Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Απριλίου 2024

Η κατασκευή του μεγαλύτερου φ/β πάρκου παγκοσμίως!

Τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού έργου στην Ελλάδα είναι γοργά και μάλιστα πολύ ελπιδοφόρα. Η ΔΕΗ με ανακοίνωση της ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ενεργειακούς ομίλους να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον Κόσμο στην περιοχή της Κοζάνης συνολικής δυναμικότητας 200MW.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε στην Financial Times και από εδώ καταλαβαίνουμε και την προσδοκία από την ΔΕΗ για την προσέλκυση διεθνών μεγάλων παικτών για το έργο αυτό. Το κόστος κατασκευής του είναι 600.000.000 ευρώ. Το ζητούμενο από τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν ίδια κεφάλαια 500.000.000 και άνω κερδοφόρες χρήσεις για τα 3 τελευταία χρόνια και εμπειρία στην χρηματοδότηση έργων άνω των 300.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Βόρεια Ελλάδα μετά το Μετρό Θεσσαλονίκης και με την κατασκευή και λειτουργία του θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Το επιστημονικό, τεχνικό και τεχνοκρατικό προσωπικό υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας και ένα τέτοιο έργο θα έδινε την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέες υπερπολύτιμες θέσεις εργασίας.
Το ΥΠΕΚΑ άλλωστε είναι υπέρμαχος της μετατροπής της περιοχής της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας από ρυπογόνες σε πράσινες με την ενίσχυση των πράσινων μορφών ενέργειας ενώ και οι κάτοικοι και οι φορείς φαίνεται να συμφωνούν με αυτό το μεγάλο έργο.

Για να καταλάβουμε την τάξη μεγέθους της επένδυσης αυτής αξίζει να πούμε πως η κατασκευή του νέου Αεροδρομίου στο Ηράκλειο είναι ύψους 800.000.000 ευρώ ενώ το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης 600.000.000 ευρώ. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε το τέλος Μαρτίου για την συμμετοχή των ομίλων που θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε αυτό το έργο και αν οι διαδικασίες δεν βαλτώσουν στην Ελληνική πραγματικότητα τότε σύντομα θα έχουμε και την επόμενη φάση της επένδυσης.

ΠΗΓΗ: kerdos.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights