Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

update: Το οικονομικό, κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Tα κυριότερα σημεία:

Σχηματισμός ενός μικρού και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου,

τέλος στις στρατιές των συμβούλων  που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, και, συνήθως, προσφέρουν λίγα σε σχέση με τις υψηλές αμοιβές τους,

στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με αξιοποίηση των στελεχών της,

τέλος στους κομματικούς διοικητές στις ΔΕΚΟ και στα golden boys.

Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του,

αντικατάστασή του  με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση,

καταγγελία των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης,

αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πληρωμή των τόκων για το συσσωρευμένο χρέος, και τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων πολιτικών.

Νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του.

Σύνδεση του ύψους εξυπηρέτησης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αριστεράς:

I. θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια).

Θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων,

II. θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας,

III. θα θέσει σε εφαρμογή τρεις άμεσους στόχους:

1. την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,

2. τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής,

3. την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας.

Σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστο στο επίπεδο του 43% – έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου – και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.

Η προσαρμογή θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων.

Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται:

το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις,

η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών,

η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,

η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:

η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου,

η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο,

Η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ),

ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,

η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών

Παράλληλα, θα κινητοποιήσουμε πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές.

Στις εσωτερικές πηγές περιλαμβάνονται: η δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η αναστολή αποπληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει από διαπραγμάτευση.

Στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης περιλαμβάνονται: ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητάς του.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

…………………………………………………………………………………………………………….

Live το οικονομικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η ζωντανή αναμετάδοση θα γίνει στις 12:00 από το ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5, το Red NoteBook και το left.gr, με παράλληλο σχολιασμό αλλά και από την κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ).

Δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα, όπως δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί εμβαθύνει και αποσαφηνίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα σήμερα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιδιώκει την ανακοπή της πορείας προς την οικονομική καταστροφή. Στόχος είναι η ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αλλά και μια ευρωπαϊκή λύση όσον αφορά τα δημόσια χρέη. Όπως επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης στο μέλλον θα είναι χωρίς αντίκρυσμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 ενότητες:

1. Οικονομία

2. Κοινωνικό Κράτος – Εργασία

3. Δημοκρατία – Πολιτικό Σύστημα

4. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.

ΠΗΓΗ : left.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Μεικτό Πανεπιστήμιο με μάνατζερ-επενδυτή προτείνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Την πρότασή του για μεικτό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής μάνατζερ-επενδυτή, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights