Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2022

Καταχρεωμένος ο δήμος Λευκάδας σύμφωνα με τον Κων/νο Δρακονταειδή

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
   

   Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., η παράταξη του Δημάρχου αποφάσισε, την κατ΄ αρχήν, λήψη δανείου ύψους 10,5 εκατ. €, για να καλύψει τις υποχρεώσεις (χρέη) του Δήμου, όλων των προηγούμενων περιόδων, από όλους τους πρώην Δήμους.

   Οι υποχρεώσεις αυτές, ανέρχονται σε 10,8 εκατ. € περίπου.

   Υπάρχει ακόμη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και ένα χρέος περίπου 1,5 – 2,0 εκατ. €, από μη τιμολογημένες υποχρεώσεις.

Ανεξάρτητα από τις σοβαρές ευθύνες που έχουν, ορισμένες τουλάχιστον, από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, που οδήγησαν το χρέος σε αυτό το ύψος, η βασικότερη αιτία του προβλήματος χρέους, είναι η μη καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων από την πολιτεία και η μη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τα οποία είχε δεσμευθεί (π.χ. Θησέας).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

   1.  Τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών για τη Λευκάδα, ανέρχονται κοντά στα 15 εκ. €.

   2. Τα τρία τελευταία χρόνια (με βάση τα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών του κράτους), οι πόροι, συνολικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μειώθηκαν πάνω από 55%, ως αποτέλεσμα του μνημονίου και της πολιτικής της τρόικα.

   Πέρα όμως από τα προηγούμενα χρέη, η καινούργια Δημοτική Αρχή κατάφερε, σε ένα μόλις χρόνο θητείας της, να δημιουργήσει νέα χρέη, πάνω από 800.000 €. Οι υποχρεώσεις αυτές δημιουργήθηκαν επειδή με αποφάσεις της, κατένειμε χρήματα για έργα (για τη μεγάλη πλειοψηφία έχουν γίνει συμβάσεις) ύψους 2.400.000 €, ενώ εισέπραξε από την πολιτεία μόλις 1.400.000 €.

Σημειώνουμε ότι προειδοποιήσαμε την Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας πολλές φορές, να σταματήσει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, γιατί είναι αδιέξοδος.

Παρ’ όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζει το ίδιο «βιολί» και για το νέο χρόνο, μιας και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, προγραμματίζει έργα ύψους 7.100.000.€ που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από πόρους ΣΑΤΑ, ενώ γνωρίζει ότι η ΣΑΤΑ που εισέπραξε 2011 ήταν 1.400.000 € και του 2012 θα είναι ακόμα λιγότερη.

   Επομένως, πριν αρχίσει ο κ. Δήμαρχος να καταλογίζει με ευκολία ευθύνες στους πρώην συναδέλφους του, καλά θα κάνει, να δει ο ίδιος, πόσο ορθολογικά διαχειρίζεται τις κατανομές των πόρων.

Σε ότι αφορά το θέμα του δανείου θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Για την αποπληρωμή δάνειων ο Δήμος, ετησίως, καταβάλει 860.000 ευρώ. Με το νέο δάνειο θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 1.360.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή κάθε χρόνο o Δήμος θα καταβάλει 2.220.000 ευρώ.

Ουσιαστικά δεσμεύει, για τα επόμενα πολλά χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των τακτικών εσόδων του, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αδυνατεί όχι μόνο να αναπτυχθεί αλλά και να λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι πόροι της Τ.Α. είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταψηφίσαμε τη λήψη του δανείου.

   Αν η Δημοτική Αρχή θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα του χρέους, οφείλει, στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου:

  α) να σταματήσει να είναι παθητικός αποδέκτης της πολιτικής της τρόικας «εξωτερικού» και της τρόικας «εσωτερικού» που οδηγούν (και) την Αυτοδιοίκηση στη χρεοκοπία, διεκδικώντας αυτά που δικαιούται.

  β) να σταματήσει να αναπαράγει, με τον τρόπο άσκησης της πολιτικής της, νέα χρέη.

  γ) να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να εισπράττει ο Δήμος όσα του οφείλονται.

  δ) να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων.        

   ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ………ΥΠΟΜΟΝΗ, ΑΝΤΟΧΗ, ΑΓΩΝΑΣ

  & ………ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

 

Λευκάδα, 20/12/2011

Για τη Δημοτική Κίνηση

 «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Δρακονταειδής Κων/νος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *