Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Αυγούστου 2021

Η Task Force “πάτησε” και στην Περιφέρεια

H διευθύντρια της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Task Force, η οποία συγκροτήθηκε με την πρωτοβουλία του Ζοζέ Μπαρόζο για να βοηθήσει την Ελλάδα, κα Ζωρζέτα Λάλη

Task Force στα σκουπίδια, στο ΕΣΠΑ, στις πολεοδομίες και στο «ΑΚΣΙΑ»

Πρώτη επίσημη συνεργασία με την Task Force είχε σήμερα το δ.σ. της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), στο πλαίσιο των επαφών για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς το ελληνικό κράτος από τους ευρωπαίους εταίρους. Στη συνεδρίαση του Οργάνου παραβρέθηκε η διευθύντρια της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Task Force  κα Ζωρζέτα Λάλη, η οποία ενημέρωσε τα μέλη για τις προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν:

– Στη διαχείριση απορριμμάτων,
– Στη διαχείριση γεωργικών επιδοτήσεων ,
– Στην εφαρμογή του προγράμματος «ΑΚΣΙΑ»,
– Στις πολεοδομίες,
– Στην ικανότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ,

Ο πρόεδρος του Οργάνου, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αφού καλωσόρισε την Ζωρζέτα Λάλη, αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τις περιφέρειες σε σχέση με τις αρμοδιότητες και την δομή του κρατικού μηχανισμού.

«Έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος», τόνισε ο Γ. Σγουρός, «που δε θέλει να εκχωρήσει αρμοδιότητες και πόρους προς την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Το ΕΣΠΑ είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Οι περιφέρειες θα διαχειριστούν μόνο το 1/3 του προγράμματος ενώ το κεντρικό κράτος τα 2/3».

«Πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι πόροι, ώστε να σταματήσει η περιφορά τους από φορέα σε φορέα. Να ενισχυθεί η συνεργασία και η συνοχή των φορέων προκειμένου να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, αποβάλλοντας την γραφειοκρατία που καθηλώνει τα πάντα», κατέληξε.

Ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν από τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. της ΕΝΠΕ, που πήραν το λόγο. Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών είναι ότι το κεντρικό κράτος πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αυτό που εκφράζεται επί χρόνια ως πολιτική βούληση, δηλαδή την αποκέντρωση.

Ζήτησαν «να οδηγηθούμε σε ένα μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κεντρικό κράτος με παράλληλη ενδυνάμωση των περιφερειών που αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό θεσμό έστω και αν διανύει τα πρώτα του βήματα».

Για την αντίδραση των περιφερειαρχών που «χάνουν» τα σκουπίδια, με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «ποινική προστασία του περιβάλλοντος», κλικ εδώ.

ΠΗΓΗ : aftodioikisi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *