Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Tσίπρας προς Σουλτς: “Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές”

 

Το κείμενο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:

 

Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Σούλτς. Του εξέφρασα την ανησυχία μας για την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τη σταθερότητα της οικονομίας και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Του εξέφρασα την άποψη ότι την κινδυνολογία αυτή την αναπαράγουν πολιτικές δυνάμεις που παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά και κερδοσκόποι που παίζουν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

 

Του εξέφρασα την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτή.

 

Του εξέφρασα την πεποίθησή μας ότι η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Όλα τα μέλη της ευρωζώνης είναι ισότιμα μέλη και θα πρέπει από κοινού να εργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Διότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εντάσσεται μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική.

 

Τέλος, του εξέφρασα την επιθυμία να συνεργαστούμε ώστε να αλλάξει αυτό το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην κοινή γνώμη από την πλευρά των Ευρωπαίων να θεωρούνται οι Έλληνες ως οι τεμπέληδες και ακαμάτηδες που προξενούν προβλήματα στην Ευρώπη, αλλά και φυσικά στην ελληνική κοινή γνώμη να θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες χώρες της Ευρώπης ότι θέλουν να κατακτήσουν και να εξαντλήσουν τις αντοχές του ελληνικού λαού. Πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να αλλάξουμε αυτό το κλίμα.

 

Επίσης, η Ελλάδα του επεσήμανα είναι η χώρα που προσέφερε σε όλο τον κόσμο την αξία της δημοκρατίας. Τώρα με τη βούληση του ελληνικού λαού κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ούτως ώστε η Ευρώπη να αντιληφθεί ότι η αξία της δημοκρατίας πρέπει να επιστρέψει ξανά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ο κ. Σούλτς ως πρόεδρος του κατ’ εξοχήν δημοκρατικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει να παίξει έναν πάρα πολύ γόνιμο ρόλο.

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *