Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαρτίου 2024

Απάντηση της υφ. Παιδείας για την τύχη των μικρών σχολείων

Σ.σ.: Για να δείτε την Εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι Δντες Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να προτείνουν μέχρι 20 Φεβρουαρίου τα σχολεία που πρέπει να συγχωνευθούν κάντε “κλικ” εδώ.

…………………………………………………………

[…] οι συνενώσεις, αλλά και οι ιδρύσεις σχολείων που διέπονται από το ν. 1566, γίνονται κάθε χρόνο. Φέτος έχουν μια ιδιαιτερότητα. Εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε ένα νέο τοπίο της Αυτοδιοίκησης μετά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στους νέους μεγάλους δήμους και γι’ αυτό δώσαμε μια μεγαλύτερη έμφαση στη διαβούλευση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συνενώσεις. Οι συνενώσεις πρέπει να υπηρετούν κυρίαρχα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.

Εξηγούμαι: Εάν οι γεωγραφικές συνθήκες και οι σχολικές υποδομές το επιτρέπουν, είναι πολύ καλό να συνενωθούν σε κοντινά χωριά ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία, διότι έτσι έχεις τη δυνατότητα κάθε τάξη να έχει ένα δάσκαλο, δηλαδή εκεί όπου μπορούμε, ο στόχος είναι τα δημοτικά να είναι εξαθέσια. Προφανώς στο μικρό νησάκι που έχω πέντε, δέκα παιδιά, δεν θα στερηθούν το δάσκαλό τους, αλλά κατανοείτε, νομίζω, όλοι ότι άλλο είναι ένας δάσκαλος να έχει τρεις τάξεις, άλλο είναι ένας μαθητής να αναγκάζεται στο ολιγοθέσιο δημοτικό σχολείο να κάνει πρώτα την Γ΄ τάξη και μετά την Δ΄ τάξη. Δεν είναι παιδαγωγικά σωστό αυτό. Άρα, το πρώτο κριτήριο είναι το παιδαγωγικό.

Δεν υπάρχει κανένα ποσοστό, ούτε καμία προκρούστεια κλίνη. Έδωσα η ίδια κατεύθυνση στους περιφερειακούς διευθυντές και στη Δευτεροβάθμια και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι συνενώσεις σχολείων να υπαγορεύονται από κριτήρια και από δυνατότητες υποδομών και γεωγραφικής προσέγγισης και για κάθε μία χωριστά. Πέρα από τη γνώμη του δήμου και της δημοτικής επιτροπής, να υπάρχει η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων για κάθε μία χωριστά, ακριβώς για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

[…] Άρα, θέλω να πω, κύριε συνάδελφε, ότι οι συνενώσεις των σχολείων είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος ζητήσαμε και τη συμμετοχή πιο έντονα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να γίνει λογικά. Εάν εξοικονομηθούν πόροι, αυτό σημαίνει ότι οι πόροι αυτοί θα δαπανηθούν καλύτερα στην αυτοδιοίκηση.

[…] Για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων δεν πληρώνει ποτέ η οικογένεια, πληρώνουν οι δήμοι. […].

Απόσπασμα από την απάντηση στην με αριθμό 446/24-1-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων κλπ. ΠΗΓΗ: esos.gr


0 Shares

Σχετικά άρθρα

«Άρχοντες», «Αυτού Εξοχότητες» και «Μεσσίες» εκτελούν τη δημοκρατία. Η υποκρισία ξεχειλίζει. Ο αυταρχισμός αναδύεται.

Άρθρο του Κων/νου Μαργέλη Η γεμάτη «πανανθρώπινες αξίες» οικονομικό-πολιτική ελίτ προετοιμάζει έναν πρωτόγνωρο διαχωρισμό των ανθρώπων. Σε δυνητικά «υγιείς», που […]

1 Σχόλιο

  1. Eγώ θα σταθώ στην τελευταία παράγραφο,τα λεφτά δεν θα τα πληρώνουν οι γονείς αλλά οι δήμοι. Εύλογο το ερώτημα που προκύπτει και οι δήμοι πού θα βρουν τα λεφτά; Και καταλήγουμε στην αυτή απάντηση, μα φυσικά απ’ τους γονείς. Κι όπου δεν δύνανται οι δήμοι να συντηρήσουνε απ΄τα έσοδά τους τα σχολεία, τα ιατρεία,τα επιδόματα,ανεργίας,τυφλότητας,απορίας ,τα πρόστιμα για τις χωματερές και τόσα άλλα; Η απάντηση στο επόμενο επεισόδιο με τίτλο: “παραλήρημα ειλικρίνειας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights