Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2023

Αθερινός, Σπαρτοχώρι: Τον κώδωνα του κινδύνου (επανα)κρούει η Π.Ι.Ν.

Aν δεν ολοκληρωθούν τα έργα, πρέπει να επιστραφεί στην Ε.Ε. περίπου 1 εκ. ευρώ

Με νεότερο Δελτίο Τύπου (26 Απριλίου 2012) η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρεται στην “Τεχνική σύσκεψη για την ολοκλήρωση ημιτελών έργων της περιόδου 2000 – 2006”. Στα ημιτελή έργα περιλαμβάνονται σε ότι αφορά το Μεγανήσι το λιμάνι Σπαρτοχωρίου (ανατολική ακτή) και το αλιευτικό καταφύγιο του Αθερινού,  τα οποία αναφέρονταν και σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας (6/2/2012).

Η Περιφέρεια που παρέχει την τεχνική στήριξη και η Διαχειριστική Αρχή έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή των χρημάτων: “αν τα έργα δεν ολοκληρωθούν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2012 (χωρίς καμία δυνατότητα παράτασης) τα ποσά που προβλέπονταν για την εκτέλεσή τους θα ανακτηθούν (επιστραφούν) από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Στο νεότερο Δελτίο Τύπου, αυτό δηλαδή της 26 Απριλίου 2012 επισημαίνεται ότι «Έργα, οι εκκρεμότητες των οποίων μπορούν να διευθετηθούν, θα προχωρήσουν με στόχο να περιοριστεί το ποσό επιστροφής, στο ελάχιστο δυνατόν, καθώς υπάρχουν και μερικά για τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε τα χρήματα, τα οποία ευτυχώς δεν είναι πολλά».

Υπενθυμίζουμε ότι τα έργα που για το λιμάνι του Σπαρτοχωρίου και του αλιευτικού καταφυγίου στον Αθερινό , είχαν ενταχτεί στο Γ’ Κ.Π.Σ. από την πρώην Ν.Α. Λευκάδας και οι αρμοδιότητες πέρασαν στην Π.Ε. Λευκάδας.

Σύμφωνα με την Π.Ε. Λευκάδας έχουν ανατεθεί οι απαιτούμενες μικρομελέτες για την ολοκλήρωση των έργων και στην προσεχή τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος θα περάσει η έγκριση και οι δαπάνες θα πληρωθούν από τους Κ.Α.Π. (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους)

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι

(α) για το λιμάνι Σπαρτοχωρίου η δαπάνη ήταν 571.624 ευρώ και η κοινοτική συμμετοχή σε αυτό 457.299 ευρώ,

(β) για το αλιευτικό καταφύγιο Αθερινού η δαπάνη ήταν 674.805 ευρώ και η κοινοτική συμμετοχή 539.844 ευρώ.

Στην περίπτωση μη ολοκλήρωσης των προαναφερόμενων έργων, θα πρέπει να επιστραφεί στην Ε.Ε. περίπου 1 εκ. ευρώ.

Βέβαια, δε χρειάζεται να λείπει και μια νότα αισιοδοξίας, αφού η απαιτούμενη συμπληρωματική δαπάνη φέρεται να είναι αρκετά έως πολύ μικρή και αναμένεται να διατεθεί και να ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα στο Μεγανήσι.

 

 

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights