Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2022

Εξώδικο. “Να μην πληρώσουμε το χαράτσι στη ΔΕΗ”

Δήλωση κ. Δρακονταειδη:
«ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ χαράτσι ΣΤΗ ΔΕΗ».

Πριν λίγες μέρες η τρικομματική κυβέρνηση των τραπεζιτών, έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή ρεύματος των πελατών που «δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις». Αυτών δηλαδή που πλήρωσαν μόνο το αντίτιμο του ρεύματος και δεν πλήρωσαν το χαράτσι ή αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το ρεύμα.
Με τη στάση της αυτή η ΔΕΗ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των αφεντικών της, απαξιώνεται στα μάτια του ελληνικού λαού. Μένει εκτεθειμένη απέναντι στους πελάτες της, με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει μαζί τους, ότι δηλαδή είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν οι πελάτες ανταποκρίνονται  απέναντί της, ως προς τις υποχρεώσεις τους.
Είναι γνωστό ότι τα χρήματα, των εργαζόμενων και των ανέργων, που εισπράττονται μέσα από τα χαράτσια, εξυπηρετούν τα τοκοχρεολύσια των τοκογλύφων δανειστών μας και τα οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει υποσχεθεί να ξεπληρώσει.
Αυτοί που έφεραν τη χώρα μας σε σημείο να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, συνεχίζουν να εκβιάζουν το λαό, στερώντας του τα δημόσια αγαθά. Σε λίγο θα εκβιάζουν με την παροχή νερού, με την παροχή υγείας, κ.α..
Όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται τα τελευταία δυο χρόνια, δεν μας λένε τίποτε άλλο από το ότι το μόρφωμα κυβέρνησης που έστησαν, κατ’ εντολή της κομαντατούρ και της τρόικας, θα φέρει ακόμα σκληρότερα μέτρα. Τέτοια που το χαράτσι θα μας φαίνετε πολύ μικρό μπροστά στα όσα θα ακολουθήσουν.
Η μόνη λύση είναι η δική μας μαζική αντίδραση.
Όσα παραθυράκια υπήρχαν ή βρίσκαμε, στην πορεία τα έκλεισαν ή προσπαθούν να τα κλείσουν. Ένα μόνο δεν θα μπορέσουν να κλείσουν: την μαζική οργή και απάντηση.
Τους νόμους της κυβέρνησης των ανδρεικέλων, δεν πρέπει να τους σεβαστούμε. Δεν πρέπει να πληρώσουμε καμία δόση από τα χαράτσια.
Καλώ τους πολίτες, να σταθούν όρθιοι και να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς.
Καλώ τους πολίτες, να σταθούν αλληλέγγυοι στους συμπολίτες μας που θα επιχειρηθεί να τους κόψουν το ρεύμα.

……………………………………….

Ένας τρόπος, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε στην πράξη το βάρβαρο τέλος (με βάση τη νομική γνώμη των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων), είναι:

1.  Πληρώνουμε μέσω Α.Τ.Μ. τραπεζών, το ποσό που αντιστοιχεί σε όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις (ρεύμα, δημοτικά τέλη, κ.λπ.), εκτός του χαρατσιού.

2.  Καταθέτουμε εξώδικο στη ΔΕΗ, μέσω του οποίου:

α) της γνωστοποιούμε ότι έχουμε πληρώσει όλες τις οφειλές μας, πλην
του χαρατσιού.

β) την καθιστούμε υπεύθυνη, αν κόψει το ρεύμα, για τις τυχόν συνέπειες.

3.  Κοινοποιούμε, προαιρετικά, το εξώδικο στον εισαγγελέα.

Κων/νος Δρακονταειδής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το εξώδικο αυτό, έχει ήδη κατατεθεί από τον υπογράφοντα και άλλους συμπολίτες μας προς τη ΔΕΗ και τον εισαγγελέα.
Παρακάτω επισυνάπτεται σχέδιο εξωδίκου, για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτήν την διαδικασία.

▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬

ΕΝΩΠΙΟΝ  ΠΑΝΤΟΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ  ΚΑΙ  ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ  ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του ………………………………………………………………………………

κατοίκου Λευκάδας, οδός ………………………………………  Τ.Κ. ……………………..

Κ Α Τ Α

της εδρεύουσας στην Αθήνα ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, νόμιμα εκπροσωπούμενης

του Δ/ντη του Καταστήματος ΔΕΗ Λευκάδας (8ης Μεραρχίας)

κοινοποιούμενης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Ως γνωστόν, στον αποσταλέντα λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (αρ. λογ. ……………………………………,   με ημερομηνία  εκδόσεως, ……………………….. )  του  εν Λευκάδα ακινήτου μου, περιλαμβάνεται και υποχρέωση μου πληρωμής επιπρόσθετου ποσού ως εκτάκτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε), με την απειλή ότι σε περίπτωση μη πληρωμής του θα προβείτε στην έκδοση εντολής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου μου.
Διαμαρτυρόμενος για την επιβολή του ανωτέρω τέλους-φόρου και για την απειλή διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο μου παρέχετε δυνάμει της ισχύουσας μεταξύ μας σύμβασης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σας επισημαίνω τα ακόλουθα:
Η επιβολή εκτάκτου ειδικού τέλους (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) του ν.4021/2011 επί του ακινήτου μου και σε περίπτωση μη πληρωμής του, η εντολή περί διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο ακίνητο μου, είναι ενέργειες παράνομες και αντισυνταγματικές για τους παρακάτω λόγους:

1. Το ανταποδοτικό τέλος είναι μονομερής επιβαλλόμενη χρηματική υποχρέωση, η καταβολή της οποίας συνδέεται με την παροχή ειδικής ωφέλειας στον υπόχρεο, δηλαδή την απόλαυση δημόσιας υπηρεσίας ή δημοσίου πράγματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τα έσοδα από την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους και συνεπώς ως μη συνδεόμενα με παροχή ειδικής ωφέλειας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, συνιστούν φόρο και όχι τέλος. Το ανταποδοτικό τέλος διακρίνεται από το φόρο κατά το ότι αποτελεί μεν και αυτό, όπως ο φόρος, αναγκαστική παροχή, καταβάλλεται όμως έναντι ειδικής αντιπαροχής, ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας, προς την οποία τελεί σε σχέση αντιστοιχίας, γιατί αποσκοπεί στην κάλυψη του κόστους της υπηρεσίας. Η δημοσία δε υπηρεσία προς την οποία αντιστοιχεί το ανταποδοτικό τέλος παρέχεται προεχόντως χάριν δημοσίου σκοπού αλλά εξυπηρετούνται με αυτή ταυτόχρονα και όποιοι την χρησιμοποιούν που φέρουν το βάρος των δαπανών της. Συνεπώς όταν δεν συντρέχουν τα ως άνω στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν σε ένα οικονομικό βάρος να χαρακτηριστεί ως τέλος, τότε η σχετική επιβάρυνση αποτελεί φόρο.

2. Ο ως άνω φόρος επιβλήθηκε κατά παράβαση των κανόνων των άρθρων 17 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους και 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με το οποίο κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του και ουδείς δύναται να στερηθεί της ιδιοκτησίας του, παρά μόνο για λόγους δημοσίας ωφέλειας και σύμφωνα με τους προβλεπόμενους από το νόμο και τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου όρους, ενώ συγχρόνως δίδεται το δικαίωμα κάθε κράτους, όπως θέτει σε ισχύ νόμους αναγκαίους για τη ρύθμιση της χρήσης αγαθών, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον ή για την εξασφάλιση της καταβολής φόρων ή άλλων εισφορών ή προστίμων. Με την επιβολή του ως άνω Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δημιουργούνται υπέρμετρες και δημευτικές φορολογικές επιβαρύνσεις στους κατόχους ακίνητης περιουσίας, που δεν αναλογούν στο εισπραττόμενο εισόδημα από αυτή και συνεπώς αναιρούν την ουσία της ιδιοκτησίας, η οποία είναι η απόλαυση, χρήση και ανάλωση των καρπών της ιδιοκτησίας.

3. Η φορολογική βάση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν καθορίζεται από το Νόμο, αλλά από τη μέθοδο υπολογισμού για το Τ.Α.Π. της Δ.Ε.Η. και των άλλων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία στηρίζεται στην ιδιωτική καταγραφή, εσφαλμένη σε πλείστες περιπτώσεις, και μάλιστα, όχι από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση, αλλά ανεξέλεγκτα και παράνομα από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 78 του Συντάγματος.
Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνεται υπ’ όψιν το εμβαδό της δομημένης επιφανείας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση τα οποία υπολογίστηκε κατά την 17-09-2011 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας της παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.2130/1993, καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τους πίνακες που παρατίθενται στην ως άνω διάταξη.
Κατά παράβαση των άρθ. 26 παρ 2 και άρθ. 1 παρ. 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, ανατίθεται στην Δ.Ε.Η. και στους λοιπούς εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ήτοι σε ιδιωτικές ανώνυμες εταιρίες, η βεβαίωση και η είσπραξη φόρου επί του κεφαλαίου (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) και σε περίπτωση μη καταβολής του απειλούνται κυρώσεις που έχουν το χαρακτήρα ποινής, παρότι αυτά προδήλως αποτελούν έκφανση της δημόσιας εξουσίας και της κρατικής κυριαρχίας.

4. Εξ άλλου, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, ανατίθεται στη ΔΕΗ και στους λοιπούς εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ και σε περίπτωση μη καταβολής του χορηγείται στη ΔΕΗ και στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος το δικαίωμα να προβούν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά πρόδηλη παραβίαση των άρθρων 26 παρ.2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την Κυβέρνηση καθώς και του άρθ. 1 παρ.3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο όλες οι εξουσίες πηγάζουν από λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Επειδή έχω απόλυτη ανάγκη της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και η τυχόν διακοπή της θα επιφέρει σε εμένα και την οικογένεια μου ανεπανόρθωτη βλάβη και κίνδυνο κατά της ζωής και υγείας εμού και των μελών της οικογένειας μου, διότι είναι αυτονόητο ότι η στέρηση του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο είναι κοινωνικό αγαθό, θα μου στερήσει ένα εκ των βασικότερων μέσων διαβιώσεως και επιβιώσεως μου.
Η απειλούμενη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ως ποινή για τη μη πληρωμή του ανωτέρω παρανόμως επιβληθέντος τέλους, αποτελεί μέτρο (ποινή)  εξοντωτικό  σε  βάρος  μου,  που  προβλέφθηκε  και  επαπειλείται  κατά τρόπο που παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας που επιβάλλει το Σύνταγμα και η διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η επιβολή μιας τέτοιας ποινής, συνιστά ευθεία παράβαση του Συντάγματος και ισοδυναμεί με ποινή του ποινικού δικαίου συνεπαγόμενη όχι μόνο οικονομική βλάβη σε βάρος μου, αλλά και βλάβη κατά της ζωής μου, της σωματικής μου υγείας και σωματικής μου ακεραιότητας.
Σας δηλώνω ότι δεν θα ασκήσω μόνο οικονομικής φύσεως αξιώσεις μου στα αρμόδια πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, αλλά θα ασκήσω εναντίον σας και όλων των αρμοδίων υπαλλήλων της εταιρίας σας ποινική δίωξη, για σωρεία ποινικών αδικημάτων, τα οποία θα διαπράξετε εναντίον εμού και των μελών της οικογενείας μου, όπως είναι η παράνομη βία, η απειλή κατά της ζωής και της σωματικής μου ακεραιότητας, η απόπειρα πρόκλησης ανεπανόρθωτων σωματικών βλαβών και ακόμη και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου από ενδεχόμενο δόλο, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τελείτε από πρόθεση διότι γνωρίζετε ή έπρεπε να γνωρίζετε ότι η εκτέλεση από εσάς της ως άνω εξοντωτικής και απάνθρωπης ποινής, επιβαλλόμενης από ένα μη νόμιμο και πρόδηλα αντισυνταγματικό νόμο, δεν μπορεί να συγχωρηθεί με την επίκληση του επιχειρήματος ότι είστε υπόχρεος να εκτελέστε αυτό το νόμο.
Είναι τόσο δυσανάλογη η επαπειλούμενη εξοντωτική ποινή, ως έχουσα περιεχόμενο και χαρακτηριστικά όχι μόνο διοικητικής κυρώσεως ή ποινής με τα οικονομικά χαρακτηριστικά ενός π.χ. προστίμου ή χρηματικής ποινής, αλλά κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ως εμπεριέχουσα χαρακτηριστικά ποινικής καταδίκης σε στέρηση ενός κοινωνικού αγαθού, που αποτελεί αναγκαίο μέσο επιβίωσης και εξασφάλισης των συνθηκών επιβίωσης κάθε ανθρώπου και προστασίας και διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και υγείας του, ώστε πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η εκ μέρους σας επιβολή αυτής της ποινής και στέρησης από εμέ του ανωτέρω αναγκαίου για την επιβίωσή μου κοινωνικού αγαθού εμπίπτει σε διατάξεις του ποινικού δικαίου. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι:

α) η συνδέουσα εμέ και την ανώνυμη εταιρία σας σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν εμπεριέχει κανένα τέτοιο όρο, που να σας δίνει το δικαίωμα διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου μου σε περίπτωση μη πληρωμής του ως άνω φόρου για τον οποίο κατά πάσα περίπτωση δεν είμαι υπόχρεος και μου επιβάλλεται μη νόμιμα και αντισυνταγματικά και ουδόλως συνδέετε τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που ως αντισυμβαλλόμενη εταιρία μου παρέχετε

β) δεν αποτελείτε ως εταιρία, φορολογική αρχή ή υπηρεσία αρμόδια για την είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας και κυρίως δεν έχετε το δικαίωμα λήψης αναγκαστικών μέτρων υπέρ του Δημοσίου για την είσπραξη για λογαριασμό αυτού και χάριν αυτού φόρων και τελών που αυτό επιβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο στους πολίτες.
Επομένως δεν έχετε καμία αρμοδιότητα ούτε να επιβάλλετε τον εν λόγω φάρο δια των λογαριασμών που εκδίδετε ούτε να επιχειρείτε την είσπραξη δημοσίου εσόδου, το οποίο όπως έπρεπε να γνωρίζετε, εισπράττεται αποκλειστικά και μόνο κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με τις ειδικές διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης δημοσίων εσόδων που αυτός προβλέπει.
Συμπερασματικά, δεν μπορείτε να επικαλεστείτε ούτε υποχρέωση σας ούτε αρμοδιότητα σας, για την επιβολή και αναγκαστική είσπραξη του επιβληθέντος φόρου – «τέλους» ούτε βεβαίως να προβείτε σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυτού με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου μου ούτε σε περίπτωση μη καταβολής να προβείτε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου μου.

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Επιφυλάσσομαι να ασκήσω εναντίον σας δικαιώματα και αξιώσεις μου, σε αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και να ζητήσω την ποινική σας δίωξη για τους προαναφερόμενους λόγους.
Σας καλώ να απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής και ιδίως είσπραξης του ανωτέρω φόρου -«τέλους» για λογαριασμό του Κράτους, όπως και από κάθε ενέργεια διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου μου.
Σας   γνωστοποιώ   ότι   κατέβαλα   το  αντίτιμο  του  ποσού  των ………………………  …………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………..  ευρώ, για εξόφληση

λογαριασμού ρεύματος, ΕΡΤ και δημοτικών τελών, μέσω Α.Τ.Μ. στην τράπεζα

…………………………………………………………………………………….

Λευκάδα, …………………………..    2012
Ο εξωδίκως δηλών και καλών

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *