Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Οκτωβρίου 2020

Ο Πρόεδρος του Επιμ. Λευκάδας για το Μνημόνιο 2

Με την προχθεσινή υπερψήφιση του νέου Μνημονίου, αποφεύχθηκε η άτακτη χρεωκοπία της χώρας, ωστόσο αυτό και μόνο δεν είναι αρκετό, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις  βρίσκονται ένα βήμα πριν την εσωτερική στάση πληρωμών. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της επιβολής συνεχώς νέων σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Μόνο η  εφαρμογή του P.S.I. και η τήρηση των μέτρων του Μνημονίου, χωρίς την παράλληλη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση της οικονομίας.

Είναι απαραίτητο να διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance, ο οποίος είναι εργαλείο της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ενεργοποίησή του έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το 2009, αλλά, για λόγους προφανούς ανικανότητας και αδιαφανών συμφερόντων δεν έχει ακόμη συμβεί.

Η αποφυγή της άτακτης χρεωκοπίας της χώρας ήταν και παραμένει «αναγκαία» αλλά όχι και «ικανή συνθήκη» για τη σωτηρία της και την ανάκαμψη της οικονομίας, ζήτημα που παραμένει στην αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού συστήματος, από το οποίο απαιτείται πλήρης αλλαγή της -μέχρι τώρα- συμπεριφοράς και λειτουργίας του.

Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι πολύ σκληρά. Ακόμη κι αν οι πολίτες καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, εάν η εφαρμογή τους δεν συνοδευθεί από άμεσες δράσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη, τότε, θα είναι μέτρα χωρίς ουσία, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές  για τον ελληνικό λαό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Στις Βρυξέλλες αγροτικά προϊόντα από τα Ιόνια Νησιά

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 8 Μαρτίου 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                    49100, Κέρκυρα                                         […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *