Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Ιουλίου 2022

Ανέκδοτα με γενόσημα στο Twitter!!

Ως γνωστόν ο Έλληνας δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το θέμα των γενοσήμων που μονοπωλεί την ελληνική επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες και μας έκανε να ξεχάσουμε σε χρόνο dt το μνημόνιο 2. Συγκεντρώσαμε λοιπόν ατάκες-“φαρμάκι” για τo συγκεκριμένο θέμα από το twitter και ελπίζουμε να σας αρέσουν!

-Στο γραφείο απέναντι εφαρμόζουν ήδη τον νέο νόμο Λοβέρδου. Προσέλαβαν καινούρια γραμματέα με 450 € το μήνα. Γενόσημο μισθού.

-Tο κώνειο σε γενόσημο βγαίνει?

-ένα μήλο την ημέρα το γενόσημο το κάνει πέρα

-κι εδώ που τα λέμε το fb είναι πια ένα απλό γενόσημο του twitter

-Η pepsi είναι γενόσημο της coca cola…

-Το γενόσημο του έμπλαστρου είναι οι βεντούζες

Περισσότερα στο FARMAKOPOIOI

Μπαμπινιώτης
γενόσημα : ένας ατυχής – ακατάληπτος γλωσσικός όρος (ΠΗΓΗ)
 
 Κοντά στα πρωτότυπα (ή ακριβέστερα πρωτοτυπικά) φάρμακα (χαρακτηρισμός που ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα), τα φάρμακα που φέρουν ορισμένη εμπορική επωνυμία, κοντά δηλ. στα επώνυμα φάρμακα (“branded drugs”), υπάρχουν και τα generic drugs, που έχουν την ίδια δραστική ουσία, αλλά όχι και την ίδια εμπορική επωνυμία, αφού παράγονται από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Αυτά τα ταυτόσημα (identical) ως προς τη δραστική θεραπευτική ουσία φάρμακα που ανήκουν στην ίδια γενική κατηγορία, στην ίδια έννοια γένους (generic) ονομάστηκαν (από κάποιους) γενό-σημα, ως σημαίνοντα γένος και όχι (εμπορικό) είδος φαρμάκου. Ωστόσο, μια ονομασία δεν κρίνεται από το σκεπτικό που οδήγησε στο πλάσιμό της, αλλά από τη δηλωτική ικανότητά της, από τη δηλωτικότητα και τη διαφάνεια που έχει γλωσσικά ώστε να γίνεται αντιληπτή από τους απλούς χρήστες. Αυτό δεν ισχύει με τον όρο γενόσημα. Ο όρος αυτός είναι κρυπτικός, παρασυνδέεται με γένεση ή και γέννηση πραγμάτων και καταλήγει στο να είναι σκοτεινός, ακατάληπτος και παροδηγητικός. Να διερωτώνται και να ρωτούν όλοι τι σημαίνει…
Τα εν λόγω φάρμακα -σύμφωνα με την αντίθεσή τους προς τα πρωτότυπα ή πρωτοτυπικά και βάσει τής ίδιας δραστικής ουσίας που περιέχουν- είναι προτιμότερο να ονομαστούν:

ομοιοδραστικά (αφού έχουν την ίδια δραστική ουσία).
Θα μπορούσαν επίσης να ονομαστούν παράγωγα (ενν. των πρωτοτύπων) ή ακόμη και αντιτυπικά (κατ’ αντίθεση προς τα πρωτοτυπικά).
Οτιδήποτε εκτός από το ακατάληπτο και παροδηγητικό γενόσημα!

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *