Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Αυγούστου 2021

Π.Ι.Ν.: 250.000 ευρώ για λιμενικά έργα. Ποια η εξέλιξη για τα λιμάνια στο Μεγανήσι

Στο σημερινό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (δείτε παρακάτω) μας κίνησε την περιέργεια το εξής, χωρίς να παρακάμπτουμε τη σημασία των δράσεων κοινωνικής μέριμνας: “ΣΤ. Κατ’ αρχήν έγκριση διάθεσης ποσού 250.000 ευρώ από πιστώσεις που αφορούν διαπεριφερειακά έργα, για την εκπόνηση μελετών λιμενικών έργων που θα κατανεμηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Π.Σ.”.

Το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό ήταν τα ημιτελή έργα στα οποία συγκαταλέγονται το λιμάνι του Σπαρτοχωρίου και το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθερινό, θέμα το οποίο αναδείξαμε και με το οποίο ασχοληθήκαμε στο πρόσφατο παρελθόν ( βλ. εδώ), λόγω του κινδύνου να επιστραφούν τα κονδύλια σε περίπτωση που δεν αποπερατωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 *.

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας και εξαγωγής ανάλογων συμπερασμάτων. Πολύ περισσότερο αποσκοπούμε στο να γίνουν τα πράγματα απλά και κατανοητά για όλους όσοι δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις (όπως και μεις). Θα πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί  ότι το συγκεκριμένο ποσό των 250.000 ευρώ δεν αφορά σε ημιτελή έργα όπως είναι τα παραπάνω που αφορούν το Μεγανήσι.

Το ποσό για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων, λιμάνι Σπαρτοχωρίου και αλιευτικό καταφύγιο στον Αθερινό,  έχει αιτηθεί να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε ότι αφορά τέλος  τις λιμενικές υποδομές,  θα αντιμετωπιστεί και μέσω μελέτης που πρότεινε η Επιτροπή Μικρών Νησιών.

* Τα έργα που για το λιμάνι του Σπαρτοχωρίου και του αλιευτικού καταφυγίου στον Αθερινό , είχαν ενταχτεί στο Γ’ Κ.Π.Σ. από την πρώην Ν.Α. Λευκάδας και οι αρμοδιότητες πέρασαν στην Π.Ε. Λευκάδας.

Σύμφωνα με την Π.Ε. Λευκάδας έχουν ανατεθεί οι απαιτούμενες μικρομελέτες για την ολοκλήρωση των έργων και στην προσεχή τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος θα περάσει η έγκριση και οι δαπάνες θα πληρωθούν από τους Κ.Α.Π. (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι

(α) για το λιμάνι Σπαρτοχωρίου η δαπάνη ήταν 571.624 ευρώ και η κοινοτική συμμετοχή σε αυτό 457.299 ευρώ,

(β) για το αλιευτικό καταφύγιο Αθερινού η δαπάνη ήταν 674.805 ευρώ και η κοινοτική συμμετοχή 539.844 ευρώ.

Στην περίπτωση μη ολοκλήρωσης των προαναφερόμενων έργων, θα πρέπει να επιστραφεί στην Ε.Ε. περίπου 1 εκ. ευρώ.

Βέβαια, δε χρειάζεται να λείπει και μια νότα αισιοδοξίας, αφού η απαιτούμενη συμπληρωματική δαπάνη φέρεται να είναι αρκετά έως πολύ μικρή και αναμένεται να διατεθεί και να ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα στο Μεγανήσι.

Στη φωτογραφία  Σπ. Σπύρου, Περιφερειάρχης Ι.Ν. και η Μαρία Καταβάτη, Περιφερειακή Σύμβουλος.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *