Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Κατασχέσεις μισθών και ενοικίων για φοροδιαφυγή

Μετά την εφορία και το ΣΔΟΕ, έρχεται το ΣΕΒΕ, θα το μάθουμε και αυτό, είναι το Σώμα Ελέγχου και Βεβαίωσης Εσόδων, αν προτιμάται οι νέοι “ράμπο” που θα “χτυπήσουν” τη φοροδιαφυγής

Με βάση τη νέα νομοθεσία οι φοροράμπο θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και εταιρειών και θα αντιπαραβάλουν τα έσοδα που δηλώνονται. Περιουσιακά στοιχεία, λογαριασμοί κλπ θα είναι στη διάθεσή τους και στην περίπτωση που βεβαιώνονται παραβάσεις θα επιβάλλουν επιπλέον φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει αναγκαστική είσπραξη οφειλών μέσω κατάσχεσης μισθών και ενοικίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Στο νέο σώμα αναμένεται να ενταχθούν και ιδιώτες και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να στελεχωθεί με 2.000 άτομα.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δείτε σχετικά και μια ανάρτηση της 16/12/2011:

Νέο σώμα φοροράμπο συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών
Διευρυμένες οι αρμοδιότητες του νέου ελεγκτικού μηχανισμού

Συγκροτείται από το υπουργείο Οικονομικών νέο σώμα ράμπο κατά της φοροδιαφυγής και το επίσημο όνομα αυτού Ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.

Οι νέοι φορο-ράμπο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων , ενώ θα μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων αλλά και κινητών αξιών όπως για παράδειγμα καταθέσεων, μισθών ή απαιτήσεις στα χέρια τρίτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το νέο Σώμα,  επιστρατεύοντας τους 2.335 επίλεκτους  υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ.

Η στελέχωση του νέου Σώματος θα γίνει με υπαλλήλους όλων των κλάδων , πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, με μοριοδότηση, η οποία θα συναρτάται από την εμπειρία τους σε θέματα φορολογικών ελέγχων, το επίπεδο σπουδών, τη γνώση ξένων γλωσσών και χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως άλλωστε και το καθεστώς της πρόσληψής τους (αν έγινε μέσω ειδικού διαγωνισμού ή μέσω ΑΣΕΠ).

Έξτρα μόρια θα προκύπτουν από προσωπική συνέντευξη και γραπτό διαγωνισμό. Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου.

Οι αρμοδιότητες του νέου Σώματος Ελεγκτών:

• Εφαρμογή τεχνικών έμμεσου προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων με βάση τη μέθοδο ανάλυσης της ρευστότητας, τη μέθοδο τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά, καθαρής θέσης, κοστολόγησης και προσδιορισμού εισοδήματος βάσει αναλογιών.

• Έλεγχοι από το γραφείο. Ο έλεγχος αυτός θα διενεργείται με βάση τα στοιχεία του φακέλου, τα δελτία πληροφοριών, τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που προσκομίζει ο ελεγχόμενος, πληροφορίες και από τη μηχανογραφική επεξεργασία δεδομένων της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων.

• Χρησιμοποίηση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού του ΦΠΑ για φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ με την εφαρμογή της μεθόδου του στατιστικού υπολογισμού του φόρου.

• Έλεγχο υποθέσεων φορολογουμένων αυξημένου κινδύνου. Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργεία για 1.700 φορολογούμενους που δεν δήλωναν σαν δραστηριότητα τις αγοροπωλησίες ακινήτων.

• Αξιοποίηση του Φορολογικού Πιστοποιητικού από το 2012 των νομίμων ελεγκτών που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε Α.Ε. και ΕΠΕ για τον άμεσο καταλογισμό από τις ελεγκτικές υπηρεσίες των φορολογικών υποχρεώσεων των ελεγχομένων εταιρειών.

• Συμμετοχή ελεγκτών στους ποιοτικούς ελέγχους που θα γίνουν από την ΕΛΤΕ για τη διαπίστωση αν οι προβλέψεις για φορολογικές υποχρεώσεις του ισολογισμού των επιχειρήσεων που αναφέρονται και στην ετήσια έκθεση έχουν αποδοθεί. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε δείγμα από τις εισηγμένες και από τις λοιπές εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

• Έλεγχο φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

• Έλεγχο από ειδικό συνεργείο του ΦΜΑΠ, 100 φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις

• Έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων.

• 150 περιπτώσεις φορολογουμένων υψηλού κίνδυνου με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

• Επιχειρησιακές δράσεις αναγκαστικής είσπραξης μεγάλων οφειλών και είσπραξης οφειλών ειδικών κατηγοριών οφειλετών.

ΠΗΓΗ : VORIA.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights