Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Ιουνίου 2023

Προεκλογική περίοδος με 7 φόρους προς εξόφληση…

 

Επτά φόροι περιμένουν να εισπραχθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα ενώ η χώρα θα βρίσκεται σε νέα προεκλογική περίοδο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία των εισπράξεων από τους φόρους που εκκρεμούν με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα και την ταύτιση της είσπραξης των περισσότερων από αυτούς τους φόρους με την εφαρμογή του μνημονίου. Οι συγκεκριμένοι φόροι είναι βασικά συστατικά του φετινού προϋπολογισμού, καθώς το σκέλος των εσόδων του έχει ως πυλώνες μέτρα όπως τους φόρους στα ακίνητα.

Ας παραθέσουμε τους φόρους που με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αρχίσουν να εισπράττονται σταδιακά από τις επόμενες εβδομάδες:

1. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι λογαριασμοί του επόμενου διμήνου που η εκτύπωσή τους αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα θα περιλαμβάνει την πρώτη από τις πέντε δόσεις εξόφλησής του για το 2012.

2. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Πρόκειται για την εισφορά που φέτος θα βεβαιωθεί στους φορολογούμενους μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1-4% του δηλωθέντος εισοδήματος.

3. Τέλος επιτηδεύματος. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν 500 ευρώ μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

4. Φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ άνω των 2000 κυβικών εκατοστών κ.ά.). Και αυτός ο φόρος θα εισπραχθεί μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος.

5. Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2009. Πρόκειται για περίπου 150.000 εκκαθαριστικά που αφορούν σε φορολογούμενους οι οποίοι το 2008 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011. Τα εκκαθαριστικά για τους παραπάνω φόρους ακινήτων είχε προγραμματισθεί να αρχίσουν να ταχυδρομούνται άμεσα μετά τις εκλογές.

7. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων 2011. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει για όλους τους φορολογούμενους στις 15 Ιουνίου 2012.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights