Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Οκτωβρίου 2022

Περικοπή σύνταξης ΝΑΤ σε συνταξιούχους επαγγελματίες ψαράδες

Ρεπορτάζ από τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του Συλλόγου Αλιέων Μεγανησίου. 

To ενδεχόμενο να περικοπεί, το εισόδημα τους αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες , συνταξιούχοι του ΝΑΤ, σύμφωνα με έγγραφο που  στάλθηκε στον Αλιευτικό Σύλλογο Μεγανησίου.

Συγκεκριμένα  όσοι επαγγελματίες ψαράδες λαμβάνουν σύνταξη  από το ΝΑΤ μηνιαίως μεγαλύτερη των 30 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη, κινδυνεύουν με  περικοπή της συντάξεώς τους εως και 75%.

Ας σημειωθεί ότι το όριο αυτό ,ορίζεται  σήμερα  στα 990 ευρώ, που προκύπτει εάν πολλαπλασιαστούν οι 30 ημέρες με 33 ευρώ που με τα σημερινά δεδομένα έχει οριστεί  ως αμοιβή των ανειδίκευτων.

Εκφράζονται φόβοι όμως από πλευράς των ψαράδων ότι τα δεδομένα αυτά σύντομα θ’ αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, πιάνοντας στην τσιμπίδα όλο και μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών συνταξιούχων του κλάδου.

Εξελίξεις όμως και στο είδος και το μέγεθος των ψαριών που επιτρέπονται προς αλίευση, θα αναγκάσουν αρκετούς να αγοράσουν «πασέτο» και να μετρούν ένα-ένα τα αλιεύματα και να τα καταγράφουν ηλεκτρονικά σε νέο «ηλεκτρονικό ημερολόγιο».

Συζητώντας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων του νησιού μας, μας είπε ότι για πρώτη φορά φέτος του ζητήθηκαν προκαταβολικά τα χρήματα για την ασφάλιση των αλιεργατών και σε συνδυασμό με αυξήσεις των ασφαλίστρων καθώς και με νέα παράβολα, συνυπολογιζόμενη την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, του ανέβασαν το λειτουργικό κόστος γύρω στα 20%. « Έχουν βαλθεί να μας τελειώσουν και να βάλουν τον κόσμο στις ιχθυοκαλλιέργειες »  τόνισε, και συνέχισε: «θα  μας κάνουν να φοβόμαστε να μπούμε στα καΐκια μας»!

Συζητήσαμε αρκετή ώρα,  με τους ψαράδες οι οποίοι δεν τρέφουν αυταπάτες για το τι τους περιμένει. Έχουν καταλάβει ότι  αποτελούν μέρος της επίθεσης στα εισοδήματα της κοινωνίας από το σύστημα των τραπεζών. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανείς που να μείνει στο «απυρόβλητο» της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου», απλά ο καθένας με την σειρά του. Ας ελπίσουμε ότι στις επικείμενες εκλογές θα καταλάβουν ότι προς το συμφέρον του είναι να κρατήσουν αποστάσεις από τους υποστηρικτές του μνημονίου.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολιτισμού στο Σπαρτοχώρι για ενημέρωση από την ΤΟΠΕΚΟ Λευκάδας

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΤΟΠΕΚΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» στο πλαίσιο του Έργου «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας» […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.