Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Και το Μεγανήσι … “πήγε” Βιέννη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, στη Βιέννη

Σπ. Σπύρου: «Παρά την κρίση δε χάσαμε την αρχοντιά μας και την πανάρχαια φιλοξενία μας»

Ικανοποιητικό ήταν, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, το ενδιαφέρον των αυστριακών δημοσιογράφων να ενημερωθούν για τις διακοπές στα Ιόνια Νησιά, τις προτάσεις της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων, που αναδείχθηκαν μέσα από προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Αυστριακή Πρωτεύουσα ο κ. Σπύρου, στο Πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης της Βιέννης.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τα 4 μεγάλα νησιά της και τα πολλά μικρά της, είναι γνωστή σε πολλούς Αυστριακούς που, κάθε χρόνο, επιλέγουν τα νησιά μας για τις διακοπές τους, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε και κατά αναλογία με τον πληθυσμό της Αυστρίας, οι προτιμήσεις των Αυστριακών τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα Επτάνησα παραμένουν πρώτες», είπε ο κ. Σπύρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, για να προσθέσει:

«Η γνωριμία με τα νησιά μας αποτελεί για τους επισκέπτες μια πρόκληση, καθώς ξεχωρίζουν αφενός για τα πανέμορφα οικιστικά τους σύνολα και αφετέρου για το πράσινο των δένδρων που τα καλύπτουν.

Πέρα από τις όμορφες και καθαρές παραλίες μας, τους φυσικούς όρμους και την απαράμιλλη σε ομορφιά σύνθεση των τοπίων των νησιών μας, η περιοχή μας ενδείκνυται για πολλαπλές δραστηριότητες, αφού τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα».

Αναφορά στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς

Ο κ. Σπύρου θεώρησε σκόπιμο ν’ αναφερθεί και στους δεσμούς της Ελλάδας αλλά και των Επτανήσων με την Αυστρία, τονίζοντας ότι «οι δεσμοί μας με την Αυστρία είναι, κυρίως, ιστορικοί και πολιτιστικοί.

  • Στα τέλη του 18ου αιώνα η ελληνορθόδοξη κοινότητα στη Βιέννη εξελίχθηκε σε ένα ακμάζον κέντρο της ελληνικής Διασποράς, από το οποίο δόθηκαν σημαντικές ωθήσεις στην νεοελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
  • Την εποχή εκείνη δημιουργήθηκαν στη Βιέννη πολλά τυπογραφεία που εξειδικεύονταν σε έργα που προέρχονταν από τον ελληνικό γλωσσικό χώρο.
  • Το 1790 κυκλοφόρησε στη Βιέννη η πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα. Οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Μοναρχίας των Αψβούργων του 19ου αιώνα.
  • Αξίζει να αναφερθούμε και στην νεοκλασική αρχιτεκτονική της οδού Ringstraße που σφραγίζει μέχρι σήμερα την εικόνα της αυστριακής πρωτεύουσας.
  • Η Κέρκυρα και η Αυστρία είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους. Ήδη η Αυτοκράτειρα Elisabeth (Sissi) είχε επιλέξει το καταπράσινο αυτό νησί ως το αγαπημένο της νησί, για να κτίσει ένα Ανάκτορο, που του έδωσε το όνομα του αγαπημένου της ήρωα της Ιλιάδας, Αχιλλέα. Ο χώρος αυτός σήμερα είναι επισκέψιμος, αποτελεί Μουσείο και πρόκειται για ένα όμορφο δείγμα αρχιτεκτονικής με άριστη εικαστική διακόσμηση και αντίγραφα των κοσμημάτων της Σίσης.
  • Στις 24 Ιουνίου 1994, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράφηκε πανηγυρικά στην Κέρκυρα η Συνθήκη Ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ.
  • Στις 9 Δεκεμβρίου 2011, ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Dr. MichaelLinhart, εγκαινίασε εκ νέου μαζί με την Αντιδήμαρχο Κέρκυρας, Βαρβάρα Βλάσση, και τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστο Σκούρτη, το Επίτιμο Προξενείο της Αυστρίας στην Κέρκυρα. Ο δικηγόρος, Σπύρος Ιωάννου, διορίστηκε Επίτιμος Πρόξενος της Αυστρίας στην Κέρκυρα».

Προξενείο της Αυστρίας στην Κέρκυρα

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, προκειμένου να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τα Ιόνια Νησιά, κοινοποίησε στους εκπροσώπους των αυστριακών Μ.Μ.Ε. την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Προξενείου της Αυστρίας στην Κέρκυρα, λέγοντας:

«Μετά από μια σύντομη διακοπή της λειτουργίας του η Αυστρία διαθέτει εκ νέου ένα Επίτιμο Προξενείο σε έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα.

Ο Πρέσβης κ. Linhart παρέδωσε και στο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα πιστό αντίγραφο εγγράφου από το έτος 1820 του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και Κερκυραίου στην καταγωγή, Ιωάννη Καποδίστρια, τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, Μέτερνιχ.

Στο εν λόγω έγγραφο ο Καποδίστριας καλούσε σε συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών με σκοπό την επίλυση εκκρεμών θεμάτων – η «Ευρωπαϊκή Ένωση» θα έπρεπε να αναλάβει κοινή δράση».

Τα γραφεία του Επίτιμου Προξενείου της Αυστρίας στην Κέρκυρα βρίσκονται στην ακόλουθη διεύθυνση: Μουστοξύδου 8, Τ.Κ. 49100 – Κέρκυρα / Τηλ.: +30 – 26610 – 42 440.

Η Ελλάδα και τα Επτάνησα διατηρούν, παρά την κρίση, τα πανάρχαια στοιχεία φιλοξενίας

«Παρά την κρίση, παρά το γεγονός της έντονης, επί πολλούς μήνες, αρνητικής ειδησεογραφίας για τη Χώρα μας, σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα αλλά και τα Επτάνησα διατηρούν τα πανάρχαια στοιχεία φιλοξενίας τους, την παραδοσιακή αρχοντιά τους, την αγάπη τους για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, την αγνότητα στις πράξεις τους», είπε ο Περιφερειάρχης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε:

«Όσοι έχουν επισκεφτεί, ήδη, τα νησιά μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι άνθρωποι και τοπία, ήθη και παραδόσεις, πολιτισμός και κουλτούρα, παραμένουν αλώβητα, συνεχίζουν απρόσκοπτα, αισιοδοξούν για το μέλλον και αναμένουν τους νέους επισκέπτες να τους καλωσορίσουν με χαμόγελο και περηφάνια.

Σε σας, κυρίες και κύριοι, που μεταφέρετε στο ευρύ κοινό τις ειδήσεις, που κοινοποιείτε προτάσεις και θέσεις, απομένει να αναγνωρίσετε ότι τα Επτάνησα παραμένουν ένας ελκυστικός προορισμός για διακοπές», κατέληξε ο κ. Σπύρου και παρότρυνε τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν τα Ιόνια Νησιά.

Αξίζει, είπε, εκτός των άλλων, να επισκεφτείτε εσείς και όλοι οι Αυστριακοί:

Την Κέρκυρα – Μνημείο της Ουνέσκο και το Ανάκτορο της Σίσσυ.
Τη Λευκάδα – για τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης και την κρουαζιέρα στα μικρά νησιά της.
Την Κεφαλονιά – για τα παράδοξα γεωλογικά φαινόμενα – σπήλαια και καταβόθρες αλλά και το βουνό Αίνο για τη σπάνια ελάτη και τα άγρια άλογα.
Τη Ζάκυνθο – για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο – Χελώνα Καρέτα – Καρέτα.
Τους Παξούς και Αντιπάξους για τα σμαραγδένια νερά τους.
Το Μεγανήσι – Κάλαμο – Καστό – για να κάνουν Ιστιοπλοΐα
Τα Διαπόντια Νησιά – τρεις άγνωστους παραδείσους, το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας.
Την Ιθάκη, πατρίδα του Ομηρικού Οδυσσέα! Το ταξίδι του ήρωα ξεκίνησε από τα Επτάνησα και αφού περιπλανήθηκε επί 20 χρόνια, ο νόστος τον έφερε ξανά στην Ιθάκη.

Σημειώνεται ότι υλικό προβολής -στη γερμανική γλώσσα- δόθηκε, μετά το πέρας της Συνέντευξης στους δημοσιογράφους.

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου και στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε, ήταν, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Θ. Δημίδης, ο Δ/ντής του ΕΟΤ, στη Βιέννη, Παν. Σκορδάς, οι Δήμαρχοι Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής και Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, καθώς και τουριστικοί πράκτορες.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Μετά την Αθήνα και τη συνάντηση με τους ετεροδημότες σε εκδρομή ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στάθης Ζαβιτσάνος

Όπως διαβάζουμε στο  diavgeiagov.gr, από το “βαρύ”  πρόγραμμα και το στρες της  πρωτεύουσας ο δήμαρχος κ. Στάθης Ζαβιτσάνος θα συμμετάσχει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights