Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Νοεμβρίου 2022

Γιατί απορρίφθηκε η προσφυγή της Αντιπολίτευσης

Είναι γνωστό ότι στις 10/2/2012 κατατέθηκε από την επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Αικατερίνη Καββαδά και μελών των τοπικών Συμβουλίων της δημοτικής παράταξης «Πρώτα το Μεγανήσι» προσφυγή κατά του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Μεγανησίου. Την προσφυγή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Ακολουθεί στις 16/2/2012 η απάντηση του δημάρχου Μεγανησίου κ. Ευστάθιου Ζαβιτσάνου (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ).

Στην απάντησή του ο δήμαρχος εξαπολύει την επίθεσή του με το να καταλογίζει στους προσφεύγοντες άγνοια αλλά και πολιτική σχέση:  «Η κοινοποίηση της προσφυγής στο Περιφερειάρχη, αν αυτό δεν δηλώνει άγνοια της σχέσης Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης και απλά διαφημίζεται η πολιτική της σχέση, είναι άνευ αντικειμένου, αφού ούτε την δυνατότητα ούτε την αρμοδιότητα έχει ο Περιφερειάρχης να εμπλέκεται στα ζητήματα του Α΄ βαθμού.».

Περιορίζοντας ο δήμαρχος το θέμα μόνο στο μέρος που αφορά στην  κοινοποίηση της προσφυγής προς τον Περιφερειάρχη (έπρεπε να απαντήσει έτσι κι αλλιως στην αντιπολίτευση) απέφυγε και το άλλο «τυπικό του πράγματος» αλλά πολύ ουσιαστικό από πλευράς πολιτικού ελιγμού. Δεν αναφέρθηκε  στην απάντησή του στην προθεσμία (θα δείτε παρακάτω) ρισκάροντας να «κατηγορηθεί» ο ίδιος για άγνοια. Πολύ απλά εφάρμοσε μια τακτική ας πούμε παραπλάνησης στην πολιτική σκακιέρα.  Αν έβγαινε κάποιος να του … την «επισημάνει»  στην ανακοίνωσή του , αυτός που θα είχε τρωθεί περισσότερο θα ήταν η ίδια η αντιπολίτευση.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ένα μέρος των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση σε θέματα λειτουργίας και θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης. Δε μπορεί να μη γνώριζαν ότι η προσφυγή  ασκείται εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 227 του Ν. 3852/10, οι προσφυγές κατά των αποφάσεων των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων ασκούνται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση ο ενδιαφερόμενος.  Η ουσία είναι ότι ο δήμαρχος ενήργησε εκ του ασφαλούς και έπαιξε έξυπνα , διότι γνώριζε ότι δεν βάλλεται πολιτικά λόγω της τύχης που θα είχε η προσφυγή της αντιπολίτευσης. Άρα η απάντηση του δημάρχου ήταν καθαρά πολιτική και όχι επί της ουσίας των όσων η αντιπολίτευση κατήγγειλε .

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου ψηφίστηκαν στις 21 και 24 Ιανουαρίου 2012 αντίστοιχα. Τα αποδεικτικά δημοσίευσής τους έχουν ημερομηνίες 23 και 24/1/2012 και η προσφυγή κατά των αποφάσεων έχει ημερομηνια 10/2/2012. Σύμφωνα με το νόμο η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής αρχίζει από την ημερομηνία λήψης των αποφάσεων και μέσα σε διάστημα 15 ημερών. Δεν ξέρουμε αν η αντιπολίτευση γνώριζε το νόμο αλλά όπως και να ‘ χει το πράμα είχε «χάσει το τρένο».

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτ .Ελλάδας και Ιονίου κ. Αναστ. Αποστολόπουλου, η προσφυγή της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε όχι λόγω του περιεχομένου της, αλλά λόγω του εκπρόθεσμου και για το λόγο αυτό δεν εξετάστηκε κατ’ ουσία όπως αναφέρεται στην Απόφαση.

ΠΗΓΗ : ΔΙΑΥΓΕΙΑ
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Υπογράφτηκε επιτέλους το Π.Δ για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Το Meganisi News είχε ασχοληθεί με το θέμα ύστερα από αναφορά του WWF

Δύο Προεδρικά Διατάγματα υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γρηγόρης Τσάλτας, που αφορούν στην προστασία των μικρών νησιωτικών […]

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.