Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουνίου 2024

Πετρέλαιο στη Λευκάδα;

Έχουμε μεγάλες πιθανότητες να βρούμε κοιτάσματα πετρελαίου ή και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Όμως τα κοιτάσματα βρίσκονται με έρευνες και στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστες γεωτρήσεις, λιγότερες σε σχέση με το σύνολο των γειτονικών χωρών.

Αυτά ανέφερε το απόγευμα ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων – Ενεργειακός Οικονομολόγος, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα “Έρευνες υδρογονανθράκων και προοπτικές παραγωγής στην Ελλάδα”. Στην εκδήλωση δεν παρέστη αλλά απέστειλε μήνυμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης στο οποίο επεσήμανε ότι μετά από μια δεκαπενταετία αδράνειας η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ήδη, πρόσθεσε ο υφυπουργός, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ενώ τόνισε ακόμη ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση και επίτευξη σύγχρονης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας. “Χαράζουμε, κατέληξε, ξεκάθαρη πολιτική για αξιοποίηση του εθνικού πλούτου προς όφελος της εθνικής οικονομίας”.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Νικολάου, οι πετρελαιοπιθανές περιοχές περιλαμβάνουν τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκωλο, Ζάκυνθος, Ήπειρος, Ακαρνανία), τα Γρεβενά, τον Θερμαϊκό Κόλπο, το Θρακικό πέλαγος, τη Δυτική Θράκη και τη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων. Στο Αιγαίο πέλαγος, πρόσθεσε, υπάρχουν υπολεκάνες με ανάλογα συστήματα με εκείνα του Πρίνου ενώ στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου επίσης υπάρχουν κοιτάσματα τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα και μια γεώτρηση μπορεί να κοστίσει 100 – 150 εκατ. δολάρια με πιθανότητες επιτυχίας 10 %, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται ισχυροί “παίκτες”.

Από ana-mpa.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ιδρύθηκε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος από τον πρώην υφυπ. της κυβέρνησης Σαμαρά Νίκο Νικολόπουλο

Σημειώνεται δε ότι αρχικά πυρήνας  του “Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος” για την Αναγέννηση της χώρας και της παράταξης, δημιουργήθηκε στο νησί της […]

Θοδωρής Σολδάτος: Αναφορές στον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα των υποδομών υγείας στον Νομό

Στοιχεία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Με τρείς νέες κοινοβουλευτικές αναφορές προς τον Υπουργό Υγείας, απευθύνεται ο Βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος, για τα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights