Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Ιουλίου 2022

Μεγάλη συμμετοχή φορέων στη σύσκεψη για τον Τουρισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 2 Μαρτίου  2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σύσκεψη για τον τουρισμό στην ΠΙΝ – Μεγάλη η συμμετοχή των φορέων

    Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, με θέμα την πορεία του τουρισμού, πραγματοποιήθηκε χθες στην Κέρκυρα, ενώ η ανταπόκριση των τουριστικών και εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων ήταν  πολύ μεγάλη.

Ο διάλογος, που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, διεξήχθη σε συνεργατικό κλίμα αλλά και διάθεση καταγραφής προβλημάτων, ενώ δεν ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι φορέων που παρουσίασαν προτάσεις και θέσεις που άξιζαν προσοχής, κάτι που επεσήμανε και ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη για θέματα τουρισμού, πρώην υφυπουργός τουρισμού, Τάσος Λιάσκος.

Ο Περιφερειάρχης, στην εισηγητική του τοποθέτηση, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που σας απηύθυνα, γιατί θεωρώ ότι είστε η ψυχή του τουρισμού, ο οποίος επηρεάζει κατά 80% την τοπική οικονομία».

Στη συνέχεια ο κ. Σπύρου επεσήμανε: «Αναγνωρίζω ότι είστε προβληματισμένοι για την πορεία του τουρισμού, όπως άλλωστε είμαστε όλοι μας και ταυτόχρονα ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη νέα τουριστική περίοδο.

Η οικονομική κρίση είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό αλλά θα πρέπει με νηφαλιότητα και στοχευμένες κινήσεις να διαχειριστούμε αυτή την περίοδο της κρίσης».

Υστέρηση στις προκρατήσεις

    «Η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται μια υστέρηση στις προκρατήσεις από παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η Γερμανία αλλά και η Αγγλία, και σε αυτό έχουν συμβάλλει οι εικόνες που μεταδίδονται σε όλον τον κόσμο από τα επεισόδια και την γενικότερη πολιτική αναστάτωση που υπάρχει στη χώρα μας», είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:.

«Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο τουρισμός είναι ένα ευπαθές προϊόν το οποίο επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Τουριστική πολιτική κάνουν όλοι οι πολίτες, από το πώς συμπεριφερόμαστε στους επισκέπτες, αν διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον και τις θάλασσές μας, μέχρι το σέρβις και τις τελευταίες λεπτομέρειες που μπορούν να διαμορφώσουν την συνολική εικόνα του τουριστικού μας προορισμού».

Δεν μπορούμε να απουσιάζουμε από τις εκθέσεις

    Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην τουριστική προβολή λέγοντας ότι:

« Όπως γνωρίζετε την προβολή του τουριστικού μας προορισμού, όλων των Ιόνιων Νησιών, την κάνει η Ε.Τ.Ι.Ν η οποία απαρτίζεται από 80 μετόχους. Επίσης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα υπάρχει το τμήμα Τουρισμού καθώς και η Επιτροπή Τουρισμού και Πολιτισμού. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για την απόδοση από τις συμμετοχές μας στις διεθνείς εκθέσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μπορείς να απουσιάζεις από τις εκθέσεις, γιατί είναι κακό και εις βάρος του τουριστικού προορισμού.     Πέρα όμως από την συμμετοχή στις εκθέσεις, επιλέγουμε και άλλους τρόπους προβολής του προορισμού μας, όπως εκτύπωση φυλλαδίων, πρόσκληση δημοσιογράφων και άλλες δράσεις και event. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος διαφημιστής του τουριστικού μας προορισμού είναι ο επισκέπτης που θα περάσει ευχάριστες διακοπές».

Συγκριτικό πλεονέκτημα ο θαλάσσιος τουρισμός και οι κρουαζιέρες

    Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε έργα και σε υποδομές που σχετίζονται με τον τουρισμό, τονίζοντας: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τουριστική περίοδο. Κατορθώσαμε να ξεμπλοκάρουμε έργα τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα, θα υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και γενικά θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για να είμαστε πανέτοιμοι με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Επειδή θεωρούμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός και πολύ περισσότερο οι κρουαζιέρες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας, έχουμε χαρακτηρίσει ως έργο «σημαία» τον προσήνεμο μόλο ενώ κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και σε 20 μέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες στη μαρίνα στο Καφέ Γυαλί».

Ο κ. Σπύρου, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, τόνισε ότι: «Ο τουρισμός απαιτεί συνέργειες και όπως γνωρίζετε πολύ καλά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες για να ξεπερνάμε από κοινού τα προβλήματα και να χαράσσουμε μια νέα τουριστική πολιτική ρεαλιστική και εφικτή σε αυτές τις νέες συνθήκες που έχουν ανακύψει μετά την διεθνή οικονομική ύφεση».

Χρ. Σκούρτης: «Το τουριστικό προϊόν στα Ιόνια δεν είναι ομοειδές»

     Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτισμού, Χρήστος Σκούρτης ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Ένα από τα προβλήματα που έχουμε καταγράψει και το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι ότι το τουριστικό προϊόν στα Ιόνια δεν είναι ομοειδές. Με συνεργασία, όμως, όλων των εμπλεκομένων φορέων και σωστή στρατηγική αυτό που φαίνεται ως μειονέκτημα μπορούμε να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα, διευρύνοντας έτσι το πλέγμα των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

Μέχρι σήμερα για αντικειμενικούς λόγους δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την λειτουργία της Επιτροπής τουρισμού αλλά ευελπιστούμε ότι θα κατορθώσουμε η Επιτροπή να λειτουργήσει περισσότερο αποδοτικά στο μέλλον, μέσω της τηλεδιάσκεψης. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και αυτό κάνουμε σε κάθε ευκαιρία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τη σύσκεψη αυτή διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα στενής συνεργασίας μεταξύ φορέων του τουρισμού και Περιφέρειας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, ενώ προτάθηκε και η σύσταση ειδικού φορέα – οργανισμού για τον συντονισμό των ενεργειών.

ΦΩΤΟ – ΛΕΖΑΝΤΑ

  1. Από αριστερά: Τάσος Λιάσκος, πρώην υφυπουργός Τουρισμού, Σπ. Σπύρου, Περιφερειάρχης Ι.Ν. και Χρ. Σκούρτης, Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας.
  2. ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ        

Ευχαριστούμε για την προβολή του θέματος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ο δήμος Λευκάδας μεταξύ των 98 δήμων με σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά. – Εξηγήσεις (τεκμηρίωση) ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν στη βάση δεδομένων «Οικονομικά στοιχεία δήμων» διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ υποβαλλόμενων ποσών τα οποία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *