Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Ιανουαρίου 2022

Στη λίστα του υπ. Υγείας με τις συγχωνεύσεις (καταργήσεις) το Νοσοκομείο Λευκάδας – Τί έλεγε το ΠΑΣΟΚ (Α. Λοβέρδος) το Σεπτ. του 2010;

 Σύμφωνα με τη λίστα το Γ.Ν. Λευκαδας έχει πληρότητα κάτω από 50% και αντιμετωπίζει … “απλά περιστατικά” – 

Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τις ριζικές αλλαγές σε περίπου τριάντα νοσοκομεία με συγχωνεύσεις, αλλαγή χρήσης και παραχώρηση σε ιδιώτες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το «Έθνος», καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων.

Η περιουσία τους αξιολογείται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Πρώτα στη λίστα είναι το νοσοκομείο Κρεστενών με πληρότητα 6%, Ληξουρίου με πληρότητα 14% και πολλά ακόμα των οποίων η πληρότητα μετά βίας φτάνει το 50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, τέτοια περίπτωση είναι το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με πληρότητα 40%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», χαρακτηριστική περίπτωση είναι το νοσοκομείο Ναυπλίου, που έχει ετήσιο κόστος 4.656.500 ευρώ και το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Άργους το οποίο κοστίζει 5.678.000 ετησίως.

Μάλιστα, μια μελέτη που εκπονήθηκε από στελέχη του νοσοκομείου Άργους έδειξε ότι αν συγχωνευθούν τα δύο νοσοκομεία και αλλάξει η χρήση του κτιρίου του νοσοκομείο Ναυπλίου, τότε θα υπάρξει ετήσιο όφελος περιπου 2,2 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι το μεγαλύτερο βάρος της περίθαλψης στην χώρα σηκώνουν 20 νοσοκομεία, ενώ πάνω από 50 νοσοκομεία έχουν πληρότητα κάτω από 50% και αντιμετωπίζουν «απλά περιστατικά».

Αναλυτικά η λίστα:

Κυπαρισσίας, με πληρότητα 49%
Παμμακάριστος, με πληρότητα 48%
Ανδρέας Συγγρός, με πληρότητα 48%
Καρύστου, με πληρότητα 46%
Λευκάδας, με πληρότητα 44%
Ιεράπετρας, με πληρότητα 43%
Σητείας, με πληρότητα 43%
Σπηλιοπούλειο, με πληρότητα 43%
Παίδων Πεντέλης, με πληρότητα 42%
Κιλκίς, με πληρότητα 41%
Δυτικής Αττικής, με πληρότητα 40%
Άμφισσας, με πληρότητα 32%
Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, με πληρότητα 24%
Ληξουρίου Μαντζαβινάτειο, με πληρότητα 14%
Κρεστενών, με πληρότητα 6%

ΠΗΓΗ

Τί έλεγε πριν 2 χρόνια (Σεπτ. 2010) ο τότε υπ. Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος; Οι φήμες για συγχώνευση νοσοκομείων διακινούνται από τη ΝΔ.

Δείτε το εδώ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *