Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Ιουλίου 2022

Κόμμα για την εργατική τάξη ή «όλα για το Κόμμα»;

 

Το κόμμα, έγραφε στις 31 Mαΐου 1921 στο περιοδικό Rassegna Comunista, το ηγετικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αμαντέο Μπορντίγκα, «είναι ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν την ίδια γενική αντίληψη για την εξέλιξη της ιστορίας. Που έχουν μια σαφή αντίληψη του τελικού σκοπού της τάξης που εκπροσωπούν και που έχουν ετοιμάσει εκ των προτέρων ένα σύστημα λύσεων στα ποικίλα προβλήματα τα οποία το προλεταριάτο θα αντιμετωπίσει όταν αυτό γίνει η άρχουσα τάξη.

 Γι’ αυτό τον λόγο», καταλήγει χωρίς περιστροφές, «η εξουσία της τάξης μπορεί να είναι μονάχα η εξουσία του κόμματος». Οι αντιληψεις αυτές, για το κόμμα αποκλειστική πρωτοπορία, το κόμμα υπερβατική έννοια που δρα στο όνομα της εργατικής τάξης και τελικά επ’ αυτής, αποτέλεσαν και αποτελούν ρεύμα στο κομμουνιστικό κίνημα.

Στη διαπάλη που έγινε, ο Αντόνιο Γκράμσι και το ρεύμα που εκπροσωπούσε, χρειάστηκε να πράξουν και να πουν ενάντια σε αυτή τη λογική.

Αλέκος Αναγνωστάκης

ΠΗΓΗ: Politiko kafeneio.com

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Κόμμα για την εργατική τάξη ή «όλα για το Κόμμα»;Ελα μου ντε..
    Ευτυχώς πάνω από όλα αυτά υπάρχει η ίδια η ΖΩΉ που προχωράει πάντα δίχως να κοιτάει τη δικιά μας μελαγχολία και δίνει αυτή μόνη λύση πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων όλα τα περιττά(κάποτε αργεί λίγο και το πράγμα γίνεται επώδυνο).Στη πρώην Σοβιετική Ένωση πάντως τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά μια και αυτή η χώρα ευτύχισε τελικά να έχει έναν (όχι χαρισματικό όπως είναι η έκφραση του συρμού)αλλά ιδιοφυή ηγέτη τον Πούτιν(Στον Πούτιν πουτινιές δεν περνάνε).σε εμας έτυχε να παίσει “φυλλοξήρα” ;και να μη βρίσκεις έναν .. έστω έναν άξιο ηγέτη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *