν σε λύση.

Νησιά δωδεκάμηνης απασχόλησης με αυτόνομες κοινωνίες

Άρα. Σαν πολιτική στρατηγική ή θα πάμε σε κοινωνίες δώδεκα μηνών ή δεν έχουμε, δε βρίσκουμε λύση. Ούτε στις κοινωνίες, ούτε πουθενά αλλού. Άρα λοιπόν η πολιτεία, η Περιφέρεια, αυτό πρέπει να δει. Αυτά τα νησιά μπορούνε να είναι νησιά δώδεκα μηνών;

Και υπάρχουνε οι εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουνε οι τρόποι. Έχουνε πόρους, έχουνε πολιτισμό, έχουνε φυσικό περιβάλλον, έχουν εναλλακτικό τουρισμό, έχουν έχουν έχουν… Μπορούμε αυτά να τα αναδείξουμε;

Μπορεί η Περιφέρεια -300 εκατομμύρια είπατε κύριε Κουρή- μπορεί να δεσμεύσει το 10% , 30 εκατομμύρια; Να τα κάνει στα Μικρά Νησιά, να δείτε πως γίνονται αυτόνομα; Παίρνετε το πολιτικό κόστος; Όχι εσείς, ο κύριος Καλούδης  -επειδή μίλησε κιόλας κι είναι φίλος μου, παίρνω το θάρρος και τον επικαλούμαι- να πει «αυτά τα έργα που κάνουμε στην Περιφέρεια είναι άχρηστα κάποια απ΄αυτά, βγάλτε τα». Να δούμε αυτά.

Με 30 εκατομμύρια, ξέρετε πως δομούνται αυτά τα Μικρά Νησιά; Ότι γίνονται αυτόνομα σαν κοινωνίες; Να μιλήσουμε για το θέμα της υγείας, αερομετακομιδές, να αναπτύξουμε την τηλεϊατρική, την εκμάθηση της παιδείας με τη σύγχρονη τεχνολογία; Να αναπτύξουμε τον πρωτογενή παράγοντα Τις ελιές μας; Να πιστοποιήσουμε ένα προϊόν; Να βρούμε αγρότες εκεί; Τα προϊόντα μας να τα πουλάμε στα νησιά μας, στην τουριστική μας αγορά; Να κάνουμε τα μαρινικά μας; Να αναπτύξουμε τον πολιτισμό μας στους πόρους μας; Όλα τα νησιά έχουν τους δικούς τους πόρους τους πολιτιστικούς. Να έρχεται ο επισκέπτης ο ποιοτικός. Να δούμε ότι λειτουργούνε οι κοινωνίες δώδεκα μηνών; Έτσι θα το λύσουμε το ζήτημα.

Θέλω να πω το εξής, να κλείσω, συγνώμη, έτσι ,παρασύρθηκα. Για το μεταφορικό ισοδύναμο. Κοιτάξτε να δείτε είναι πολύ σημαντικό. Επειδή έχω ασχοληθεί ..” / ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ

Φωτογραφίες: Ο δήμαρχος Μεγανησίου κατά την τοποθέτησή του

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Συγχαρητήρια μηνύματα του δημάρχου Μεγανησίου για Πολίτη Αιμιλία και για τους επιτυχόντες στις εξετάσεις

Δείτε εδώ το συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου για την μαθήτρια και έφηβο Βουλευτή Πολίτη Αιμιλία. Δείτε εδώ το συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου για τους […]

1 Σχόλιο

  1. Aγαπητέ συγγενή και δήμαρχε Στάθη, χαίρομαι που με διαβάζεις, αλλά λίγο αργά το εμπέδωσες (;) το άρθρο μου! Αλήθεια, σου πήρε 6 χρόνια για να καταλάβεις ότι δεν έκανες τίποτε για το Μεγανήσι, παρά μόνο να εξυπηρετήσεις τις “επενδύσεις” και εσύ και το συμβούλιο που σε στηρίζει.
    Αυτά που είπες στην ημερίδα, εγώ τα είχα γράψει εδώ: https://meganisinews.eu/?p=27935

    ‘Οσο για τα σχολεία, ολόκληρη ημερίδα είχε διοργανωθεί από τον “Μέντη” πέρσι τον Αύγουστο στο νησί, στο Σπαρτοχώρι με σημαντικές τοποθετήσεις ομιλητών και εκπαιδευτικών, στην οποία μίλησες και συ (είσαι δήμαρχος αλλά και εκπαιδευτικός), για να πειστούμε για την μη αναγκαιότητα της Β΄Λυκείου στο Μεγανήσι.

    Τελικά τολμήστε, μαζί με τους δημοτικούς σας συμβούλους να διευκολύνετε την πορεία του Μεγανησίου σε ένα καλύτερο αύριο. Κι όταν λέμε με όλους,εννούμε όλους τους συμβούλους σας, με τις ευχές μας για καλή ξεκούραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *