Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Οκτωβρίου 2021

Υποχρεωτικό από την 1η Ιουλίου 2012 το “ευρωφύλλο” στα βιολογικά προϊόντα

Από την 1η Ιουλίου 2012 το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ καθίσταται υποχρεωτικό σε όλα τα προσυσκευασμένα βιολογικά προϊόντα τροφίμων που παράγονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία συμμορφώνονται προς τα απαραίτητα πρότυπα. Το λογότυπο θα παραμείνει προαιρετικό για τα μη συσκευασμένα και τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα. Δίπλα στον λογότυπο της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτρέπεται η εμφάνιση άλλων ιδιωτικών, περιφερειακών ή εθνικών λογότυπων.

Το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ ή «ευρωφύλλο» θεσπίστηκε την 1η Ιουλίου 2010, αλλά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες και για να αποφευχθεί η αχρήστευση των υφιστάμενων συσκευασιών, προβλέφθηκε διετής μεταβατική περίοδος πριν το λογότυπο καταστεί υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα. Στο ίδιο οπτικό πεδίο του λογότυπου πρέπει επίσης να εμφανίζεται ο κωδικός του φορέα ελέγχου και ο τόπος καλλιέργειας των γεωργικών πρώτων υλών.  Σε ένα πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Ευρωπαϊκή στάση έναντι της επισιτιστικής ασφάλειας, της ποιότητας των τροφίμων και της υπαίθρου», που θα δημοσιευτεί προσεχώς, περιλαμβάνονται πληροφορίες  σχετικά με το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και παρέχεται η ενθαρρυντική ένδειξη ότι, από την θέσπισή του τον Ιούλιο του 2010, το λογότυπο αναγνωρίζεται ήδη από το ένα τέταρτο (24%) των πολιτών της ΕΕ.

Η ιδέα ενίσχυσης του κλάδου της βιολογικής καλλιέργειας με την θέσπιση υποχρεωτικού βιολογικού λογότυπου της ΕΕ υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 2007. Προκειμένου να καταλήξει σε πρωτότυπο σχέδιο για τον εν λόγω λογότυπο, η Επιτροπή οργάνωσε το 2009  διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.400 σπουδαστές καλών τεχνών και σχεδίου, καθώς και δημόσια ψηφοφορία επί των 3 καλύτερων σχεδίων στις αρχές του 2010.

Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ γνώρισε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύει το 2% σχεδόν της αγοράς της ΕΕ. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία – με περίπου 5% της γεωργικής έκτασης και πάνω από το 2% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (πάνω από 200.000 εκμεταλλεύσεις) να έχουν σήμερα βιολογική πιστοποίηση.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο υλικό σχετικά με τον βιολογικό λογότυπο, διατίθενται στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_en

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *