Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαΐου 2022

Οικογενειακός γιατρός και κατ’ οίκον νοσηλεία στο ΕΣΠΑ

Οικογενειακό γιατρό και κατ΄ οίκον νοσηλεία εντάσσει στο ΕΣΠΑ το υπουργείο Υγείας

Με απόφαση του αρμόδιου γενικού γραμματέα κ. Νίκου Πολύζου, εγκρίθηκαν οι συγκεκριμένες δράσεις και εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Οι δράσεις ορίζονται ως εξής:

Διασύνδεση Υπηρεσιών του ΕΣΥ και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το έργο έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας τεχνικό δελτίο προτεινόμενης πράξης από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.

Σκοπός είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου παροχής κατ΄ οίκον φροντίδας. Το προτεινόμενο έργο αφορά στην τεχνοκρατική αποτύπωση των θεσμικών, οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα άρτια συντονισμένο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίκτυο υπηρεσιών παροχής κατ’ οίκον φροντίδας.

Το σύστημα θα λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων ταυτόχρονα των δομών του ΕΣΥ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέχοντας στοχευμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου θα εξεταστεί η διαθεσιμότητα των υποδομών αλλά και των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προκειμένου για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών Υγείας στην κατ’ οίκον φροντίδα, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη χρόνιων πασχόντων ασθενών και στην παροχή υπηρεσιών Πρόληψης.

Το έργο μέσα από την εκπόνηση της σχετικής μελέτης αναμένεται να διερευνήσει την υφιστάμενη κατάσταση των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας από τις δομές ΕΣΥ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διεθνή εμπειρία για τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας.

Θα αξιολογηθεί, επίσης, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θα υποβληθεί πρόταση σχεδίου νόμου για τη λειτουργία δικτύων παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ασθενών στην Κοινότητα.

Οικογενειακός γιατρός

Η δεύτερη δράση, είναι η ολοκλήρωση θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Προτεινόμενος δικαιούχος είναι το υπουργείο Υγείας και ο προϋπολογισμός του έργου είναι επίσης 120.000 ευρώ.

Σκοπός είναι ο προσδιορισμός του ρόλου των οικογενειακών ιατρών στο νέο ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με καταγραφή:

* Του εύρους ευθύνης και του αντικειμένου της εργασίας τους σε σχέση με όλους τους άλλους επαγγελματίες Υγείας που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης της νόσου, προαγωγής της υγείας, αντιμετώπισης χρόνιων νοσημάτων και ορθής καθοδήγησης του ασθενή στην αναζήτηση της κατάλληλης εξειδικευμένης ιατρικής υπηρεσίας.
* Του τρόπου με τον οποίο θα συμβάλλονται και θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία Υγείας.
* Του τρόπου με τον οποίο θα εντάσσονται και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες στο ενιαίο δίκτυο παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

(Γ. Γαβρίλης)

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *