Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Μαΐου 2021

Απολογισμός Περιφερειάρχη – Απολογισμός Ε.Π. Ιονίων Νήσων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 19 Φεβρουαρίου  2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

Πληροφορίες: Βιβή Τρύφωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το έτος 2011

Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, έγινε χθες στην Κέρκυρα, ο απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος αλλά και οι υπηρεσίες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» όσο και στο έργο των 6 Γενικών Διευθύνσεων, για το έτος 2011.

Ο κ. Σπύρου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τόνισε πως, το 2011 ήταν χρονιά κρίσιμη, αφού τέθηκαν τα θεμέλια ενός νέου θεσμού, ενώ εξήρε τις υπηρεσίες για την προσπάθεια που έκαναν προκειμένου να εφαρμόσουν τα νέα δεδομένα, παρά το γεγονός ότι αυτές αποψιλώθηκαν από υπαλλήλους και παρά την οικονομική δυσπραγία που προέκυψε, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι με μικρό αριθμό υπαλλήλων και μειωμένα οικονομικά μεγέθη, παρήχθη σημαντικό έργο ενώ τόνισε ότι πολλά από αυτά που έγιναν θα διαφανούν καλύτερα μέσα στο 2012.

Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στα οικονομικά της Περιφέρειας έκανε λόγο για τις μεγάλες μειώσεις του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, ενώ έδωσε αναλυτικά στοιχεία για ό, τι παρέλαβε σε εκκρεμότητες και παρουσίασε τα οικονομικά της Περιφέρειας στη βάση εσόδων και εξόδων.

Παρά ταύτα, είπε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια λειτουργεί σήμερα διοικητικά και οικονομικά με ενιαία πλέον έκφραση και ξεπεράστηκαν αγκυλώσεις και νοοτροπίες τοπικιστικές.

Η σκληρή, όμως, πραγματικότητα που βιώσαμε το 2011, συνεχίζεται και σήμερα με τη μεγάλη μείωση των υπερωριών των υπαλλήλων, που από 60 ώρες το μήνα έγιναν 20, με αποτέλεσμα σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνηση υπαλλήλων για ελέγχους απαραίτητους για τη λειτουργία της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως οι υγειονομικοί έλεγχοι, περιβαλλοντικοί έλεγχοι, κτηνιατρικοί έλεγχοι και έλεγχοι κοπής ελαιοδένδρων κλπ.

Είναι, όμως, απαραίτητο να αναφερθώ στη σημαντική μείωση που έγινε στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, κατέληξε.

Δεσμευόμαστε, τόνισε, κλείνοντας της ομιλία του, ο Περιφερειάρχης, ότι την πορεία που χαράξαμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, θα τη συνεχίσουμε με συνέπεια και επιμονή στις αρχές μας, με βασικό κριτήριο την προσφορά μας στους συμπολίτες μας και στον τόπο μας.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

Α. Ομιλία Περιφερειάρχη Ι.Ν. κατά τη διάρκεια του απολογισμού του

Β. Συνοπτική παρουσίαση του έργου των 6 Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 19 Φεβρουαρίου  2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

Πληροφορίες: Βιβή Τρύφωνα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Εκδήλωση απολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2007-2013, για το 2011

     Σε εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στην Κέρκυρα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, για το έτος 2011.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου, καθώς και ο Προϊστάμενος Μονάδας Α’ ΕΔΑ ΠΙΝ, Θανάσης Σπίγγος.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη, καθώς και από τον κ. Οικονόμου, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων του προγράμματος προβλήθηκε βίντεο με τα έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

Μέσω του βίντεο, εκτός των έργων που παρουσιάστηκαν, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και εκπρόσωποι φορέων εκτέλεσης των έργων αυτών, μίλησαν για τη σημασία τους και τη συμβολή των έργων στην ανάπτυξη και τη βελτίωση συνθηκών ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

 

Στην εισηγητική του ομιλία ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. έδωσε μια συνοπτική συνολική εικόνα της πορείας του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Αιρετή Περιφέρεια πέρασε από την 1η Ιουλίου του 2011, ενώ αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε, για την πρωθύστερη στενή παρακολούθηση του Προγράμματος, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Τάσο Αποστολόπουλο, καθώς και με τη Διαχειριστική Αρχή.

Η παρουσίαση του ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη

   Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ), είναι το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων. Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν τα Ιόνια Νησιά «διεθνής προορισμός βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».

To ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, για την περίοδο 2007-2013, ξεκίνησε αρχικά με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 303 εκατ. ευρώ, ο οποίος τελικά μειώθηκε στα 285 εκατ. ευρώ  περίπου λόγω μείωσης της εθνικής συμμετοχής από 20% σε 15%.

Το Πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2010 παρουσίαζε την παρακάτω εικόνα.

1.         Σύνολο ενταγμένων έργων 67 συνολικού Προϋπολογισμού 173,1 εκατ. ευρώ.

         Εξ’ αυτών 31 έργα μεταφερόμενα ή γέφυρες συνολικού Προϋπολογισμού 111,2 εκατ. ευρώ και

         36 νέα έργα συνολικού Προϋπολογισμού 61,9 εκατ. ευρώ.

2.         Οι Συμβάσεις ήταν 118,1 εκατ. ευρώ από 33 έργα και από αυτές μόνο 13,6 εκατ. ευρώ προέρχονταν από 3 νέα έργα που είχαν ενταχθεί.

3.         Οι δηλωμένες Πληρωμές ήταν 73,4 εκατ. ευρώ από 32 έργα και από αυτές μόνο 12,2 εκατ. ευρώ προέρχονταν από 3 νέα έργα που είχαν ενταχθεί.

Η παραπάνω εικόνα περιείχε και ορισμένες προβληματικές παραμέτρους.

1.         Υπήρχαν 5 σημαντικά έργα συνολικού Προϋπολογισμού 23,0 εκατ. ευρώ μεταφερόμενα ή γέφυρες από το Γ΄ ΚΠΣ τα οποία ήταν ουσιαστικά αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2.         Υπήρχαν 12 νέα έργα συνολικού Προϋπολογισμού 28,9 εκατ. ευρώ τα οποία παρόλο που είχε περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξη (6) μηνών από την ένταξή τους ακόμα δεν είχαν προχωρήσει ή ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την συμβασιοποίησή τους και τέλος

3.         Υπήρχε έλλειψη ώριμων νέων έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Με βάση την παραπάνω διαπιστωμένη κατάσταση κύριό µας μέλημα ήταν αφενός μεν να ξεπεραστούν οι παραπάνω σοβαρές καθυστερήσεις αφετέρου δε να επισπευστεί η ωρίμανση νέων έργων. Κύριοι στόχοι μας ήταν η όσον το δυνατόν γρηγορότερη απόδοση των έργων αυτών για χρήση από τους πολίτες, η αποτελεσματική μεταφορά των πόρων του Προγράμματος στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση η αύξηση της απορρόφησης του Προγράμματος ώστε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα απώλειας Κοινοτικών Πόρων τα επόμενα χρόνια.

Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη καθώς έπρεπε να ενημερωθούμε για την αναλυτική κατάσταση κάθε έργου, να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, να λειτουργήσουν αποδοτικά οι νέες  διοικητικές δομές και διαδικασίες της αιρετής Περιφέρειας και τέλος να κάνουμε αποδοτική την απαραίτητη συνεργασία μας με τους νέους Δήμους και τους λοιπούς Φορείς της Περιφέρειάς μας. Στους τρείς τελευταίους αυτούς τομείς η προσπάθειά μας ήταν και θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Έτσι, μέσα στο 2011 σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το πρώτο εξάμηνο του 2011 και μόλις 6 μήνες από την επίσημη ανάληψη του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, τα αποτελέσματα πιστεύουμε ότι ήταν ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά.

Κατά το 2011 δημοσιεύτηκαν συνολικά 10 προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 66,3 εκατ. ευρώ. ( ΠΙΝΑΚΑΣ 5)  Με τις προσκλήσεις αυτές :

1.         Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των μεταφερομένων από το Γ΄ ΚΠΣ με την ένταξη 1 έργου υποδομής προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ (Παράκαμψη Αυλιωτών) και ιδιωτικών επενδύσεων από παλαιότερες προσκλήσεις ύψους  17,6 εκατ. ευρώ.

2.         Εντάχθηκαν 25 νέα έργα συνολικού Προϋπολογισμού 87,0 εκατ. Ευρώ.

3.         συμβασιοποιήθηκαν 35 νέα έργα  συνολικού προϋπολογισμού 25,5 εκατ. ευρώ και δηλώθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα δαπάνες 32,0 εκατ. ευρώ.

Έτσι η συνολική εικόνα που παρουσίαζε στις 31-12-2011 το Πρόγραμμα ήταν η παρακάτω.

Σύνολο ενταγμένων έργων 93 συνολικού Προϋπολογισμού 282,1 εκατ. ευρώ με συμβάσεις 167,7 εκατ. ευρώ και δηλωμένες Δαπάνες 105,4 εκατ. ευρώ. Υπήρξε επομένως μία αύξηση 38,8 % στον αριθμό των ενταγμένων έργων, 62,9 % στις Εντάξεις, 42,0 % στις Συμβάσεις και 43,6 % στις Δαπάνες. ( ΠΙΝΑΚΑΣ 8)

Η πρόοδος αυτή χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι οφείλεται αποκλειστικά στις δικές μας ενέργειες δείχνει αν μη τι άλλο το βάρος και τη σημασία που δόθηκε στην υλοποίηση του Προγράμματος.

Επιπλέον, σημαντική προσπάθεια καταβλήθηκε για το κλείσιμο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (2000-2006). Τον Σεπτέμβριο του 2010 που υποβλήθηκε η Τελική Έκθεση κλεισίματος δηλώθηκαν ως ημιτελή 120 έργα συνολικού προϋπολογισμού 91.42 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα εμφανίζονται  ως ημιτελή 88 έργα συνολικού προϋπολογισμού 61.0 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτό η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί το 2012 είναι πολύ μεγάλη καθώς και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο.

Για εμάς υψηλή απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών Πόρων, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη δημοσιονομικά και οικονομικά περίοδο που περνάει η χώρα, σημαίνει εισροή πολύτιμων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βοηθούν μέγιστα την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου, ενώ συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διεθνή επιτήρηση.

Σημαίνει όμως επίσης διασφάλιση και προστασία των ήδη απορροφημένων πόρων του Γ’  ΚΠΣ και κυρίως λειτουργική απόδοση στην κοινωνία όλων των χρηματοδοτούμενων έργων.

Για το λόγο αυτό δεν επαναπαυόμαστε από τη βελτίωση των επιδόσεών μας, αλλά παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή γιατί έχουμε ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε μέχρις ότου επιτύχουμε, με υπογεγραμμένες συμβάσεις, την πλήρη και στο 100% επίτευξη όλων των στόχων μας.

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *