Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Οκτωβρίου 2021

Λιμάνι: το σημαντικότερο έργο υποδομής για την ανάπτυξη του Μεγανησίου (του Αν. Μάντζαρη)

Μεγανήσι. Ένα νησί ανάμεσα σε Λευκάδα και Αιτωλοακαρνανία και σε κοντινές σχετικά αποστάσεις και από τους δύο νομούς.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν τα δύο σημαντικότερα έργα μετακίνησης επιβατών. Η Ιόνια Οδός κυρίως για τους Έλληνες και το αεροδρόμιο στο Άκτιο για τους εκτός Ελλάδας επισκέπτες.

Είναι προφανές ότι όσο πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση έχει ένας τόπος σε αυτά τα δύο σημαντικά κέντρα μετακίνησης επισκεπτών («εκτός και αν φτιάξουμε εμείς αεροδρόμιο»), τόσο πιο πολλούς θα δεχτεί.

Παντού γίνονται παρακαμπτήριοι δρόμοι (Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Νυδρί κ.τ.λ.) για να καθίσταται πιο εύκολη η πρόσβαση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και την παράκαμψη της Λευκάδας για το Μεγανήσι; Κάτι που άλλωστε θα το βοηθήσει, ώστε

(α) να μην είναι αποκλειστικά προσδεμένο στη Λευκάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθήλωση της ανάπτυξής του (το Μεγανήσι από το σύνολο των επισκεπτών που εισέρχονται στο Ν. Λευκάδας καρπώνεται τελικά αυτούς που θα περισσέψουν από την πόλη, τη Λυγιά, τη Νικιάνα το Νυδρί κ.τ.λ.) και

(β) να αποκτήσει το νησί μας ξεχωριστή ταυτότητα, κάτι που θα πρέπει να είναι και στρατηγικός στόχος του.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι, όπως σε όλα τα νησιά άλλωστε, η ύπαρξη λιμανιού.

Το Μεγανήσι έχει δύο απάνεμα λιμάνια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλές αγκυροβόλιο πλοίων, τον Αθερινό και την μαρίνα στο Βαθύ (εκτός και αν φτιάξουμε κάποιο άλλο).

Τον Αθερινό, όμως, δεν τον ευνοεί ούτε η απομακρυσμένη γεωγραφική του θέση από την Ιόνια Οδό και το Άκτιο, αλλά ούτε και το εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας που το συνδέει με τους οικισμούς του νησιού μας. Σε αντίθεση με την μαρίνα, η οποία συνδέεται με όλους τους οικισμούς και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται η διέλευση μέσα από τον οικισμό του Βαθέως, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την πεζοδρόμησή του που πρέπει επιτέλους να επιτευχθεί.

Όμως για να γίνουν τα έργα υποδομής στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας (τουλάχιστον μία προβλήτα και ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου) υπάρχει άλλη μία προϋπόθεση και αυτή είναι να μπεί η ποιό πάνω σύνδεση  στον περιφερικό σχεδιασμό των Ιονίων Νήσων, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία της τροποποίησης.

Να μία πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.   

Άρα το Μεγανήσι σήμερα, επειδή δεν έχει λιμάνι (ο Αθερινός είναι ακατάλληλος και η μαρίνα Βαθέος δόθηκε σε ιδιώτη ), δεν μπορεί ν’ ανοίξει νέους δρόμους για το νησί μας  αλλά και δυνατότητες που είχε πριν από χρόνια να φιλοξενήσει δεύτερο φέρυ μπότ. Επομένως το Μεγανήσι πρέπει να αποκτήσει λιμάνι.

Δύο είναι οι τρόποι επίτευξης του στόχου αυτού: ή να φτιάξουμε άλλο λιμάνι, ή να πάρουμε πίσω την μαρίνα που προφανώς είναι πιο εύκολο από το να χρηματοδοτηθεί και άλλο λιμάνι στο Μεγανήσι.

Να μια δεύτερη πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Πουθενά στον κόσμο ένα νησί δεν διεκδικεί να έχει πρώτα μαρίνα και μετά λιμάνι.

Η επιλογή, όμως, της συγκεκριμένης θέσης για μαρίνα έχει και πολλά άλλα αρνητικά αποτελέσματα εκτός από το να αφήνει το Μεγανήσι χωρίς λιμάνι. Τόσο πολύ μάλιστα που προκαλεί δεύτερες σκέψεις για τα πραγματικά κριτήρια με τα οποία πάρθηκε αυτή η απόφαση, όπως :

–          Μεγάλο τμήμα του οικισμού -και μάλιστα από τα αξιολογότερα- να προβλέπεται να περιφραχτεί ως χώρος της μαρίνας καθιστώντας απαγορευτική την περατζάδα στην θάλασσα αλλά και αφαιρώντας επιπλέον την δυνατότητα, οι χώροι που νοικιάζουν τα μαγαζιά να μεταφερθούν δίπλα στα κτίρια και να χρησιμοποιούνται για σκίαστρα όμορφες πέργκολες που θα ενοποιούνται με τους όγκους των κτιρίων, απομακρύνοντας επιτέλους αυτές τις παράγκες – κιόσκια που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια που εφάπτονται στη θάλασσα αλλά και στην πλατεία, ώστε να αφήνουν δρόμο για περατζάδα δίπλα στη θάλασσα.

–          Μία μαρίνα και μάλιστα δυσανάλογα μικρή, που να αράζει μέσα φερυ μπότ και στο τμήμα της στεριάς να συνωστίζονται αυτοκίνητα προς επιβίβαση και αποβίβαση, μάλλον πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία αντικρουόμενων δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο.

–          Να μην μπορούν να μεταφερθούν εκεί το «Αγχίαλος» και τα γριγρί, ώστε να απελευθερωθεί  η θέα για τα καταστήματα αλλά να μπορέσει να υλοποιηθεί και η πεζοδρόμηση τους Βαθέως.

–          Δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό για τους καταστηματάρχες όχι μόνο του Βαθέως αλλά του Μεγανησίου και μάλιστα όλα αυτά για περίπου σαράντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Υ.Γ.

Προφανώς δεν θα περάσει η τελευταία προσπάθειά τους να μας πείσουν, για παράδειγμα ότι, όσο για τον κύριο Τσοχατζόπουλο και την παρέα του δεν έχει τελεσιδικίσει η δικαστική τους περιπέτεια (ειδικά στην Ελλάδα ,την χώρα της πολιτικής ατιμωρησίας) είναι νομικά αθώοι και επομένως εμείς μπορούμε να τους ψηφίζουμε και να τους στηρίζουμε πολιτικά σε καθημερινή βάση. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο και αλίμονο αν ήταν, όπως και άλλα τα πολιτικά κριτήρια και άλλα τα νομικά.

Αναστάσιος Σ. Μάντζαρης

 

2 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Κυκλοφορούν φήμες ότι στην αυριανή συνεδρίαση θα γίνουν επεισόδια,θα διχαστεί το νησί,θα γίνουν φασαρίες κτλ. Θέλω λοιπόν να ενημερώσω τον κόσμο ότι απολύτως τίποτε από τα παραπάνω δεν πρόκειται να συμβεί και σας καλώ όλους να παραβρεθείτε να το διαπιστώσετε,αλλά και να πείτε την δική σας γνώμη. Η τρομοκτατία που επικράτησε στις 17 Ιούνη στις βουλευτικές εκλογές επ’ ουδενί δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος στο Μεγανήσι. Το Μεγανήσι αλλάζει κι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται οδηγούνται εκ προοιμίου στο περιθώριο μαζί με το παλιό και σάπιο κατεστημμένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *