Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
12 Αυγούστου 2020

Κομισιόν: Σε άθλια κατάσταση η διαχείριση των περιοχών NATURA στην Ελλάδα. Απειλεί με δικαστήρια

Σε άθλια κατάσταση οι περιοχές NATURA στην Ελλάδα ενώ παράλληλα υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των οικοτόπων.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η διαχείριση των περιοχών NATURA στην Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση και απειλεί με παραπομπή στα δικαστήρια τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση των οικοτόπων.

Αυτά προκύπτουν από απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Νίκου Χουντή (ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος έθεσε υπόψη της, την έκθεση της επιτροπής «Φύση 2000» η οποία επισημαίνει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής έθεσε υπόψη της Κομισιόν τα πορίσματα της έκθεσης της επιτροπής «Φύση 2000», συγκεκριμένα:

Στην πλειοψηφία των φορέων διαχείρισης δεν εφαρμόζεται κανένα σύστημα επιστημονικής παρακολούθησης για τα είδη που απαντιούνται στην περιοχή.
Οι φορείς διαχείρισης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης.
Η φύλαξη των περιοχών που εποπτεύουν οι περισσότεροι φορείς είναι λίγο ή καθόλου επαρκής.
Το θεσμικό πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο.
Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές είναι ήδη ξεπερασμένες.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον κ. Potocnik δέχεται τα όσα καταγράφει η έκθεση και επισημαίνει:

«Οι διαπιστώσεις της έκθεσης αποτυπώνουν σημαντικές λειτουργικές ελλείψεις που η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ελληνικές αρχές να τις αντιμετωπίσουν». Ο ίδιος δηλώνει ότι υποστηρίζει τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα βάσει της εθνικής νομοθεσίας, ως πολύτιμα μέσα προώθησης της αποτελεσματικής προστασίας και διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000. «Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών, παρέχοντας συνδρομή όπου ενδείκνυται και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας, περί προστασίας της φύσης, που αφορούν τη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000».

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τη χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των περιοχών NATURA αποκαλύπτεται η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά αδιάθετα ποσά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» που έληξε επισήμως το 2006 λέγοντας: «Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον 2000-2006» με προϋπολογισμό περίπου 50,6 εκ. ευρώ και απορρόφηση 40,1 εκ. ευρώ έχει ποσοστό απορροφητικότητας 79%» προσθέτοντας «για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με προϋπολογισμό περίπου 103,5 εκ. ευρώ, εγκεκριμένα έργα ύψους 75,7 εκ. ευρώ το ποσοστό απορρόφησης είναι 12%».

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη ερώτηση του Νίκου Χουντή ακριβώς πριν από δυο χρόνια οι προϋπολογισμοί των προγραμμάτων ήταν για το μεν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (2000-2006) 55 εκ ευρώ, για το δε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (2007-2013) περίπου 180 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι έχουν περικοπεί κονδύλια από τα εν λόγω προγράμματα προφανώς λόγω χαμηλής απορροφητικότητας.

ΠΗΓΗ : Green Markets via travelvoice.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *