Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

“Παίζει” μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση;

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι ένα από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εξετάζει η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την περυσινή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, “λάθος, που δεν έγινε κατά λάθος, αλλά στο πλαίσιο λήψης μέτρων σε εφαρμογή του μεσοπροθέσμου προγράμματος“.

“Με τη θέση του μεσοπροθέσμου σε ισχύ και με δεδομένο ότι στη γλώσσα των πιστωτών οι στόχοι είναι πάντα ονομαστικοί, ελήφθη μια σειρά από λανθασμένα μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και αυτό. Αν ήμασταν σε άλλη εποχή και δεν είχαμε κάνει τα λάθη που είχαμε κάνει επί δεκαετίες, δεν θα λαμβάναμε τέτοια μέτρα”, σημείωσε ο υπουργός.

“Ασφαλώς δεν έγινε η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας όπως έπρεπε, αλλά τέτοια διαπραγμάτευση δεν είχε ξαναγίνει και έγινε υπό την πίεση, τόσο του χρόνου, όσο και των περιστάσεων. Εγώ δεν θέλω να δώσω ελαφρυντικό σε κανέναν – ο καθένας έχει την ευθύνη των επιλογών του – αλλά ας μην ξεχνάμε και τα παραπάνω”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Από κει και πέρα, “η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα τεθεί στο τραπέζι, μέσα σε ένα πλαίσιο πολλών εναλλακτικών επιλογών και θα χρειαστεί να γίνει μια επιλογή. Θα πρέπει να δούμε αν θα μειώσουμε το 23% κατά τρεις μονάδες, ή αν θα επιλέξουμε συγκεκριμένους κλάδους εφαρμογής του μέτρου κι αν στους κλάδους αυτούς θα είναι και ο συγκεκριμένος. Θα πρέπει βεβαίως να συνεννοηθούμε και με τους ανθρώπους που καλέσαμε να απαλλάξουν τη χώρα από δεκάδες δισ. χρέους”, ανέφερε ο αν.υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πως το κόμμα της “συμμετέχει και αυτό στην κυβέρνηση”.

Η κ. Σπέντζα, από την πλευρά της, καταφέρθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση και υπενθύμισε πως “η μείωση του συντελεστή στην Ιταλία δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην Ιρλανδία βοηθά τη χώρα να ξαναβγεί στις αγορές, ενώ και στη Σουηδία εξαιρέθηκαν τα είδη εστίασης από την αύξηση της φορολογίας, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”.

ΠΗΓΗ : newpost.gr via protothema.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights