Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή

Από το Γραφείο Τύπου του δήμου Κέρκυρας λάβαμε το παρακάτω ενημερωτικό. Το πρωτότυπο μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΔΗΜΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    

Κέρκυρα: 19/1/2012

 Προς : ΜΜΕ

 

Συνέντευξη του Δημάρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή
στo περιοδικό και το site της ΚΕΔΕ localit.gr

Συνέντευξη του Δημάρχου Κέρκυρας και Προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων φιλοξενεί το localit.gr, επίσημος δικτυακός τόπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Οι ερωτήσεις περιστρέφονται γύρω από το θέμα της οικονομικής κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις δράσεις στήριξης των πολιτών, τα προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τις προτεραιότητες και «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι αιρετοί.

Παραθέτουμε αυτούσια τη συνέντευξη του Δημάρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή, προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειάς σας  και πως αντιμετωπίζονται;
Η οικονομική κρίση ήρθε σε μια μεταβατική φάση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτή της προσαρμογής στο νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Έτσι ήδη είχαμε μπροστά μας τις δυσκολίες εφαρμογής των νέων διαδικασιών, με επιπρόσθετες επιπλοκές από τις αυξανόμενες αρμοδιότητες που μας δόθηκαν, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να συνοδεύονται από επαρκείς πόρους. Σε αυτά αν προσθέσει κανείς τις περικοπές στους ΚΑΠ και την στασιμότητα σε έργα υποδομής σε όλα τα Ιόνια Νησιά, εύκολα αντιλαμβάνεται το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την άποψή μου είναι και η ανεργία, που στην περιοχή μου, τα Ιόνια Νησιά, χτυπά «κόκκινο» αλλά και η απουσία λήψης μέτρων στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Οι Δήμοι πολλές φορές καλούνται κυριολεκτικά να «ανακαλύψουν» τρόπους ανακούφισης των πολιτών και των οικογενειών τους, να δημιουργήσουν τοπικές δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμη και να ενισχύσουν την ψυχολογία του λαού, μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον. Εκεί επικεντρώνουμε τις δράσεις μας, δίνοντας έμφαση στις δράσεις προβολής και στήριξης του τουριστικού προϊόντος, το οποίο αποτελεί για τα Ιόνια Νησιά την κυριότερη πηγή ενίσχυσης της οικονομίας, στον πολιτισμό, τις κοινωνικές και προνοιακές δράσεις και δομές.

Οι δυσλειτουργίες του Καλλικράτη καθώς και οι μεγάλες και συνεχείς μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης τι συνέπειες είχαν  στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες;
Αποφασίσαμε στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Κέρκυρας να μην δεχθούμε εκπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες. Έτσι αυτό τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Δήμου ασκήσαμε σφικτή οικονομική πολιτική στις δαπάνες, νοικοκυρέψαμε λειτουργίες (όπως ενοίκια, τηλεφωνικές συνδέσεις κ.α.), προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα για τις απαιτούμενες κοινωνικές δράσεις.
Όμως θα πρέπει η κεντρική εξουσία να αντιληφθεί ότι χρειάζεται εμπράκτως να σταθεί στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να προβλεφθεί για παράδειγμα άμεση τακτοποίηση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί χρόνια από τους Καποδιστριακούς Δήμους, με λήψη ευνοϊκών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος οικονομικού μαρασμού και παύσης σειράς δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη για πάταξη της τραγικής, σε πολλές περιπτώσεις, γραφειοκρατίας που υφιστάμεθα, η οποία αντί να εξαλείφεται βαίνει διογκούμενη.

Καθημερινά καταγράφονται μεμονωμένες δράσεις στήριξης των πολιτών από τους δήμους, αλλά και από κινήσεις πολιτών. Στην περιοχή σας υπάρχει  κάποια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στους πολίτες, και αν ναι, με ποιους συνεργάζεστε για να υλοποιηθούν τέτοιες δράσεις;
Οι δράσεις που αναπτύξαμε αυτόν τον ένα χρόνο προέκυψαν κυρίως από τις συζητήσεις μας με τους πολίτες και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Έτσι αναπτύξαμε στο έπακρο τις δράσεις κοινωνικών παροχών, με συνεργασία των υπηρεσιών μας με όλους τους φορείς (π.χ. Αντικαρκινική Εταιρεία, Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας κ.α.), δίνοντας στους δημότες μας δωρεάν ιατρικούς ελέγχους. Ενισχύσαμε τις κατασκηνώσεις μας για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και εντείναμε τις δράσεις στα ΚΑΠΗ.
Λειτουργούμε, τέλος, γραφείο εξυπηρέτησης για την παροχή στήριξης στους μη δυνάμενους να καταβάλλουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ήδη έχουμε μαζέψει 600 αιτήσεις συνδημοτών μας για να κατατεθεί ομαδικό εξώδικο προς τη ΔΕΗ και συνεχίζουμε.

Το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα και για κάθε περιοχή ξεχωριστά είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η προώθηση της ανάπτυξης. Στην Περιφέρειά σας δρομολογούνται ή υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα που να στοχεύουν στην ανάπτυξη;
Ο κύριος αναπτυξιακός μοχλός σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας είναι το ΕΣΠΑ και προσδοκούμε μέσα από την υποβολή προτάσεων να αρχίσουν να υλοποιούνται έργα και δράσεις.
Εκμεταλλευόμαστε το Leader και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε δράσεις στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη βιοτεχνία και τον εκσυγχρονισμό μικρών επιχειρήσεων, που για τους δήμους Κέρκυρας και Παξών αγγίζουν τα 6εκ. ευρώ. Παράλληλα, έχουμε ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό για ακόμη 3εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η προσπάθεια είναι μεγάλη και διαρκής για διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων. Θέλω τέλος να σας πω, ότι η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Διεκπεραιώσεις προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων που θα έπρεπε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυστυχώς καθυστερούν, γιατί κάποιοι στην κεντρική εξουσία αδιαφορούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε χρήματα για τον τόπο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Αν ήσασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης, ποιες προτεραιότητες και ποιες κόκκινες γραμμές θα θέτατε;
Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρχει θέση για τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί είμαστε οι μόνοι που γινόμαστε δέκτες των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, αφού μας αισθάνονται ως διπλανή πόρτα.
Προσωπικά να ξεκαθαρίσω ότι αν βρισκόμουν σε ένα τέτοιο τραπέζι δεν θα δεχόμουν κανένα νέο μνημόνιο, καθόλου περαιτέρω περικοπές, καμία συζήτηση για πρόσθετες επιβαρύνσεις. Είναι νομίζω το μήνυμα που στέλνει σύσσωμη η κοινωνία.
Αυτό αποτελεί και προτεραιότητα. Δεν μπορούν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες και η μεσαία τάξη που πλέον κινδυνεύει με εξάλειψη να είναι οι μόνοι που επιβαρύνονται.
Όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές που προσωπικά θα έθετα, έχουν φυσικά σχέση με τους τομείς της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών παροχών. Εκεί νομίζω ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι. Δεν υπάρχει κράτος που σέβεται τους πολίτες του, όταν δεν υπάρχουν βιβλία στα σχολεία, υλικά υγειονομικής περίθαλψης και προσωπικό στα νοσοκομεία και φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τους μη δυνάμενους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να υψώσει τη φωνή της και να θέσει κάποιες «κόκκινες γραμμές» ακούγοντας τη φωνή των δημοτών της.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights