Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Γίνεται του …φαρμάκου! (Πράξη 1)

Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στο χώρο του φαρμάκου. Ο εφαρμοστικός νόμος για το νέο μνημόνιο θεσμοθετεί διατάξεις για τη δραστική ουσία και δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να πουλήσει στον Έλληνα ασθενή κανένα άλλο φάρμακο, παρά μόνο το απολύτως φθηνότερο.

Με βάση λοιπόν τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή «Σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθιερώνεται η υποχρέωση από 1ης Μαρτίου 2012, αναγραφής στη συνταγογράφηση της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία). Τα μηχανογραφικά συστήματα των νοσοκομείων οφείλουν να παρέχουν τη σχετική πληροφορία στους γιατρούς». Και η ρύθμιση αυτή θα περάσει και στα φαρμακεία.

Το όλο θέμα με τα γενόσημα έχει να κάνει και με μια άλλη διάσταση: το λουκέτο στο οποίο μοιραία θα οδηγηθούν ελληνικές εταιρείες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περίπου 20.000 οικογένειες που θα χάσουν το ψωμί τους, αλλά και για το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, αφού θα απολέσει τεράστια φορολογικά έσοδα τη στιγμή που είναι απολύτως αναγκαία.

Την αντίθεσή του στην νέα πολιτική του φαρμάκου έχει εκφράσει δια στόματος του προέδρου του κ. Γ. Πατούλη ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας κινδύνους από τα γενόσημα (εδώ)  όσο και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΒ) εκφράζοντας τη θέση ότι η θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία θα υποχρεώσει τους φαρμακοποιούς να «ταΐζουν» τον Έλληνα ασθενή το πλέον φθηνό φάρμακο της παγκόσμιας αγοράς, ασχέτως του τόπου παραγωγής του, της (αμφιβόλου ή μη) προέλευσής του, της (αμφιβόλου ή μη) ποιότητάς του (εδώ), αφήνοντας αιχμές για την βιοισοδυναμία του. *

Πάντως χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «η πολιτική των γενοσήμων είναι πολιτική, η οποία ασκείται από όλες τις χώρες της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 50% τη συνολικής κατανάλωσης, ενώ εμείς στο 18,5%.

«Δεν μπορείτε να παραβλέπετε το γεγονός ότι χώρες παραγωγοί φαρμάκων, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν στόχο να φθάσουν στο 50% και στο 80%, αντίστοιχα», δήλωσε. Απαντώντας στις επιστημονικές «φωνές» που αντιδρούν, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «υπάρχουν… φωνές τώρα, που υπάρχουν τα γενόσημα και η δραστική ουσία έρχεται από τις Ινδίες, συντρίβοντας τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια της Δύσης». Όπως είπε, «η υπεύθυνη ελληνική πολιτεία δεν ακούει φωνές αλλά τον ΕΟΦ, οι αποφάσεις του οποίου λαμβάνονται κατόπιν επιστημονικών ερευνών».

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: newsbomb.gr, iatropedia.gr, tovima.gr, prionokordela.gr, imerisia.gr

* Ουσιωδώς Όμοια Φάρμακα  και βιοϊσοδυναμία

Κάθε branded generic, προκειμένου να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά υποχρεούται να αποδείξει την ασφάλειά καθώς και την θεραπευτική του ισοδυναμία ως προς το πρωτότυπο φάρμακο αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου ζητά από τους αιτούντες άδεια κυκλοφορίας να προσκομίσουν σχετικές μελέτες που ονομάζονται μελέτες βιοϊσοδυναμίας. Η μελέτη βιοϊσοδυναμίας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του φακέλου που συνοδεύει ένα φάρμακο προκειμένου να λάβει έγκριση κυκλοφορίας.
Η έννοια της βιοϊσοδυναμίας αποτελεί βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων. Η μελέτη βιοϊσοδυναμίας εξασφαλίζει με αδιάσειστο επιστημονικό τρόπο ότι ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο και το αντίστοιχο πρωτότυπο προϊόν αναφοράς όταν χορηγούνται στην ίδια δόση, παρουσιάζουν ουσιαστικά το ίδιο ποσοστό και έκταση της βιολογικής διαθεσιμότητας της δραστικής ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με απλούς όρους, το ουσιωδώς όμοιο φάρμακο οφείλει να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το αντίστοιχο πρωτότυπο προϊόν αναφοράς.

ΠΗΓΗ : ΠΕΦ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights