Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

Ψάχνουν τα “κρυφά” τετραγωνικά των ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο μάτι τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία για να ανακαλύψει τα αδήλωτα ακίνητα

Η αποκάλυψη “κρυφών” τετραγωνικών μέτρων ή και ολόκληρων ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν “ξεχάσει” να τα δηλώσουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, με στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και το Ε9 ευελπιστεί να “ξετρυπώσει” τα όσα κρατούν κρυφά οι ιδιοκτήτες.

Αν μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η συνεργασία της ΓΓΠΣ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, με τη ΔΕΗ και έχει υπάρξει δοκιμή των σχετικών αλγόριθμων για τις διασταυρώσεις σε ορισμένους δήμους, το Κτηματολόγιο δεν έχει πει το “ναι” στην αποστολή στοιχείων.

Φαίνεται πως έχει τεθεί θέμα προσωπικών δεδομένων και γι΄ αυτό έχει ζητηθεί η Συνδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε περίπτωση που η Αρχή ανάψει το πράσινο φως και δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή “παραλείψεις” που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.

Οι έρευνες, θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου.

Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι με τους λογαριασμούς του Απριλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012. Θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις μέχρι και το Ιανουάριο του 2013 .

Αμέσως μετά τις εκλογές η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τους… ξεχασμένους λογαριασμούς για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιούσιας για το 2010 και 2011.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να μην πέσουν όλα τα βάρη μαζί στους φορολογούμενους θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων. Ο υπολογισμός των φόρων στα ακίνητα γίνεται με βάση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

ΠΗΓΗ : news247.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights