Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

«Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά το θέμα των υδρογονανθράκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 22 Μαρτίου  2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 Σύσκεψη στην Κεφαλονιά για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

 Σπ. Σπύρου: «Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά το θέμα των υδρογονανθράκων»

     Έληξε πριν από λίγο η σύσκεψη που έγινε στην Κεφαλονιά, με θέμα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου και του Δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλέξανδρου Παρίση.

«Μην ανησυχείτε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν εφησυχάζει, παρακολουθεί το θέμα στενά», είπε, απευθυνόμενος σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη, αμέσως μετά το πέρας της, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, εκφράζοντας τη θέση ότι η ενημέρωση που έγινε ήταν ένα από τα βήματα, καθώς η Περιφέρεια στοχεύει να καταθέσει και έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις της, για να καταστήσει σαφές το πλαίσιο διεκδικήσεών της.

Όπως είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, απαιτούνται διαπεριφερειακές συνεργασίες, καθώς το Ιόνιο επεκτείνεται και σε άλλες Περιφέρειες, ενώ τόνισε ότι βασικό και ενεργό λόγο θα έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε και θα αξιώσουμε να γίνει», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «είναι η νομοθετική ρύθμιση όλων των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης έναντι της Αυτοδιοίκησης, για τα ζητήματα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και βέβαια», πρόσθεσε, «το θέμα της ενέργειας οφείλουμε να το δούμε συνολικά, καθώς έχει σχεδιαστεί να περάσει από την περιοχή μας (νότια της Κέρκυρας) αγωγός φυσικού αερίου προς την Ιταλία», ενώ, αναφερόμενος γενικότερα στις επενδύσεις που σχετίζονται με οχλούσες χρήσεις, είπε ότι η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για την ενέργεια, με βάση τα νέα δεδομένα, στα πρότυπα των Σχεδίων για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό και τις ΑΠΕ, θα ήταν εχέγγυο για την περιοχή μας, που είναι τουριστικά αναπτυγμένη και πρέπει να προστατέψει, με κάθε τρόπο, το φυσικό της περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη έλαβαν το λόγο ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Μοσχόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, Σμαράγδα Σαρδελή, ο Πρόεδρος του Π.Σ. Χρήστος Ανθης, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλ. Παρίσης, εκπρόσωπος του Δήμου Ιθάκης, επικεφαλής ή εκπρόσωποι παρατάξεων τόσο του Περιφερειακού όσο και του Δημοτικού Συμβουλίων, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Τάσος Αποστολόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που είχαν κληθεί στη σύσκεψη.

 Ενημέρωση από Γ. Μανιάτη – Βασικά σημεία

 Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική σύσκεψη ανέφερε πως η στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • ο πρώτος πυλώνας είναι αυτός της απόλυτης διαφάνειας, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που θα γίνει με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό ο οποίος θα περάσει και θα ελεγχθεί από την Βουλή των Ελλήνων.
  • ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός του σεβασμού προς το περιβάλλον, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα γίνει παράλληλα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την αστική ανάπτυξη.
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι η πανευρωπαϊκή πρωτοπορία της Ελλάδας που θα δίνει πάνω από το 25% στο ελληνικό δημόσιο.

Ο Υφυπουργός τόνισε πως η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια επενδυτική δράση που δημιουργεί άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Επεσήμανε ακόμη πως το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όλες οι περιοχές θα ξαναβγούν σε διαγωνισμούς, με τη διαδικασία του open door, για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών.    Τα κοιτάσματα είναι της τάξης των περίπου 20δις, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να έχει έσοδα 8 δις ενώ οι τοπικές κοινωνίες 2 δις.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε, πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές προστασίας περιβάλλοντος της Νορβηγίας, που είναι οι αυστηρότερες παγκοσμίως έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει το παραμικρό για τον τουρισμό. Πρότεινε επίσης η Νορβηγία να γίνει παράδειγμα και αναφορικά με το υπόλοιπο 75% των εσόδων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων το οποίο θα πρέπει να πηγαίνει στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και μόνο.

Ο Υφυπουργός κατέληξε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2012 το ελληνικό δημόσιο θα δώσει στην δημοσιότητα το σύνολο των πληροφοριών, που αφορά στους υδρογονάνθρακες και είπε συγκεκριμένα πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρατάει για λογαριασμό του εθνική πληροφορία».

 

ΦΩΤΟ – ΛΕΖΑΝΤΕΣ

 Από αριστερά: Τάσος Αποστολόπουλος, Σπ. Σπύρου. Ι. Μανιάτης, Αλ. Παρίσης, Σπ. Μοσχόπουλος και Σωτ. Κουρής, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Σπ. Σπύρου και Ι. Μανιάτης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης
Σωτ. Κουρής, Χρ. Ανθης
1Από αριστερά: Τάσος Αποστολόπουλος, Σπ. Σπύρου. Ι. Μανιάτης, Αλ. Παρίσης, Σπ. Μοσχόπουλος και Σωτ. Κουρής, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights