Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Απριλίου 2024

Δρακονταειδής: Τοποθέτηση για το Διοικητήριο

Σημαντικότερα σημεία από την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κίνησής μας Κ. Δρακονταειδή, στο Δ.Σ. της 7/2/2011, για το θέμα του Δ ι ο ι κ η τ η ρ ί ου

« Όπως θυμάστε, στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Ιανουαρίου 2011, ζητήσαμε κ. Δήμαρχε να φέρετε το θέμα του Διοικητηρίου για συζήτηση.

Ο τρόπος που ανταποκριθήκατε σε αυτό το αίτημα, φέρνοντάς το με την μορφή ενημέρωσης στο συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου, είναι απαράδεκτος κι αυτό γιατί:

τόσο σοβαρά θέματα δεν έρχονται για να κάνει μονολόγους και ανακοινώσεις ο Δήμαρχος, αλλά για να χαράσσονται κατευθύνσεις και να παίρνονται συλλογικά αποφάσεις.

το γεγονός ότι δεχθήκατε να συζητήσουμε το θέμα στο επόμενο Δ.Σ.  –  δηλαδή σήμερα – προέκυψε σαφέστατα κάτω από την πίεση του συνόλου της αντιπολίτευσης και πολύ αμφιβάλω, αν θα κάνατε έστω και αυτήν την ενημέρωση, εάν δεν είχαμε θέσει το θέμα.

Για την ουσία της υπόθεσης θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

α) είπατε στο προηγούμενο Δ.Σ. – σήμερα δεν τολμήσατε να το πείτε, γιατί βέβαια καταλάβατε πως δεν ευσταθεί -ότι δεν μπορούσε να μεταβιβασθεί από τη Νομαρχία στο Δήμο η χρήση του ακινήτου, επειδή δεν το επέτρεπε ο νόμος.

Όπως, μήνες τώρα και δημόσια υποστηρίζουμε, μπορούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την επόμενη μέρα ψήφισης του Καλλικράτη (7 Ιουνίου 2010), να μεταβιβάσει τη χρήση του ακινήτου μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζεται από τα άρθρα 274 και 286 του Ν.3852/7-6-2010 (Καλλικράτης).

Ουσιαστικά το δέχεστε και ο ίδιος και μάλιστα εγγράφως, στην επιστολή που στέλνετε στον Περιφερειάρχη, (παρ. 4) αναφερόμενος στις διατάξεις του άρθρου 12 του Π.Δ. 242/1996.

Π.Δ. 242/1996

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ : ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

‘Αρθρο 12 :

1.   Επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στο δημόσιο, άλλες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

2.   Η παραχώρηση της χρήσης γίνεται με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, στην οποία πρέπει να προσδιορίζεται επακριβώς στα πλαίσια της συνδρομής της έκτακτης και επείγουσας ανάγκης ο σκοπός για τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το ακίνητο, ο χρόνος διάρκειας της παραχώρησης, και κάθε άλλος όρος, αναγκαίος κατά την κρίση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Ακόμα και στο έγγραφο της, η Euro bank, αναφέρεται στην δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης από τη Νομαρχία στο Δήμο.

Πρόκειται για λάθος σας;

Θεωρούμε πως όχι.

Ήταν πολιτική επιλογή σας.

Εσείς, αλλά και η παράταξή σας, έχετε τεράστια πολιτική ευθύνη, για το ότι δεν μεταβιβάσατε τη χρήση του ακινήτου στο Δήμο, κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Αυτή σας η απόφαση θα σας βαραίνει, για όσο, η συνολική χρήση των κτιρίων δεν περνά στο Δήμο.

β) είπατε επίσης ότι «ακόμα και αν μπορούσατε να το μεταβιβάσετε δεν θα το κάνατε, γιατί δεν είχατε το ηθικό δικαίωμα»!!!

Αυτό, δεν το καταλαβαίνω. Το να ακολουθούσατε τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αυτό θα ήταν ηθικά μεμπτό; Περίεργη αντίληψη περί ηθικής, έχετε κ. Δήμαρχε.

γ) με ποιο ηθικό δικαίωμα κ. Δήμαρχε στέλνετε επιστολή στην Euro bank το Δεκέμβριο του 2010, λίγο πριν λήξει η θητεία σας και θέτετε ζητήματα που αφορούν το επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

δ) με ποιο ηθικό δικαίωμα στέλνετε επιστολή, με συγκεκριμένη πρόταση, με κατανομή μάλιστα και των χώρων, προς το Περιφερειάρχη χωρίς να πάρετε τη γνώμη του Δ.Σ.; Τι θεωρείται τους δημοτικούς συμβούλους γλάστρες;

Θέλατε, επιδιώκατε και καταφέρατε να δημιουργήσετε τετελεσμένα.

Αν κάποιοι σύμβουλοι εδώ μέσα το ανέχονται, εμείς δεν το ανεχόμαστε.

Και βεβαίως βόλευε κάτι τέτοιο και την Περιφέρεια, με την οποία ουσιαστικά είχατε συμφωνήσει από το Δεκέμβριο, για τη λύση που τώρα προτείνετε.

ε) η πρόταση που καταθέσατε προς τον κ. Περιφερειάρχη, ήταν: «να βρεθεί ένας τρόπος, να παραχωρηθεί στο Δήμο ένα τμήμα του διοικητηρίου για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, συμβάλλοντας και ο Δήμος ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει, σε όλα τα έξοδα». Δηλαδή, εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, ο Δήμος θα πληρώνει ενοίκιο; θα είναι συνιδιοκτήτης (σε τι όμως αφού δεν υπάρχει εμπράγματο δικαίωμα); Θα του παραχωρηθεί η χρήση; ανάλογα με το ποσοστό του χώρου που θα καταλάβουν οι υπηρεσίες του (περίπου το 55%).

Η εισήγησή σας είναι λάθος, γιατί αυτό που μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος, είναι μόνο η παραχώρηση της χρήσης. Σημειώνουμε ότι το ποσό που θα πληρώνουμε σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι περίπου 330.000 ευρώ το χρόνο.

στ) Ευθύνες έχουν και ο Αντιπεριφερειάρχης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που μακάρι να κάνω λάθος, αλλά φαίνεται ότι συναινούν (ίσως όχι όλοι) με την πρόταση αυτή.

Η δική μας άποψη, ήταν και είναι απολύτως καθαρή. Το Διοικητήριο ανήκει στη Λευκάδα και αυτή η άποψη δεν εκφράζεται ούτε για τοπικιστικούς λόγους ούτε  στρέφεται εναντίον της Περιφέρειας, όπως υποστηρίζεται.

Παρά το ότι ήμασταν από την αρχή αντίθετοι με την κατασκευή του Διοικητηρίου, με τους συγκεκριμένους όρους (κατασκευή του με δάνειο που χρεώνει τους πολίτες της Λευκάδας, ήδη έχουμε πληρώσει τους τόκους ενάμιση χρόνου), σήμερα η ύπαρξή του είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Γι’ αυτό, η πρότασή μας για τη λύση του ιδιοκτησιακού είναι:

1. Το διοικητήριο πρέπει να περάσει στα χέρια του Δήμου. Να αποκτήσει δηλαδή ο Δήμος το σύνολο της χρήσης του, για πολλούς αυτονόητους λόγους.

2. Η όλη διαδικασία, είναι επίσης αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σε πλήρη συνεννόηση με τη Περιφέρεια, αφού όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, απαιτείται η συναίνεσή της.

3. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, για το πώς θα μεταβιβασθεί η χρήση του ακινήτου στο Δήμο, και η οποία είναι:

► Απόφαση Περιφέρειας ότι αποποιείται (δεν θέλει) την παραχώρηση της χρήσης.

► Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ότι αποδέχεται την παραχώρηση της χρήσης.

► Αίτηση στην ΚΕΔ, με την οποία ζητείται η παραχώρηση της χρήσης.

4. Στο Διοικητήριο να συστεγασθούν οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Το ποσοστό επί του ακινήτου που θα καταλάβει κάθε μια, να καθορισθεί σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, και

5. Η Περιφέρεια να καταβάλει ενοίκιο, για τον αντίστοιχο χώρο που θα καταλαμβάνουν οι υπηρεσίες της. Έτσι, θα μειωθεί και το ποσό που θα καταβάλει ο Δήμος, για την αποπληρωμή του δανείου και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ ετησίως, τουλάχιστον.

Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική, δίκαιη και κυρίως συνάδει με την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.»

………………………………………………………………………

Αυτή ήταν η τοποθέτηση και η πρότασή μας.

Η Δημοτική Αρχή, με τη δύναμη της πλειοψηφίας που διαθέτει, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις ενστάσεις καθώς και την σαφή και συγκεκριμένη πρόταση της Κίνησής μας, αλλά και του συνόλου της αντιπολίτευσης, πήρε την απόφασή της.

Δικαίωμά της. Θα κριθεί από αυτή.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε κάτι, κατά τη γνώμη μας σημαντικό, από αυτήν την μικρή εμπειρία λειτουργίας του Δ.Σ., αυτές τις 40 περίπου ημέρες.

Είναι φανερό, σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ότι η αντίληψη και ο τρόπος συμπεριφοράς του κ. Δημάρχου κινείται σε μια λογική «Βοναπάρτη».

Να μας επιτρέψει να του δώσουμε μια συμβουλή, θυμίζοντάς του λίγη ιστορία.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ανίκητος, μέχρι …που είχε το Βατερλό του.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights