Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Ιουλίου 2021

Το Κτηματολογικό Γραφείο Λευκάδας πάει …Πάτρα! Απάντηση ΥΠΕΚΑ

Απάντηση του ΥΠΕΚΑ για τα κτηματολογικά γραφεία

Ως αρχική τοποθέτηση στο πλαίσιο διαβούλευσης χαρακτηρίζει το ΥΠΕΚΑ την πρόταση του ΟΚΧΕ περί κατάργησης των Κτηματολογικών Γραφείων της ΠΙΝ Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας και κοιν. εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Νίκου Δένδια, σχετικά με την από 26.10.11 πρόταση του ΟΚΧΕ για την κατάργηση των Κτηματολογικών Γραφείων (Κ.Γ.) όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) απάντησε ότι το σχετικό κείμενο ‘που τέθηκε σε διαβούλευση από τον ΟΚΧΕ, δεν αφορά στη διατύπωση της τελικής πρότασής του, αλλά στην ευρύτερη δημοσιότητα και διαβούλευση των αρχικών τοποθετήσεων του Οργανισμού αναφορικά με τη δομή και λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων του αρ.5 του ν.2664/1998, προκειμένου να είναι σε θέση να διατυπώσει μελλοντικά την οριστική πρότασή του, στο πλαίσιο της σχετικής διοικητικής διαδικασίας’ (α.π. 6935 Β/13.01.12/ΥΠΕΚΑ).
Στην απάντηση του ΥΠΕΚΑ σημειώνεται, επίσης, ότι για τη σύσταση των Κτηματολογικών Γραφείων και τον καθορισμό της τοπικής αρμοδιότητάς τους απαιτείται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, ΠΕΚΑ και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ).
Από την ανωτέρω απάντηση προκύπτει η επιφυλακτικότητα του ΥΠΕΚΑ έναντι της πρότασης αυτής του ΟΚΧΕ, την οποία τοποθετεί ως αρχική προσέγγιση σε επίπεδο διαβούλευσης. Αντί, όμως, η κυβέρνηση και οι κρατικοί οργανισμοί να διαβουλεύονται μεταξύ τους, θα έπρεπε να είχαν αποταθεί προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τους οικείους επαγγελματικούς φορείς, σ’ ό,τι δε αφορά στην ΠΙΝ, η λειτουργία τουλάχιστον ενός Κτηματολογικού Γραφείου ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) είναι αναγκαία.

ΠΗΓΗ : enimerosi.com

Το Κτηματολογικό Γραφείο Λευκάδας πάει …Πάτρα! (ανάρτηση στο ΜΝ 2/11/2011)

Κέρκυρα 1 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Εκτός των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τα Κτηματολογικά Γραφεία

Στα Γιάννενα η Κέρκυρα, στην Πάτρα η Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος

Σπύρος Σπύρου: Διαβλέπω μια επικίνδυνη για την Περιφέρειά μας αντιμετώπιση: Διαμελισμό και κλήρο επί των ιματίων της!

Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, στην πρόταση του Προέδρου του Οργανισμού Κτηματολογίου & Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, Γιώργου Μουτεβελή, μέσω της οποίας μεταφέρονται οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου εκτός των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Σπύρου προσπάθησε, καταρχήν, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μουτεβελή, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και στη συνέχεια απέστειλε επιστολή, με το αίτημα αλλαγής της πρότασης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αυτή ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε,

Η πρότασή σας για τη σύσταση Κτηματολογικών Γραφείων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τους κάτωθι λόγους.

Α. Αν και επικαλείστε ως κριτήριο στη διαμόρφωση της πρότασης το Νόμο «Καλλικράτης» δε τον λαμβάνετε υπόψη ειδικά για την Περιφέρειά μας και μόνο.

Β. Δε λαμβάνετε υπόψη τη νησιωτικότητα της Περιφέρειά μας, όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα.

Γ. Αφαιρείτε υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αγορά εργασίας στους κλάδους των δικηγόρων και συμβολαιογράφων σε μια ήδη μικρή αγορά, όπως είναι τα νησιά μας.

Δ. Διαιρείτε τα νησιά της Περιφέρειά μας τη στιγμή που κάνουμε μέγιστες προσπάθειες για τη συνοχή τους, την ανάπτυξη περιφερειακής συνείδησης και δεσμών, την καλλιέργεια της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής μας πορείας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μεταφέρονται, με βάση την πρότασή σας, οι υπηρεσίες της Κέρκυρας στα Ιωάννινα και της Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου στην Πάτρα (μοιράζονται σε δυο περιφέρειες).

Πέρα από το γεγονός ότι η διάσπαση αυτή επιφέρει αναστάτωση στους πολίτες των Ιονίων Νήσων, δημιουργεί παράλληλα και την εντύπωση ότι πρόθεση είναι η σταδιακή απογύμνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από υπηρεσίες (ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετές στην Πάτρα).

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής θα είναι οι πολίτες των Ιονίων Νήσων να μη γνωρίζουν κάθε φορά, αν θα πρέπει να απευθύνονται στα Ιωάννινα ή στην Πάτρα, για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, που, αντί να τους διευκολύνουμε τους δημιουργούμε σύγχυση.

Στην προσπάθειά σας να συρρικνώσετε υπηρεσίες και να εξοικονομήσετε χρήματα ισοπεδώνετε την Περιφέρειά μας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίος διοικητικός οργανισμός, όπως ο «Καλλικράτης» την ορίζει.

   Ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων διαβλέπω μια επικίνδυνη για την Περιφέρειά μας αντιμετώπιση: Διαμελισμό και κλήρο επί των ιματίων της!

    Ζητάμε, λοιπόν, να διαμορφώσετε μια νέα πρόταση που να λαμβάνει υπόψη το κριτήριο του ενιαίου διοικητικού χώρου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη σύσταση Κτηματολογικού Γραφείου εντός των ορίων της.

 Ευχαριστούμε για την προβολή του θέματος

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου – Τρέιλερ της ταινίας «Appartamento Ad Atene»

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον Δημοτικό κινηματογράφο “Απόλλων” η έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Ιονίων Νήσων. Ο Αντιδήμαρχος […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *