Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Ιουλίου 2022

Μεγανήσι, Ημερίδα: Υπήρχε ώριμη μελέτη για τον Βιολογικό ήδη από το 2002!

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στην Ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα στο Μεγανήσι ο κ. Θερμός (Χημικός Μηχανικός). Η συγκεκριμένη ώριμη μελέτη μέχρι να πάρει έγκριση φτάσαμε αισίως στο 2006  έτοιμη για χρηματοδότηση ακόμα και σήμερα , κι είναι άγνωστο για ποιούς λόγους δεν προκρίθηκε, ενώ ο Δήμαρχος κ. Ευστ. Ζαβιτσάνος παίρνοντας το λόγο απέδωσε την αλλαγή πρότασης για τους βιολογικούς στο υψηλό κόστος της συγκεκριμένης μελέτης,  πράγμα που αμφισβητήθηκε έντονα απ’ τον κ. Θερμό.

Ο κ. Θερμός είπε ότι η πρόταση που είχε καταθέσει είχε πολύ μικρότερο κόστος, διότι τα δίκτυα είναι ίδια και η εγκατάσταση (χωρίς το δίκτυο) κοστίζει 900.000 ευρώ, σε αντίθεση με αυτή που προτείνει ο δήμος (λύση compact) , αφού το κόστος για τον καθένα βιολογικό ξεχωριστά (Κατωμερίου και Σπαρτοχωρίου *) ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ για τον καθένα (2.400.000 ευρώ για τους δύο), δηλαδή μιλάμε για μιά διαφορά της τάξης των 1.500.000 ευρώ.

Επιπλέον αν προστεθεί και το ότι η δημοτική αρχή άλλαξε τη χωροθέτηση *, η χρηματοδότηση του έργου δεν μπόρεσε να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και η προθεσμία έληξε 31 Μαρτίου του 2011 , όπως  απέδειξε αναλυτικά και με στοιχεία ο κ. Γιαννούτσος Σαράντης νωρίτερα ενώπιων του ακροατηρίου. Ο Δήμαρχος κ. Ευστ. Ζαβιτσάνος ωστόσο ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια ένταξης  του έργου σε πρόγραμμα μέσα στο 2012, αρκεί να βρεθεί γρήγορα λύση.

Ένα ζήτημα βέβαια είναι γιατί τόσος χρόνος χαμένος, αφού είχε αναγνωριστεί και αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για τον βιολογικό; Γιατί εφόσον υπήρχαν οι δυνατότητες, γιατί ενώ τα προγράμματα έτρεχαν, μάλλον όπως φάνηκε μας προσπερνούσαν και δεν μας  άγγιζαν, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο “0” και να τρέχουμε ασθμαίνοντας πίσω τους και κάτω από την πίεσή τους τώρα τελευταία στιγμή;

Μπορεί ο σοφός μας λαός να λέει “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, αλλά αυτό σε καμμια των περιπτώσεων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εκείνους που διαχειρίζονται τις τύχες, τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και τον εκσυγχρονισμό του.   Ας μην ξεχνάμε ότι ο λαός μας  λέει ακόμα ότι “με παλιές συνταγές φτιάχνεις γλυκά, αλλά με παλιά υλικά γλυκά δεν φτιάχνεις”.

Κάποιοι θα πρέπει τελικά να αντιληφθούν ότι όταν ασκείς πολιτική δεν την ασκείς με όρους γειτονιάς ή παρέας και με τη λογική μικρού παιδιού “άμα τον πειράξω δεν θα με παίζει”. Για να πάει ένας τόπος μπροστά χρειάζεται ναι μεν το όραμα αλλά πολύ περισσότερο τη βούληση να έρθεις σε γόνιμη ρήξη και όχι σε ρήξεις εκ τους ασφαλούς. Αυτές δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στο γενικό καλό της τοπικής μας κοινωνίας. Ίσα ίσα παράγουν διαχωρισμούς και αντιθέσεις  που δύσκολα αμβλύνονται.

To Meganisi News είχε διερευνήσει τη δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της Ημερίδας μέσω του Meganisi News Web TV, όμως η υπάρχουσα υποδομή του χώρου (π.χ. έλλειψη ασύρματου δικτύου, απόσταση από σταθερό δεσμό που δεν εγγυώνται καλή εικόνα και ήχο) δεν μας επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Συνεχίζεται…

Σχετικά

Πρόγραμμα Ημερίδας Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων

Αρχείο “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *