Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Σεπτεμβρίου 2020

Μετεωρολογικοί σταθμοί στα Ιόνια

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 20 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Ταχ. Δ/νση:  Σαμάρα 13

Ταχ. Κωδ. :  49.100 – Κέρκυρα

Τηλέφωνο: 26613 – 62300 /62301

Fax            : 26610 – 32525

Email      : antipin.ker@pin.gov.gr                    

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 Υπογράφτηκε η σύμβαση του προγράμματος DEMNSIISI

Υπογράφηκε την Παρασκευή 16/12/2011 από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας κ. Χρήστο Σκούρτη, ως αναπληρωτή του Περιφερειάρχη κ. Σπυρίδωνα Σπύρου, η διεταιρική σύμβαση του προγράμματος DEMNSIISI (Ανάπτυξη δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στα νησιά του Ιονίου και στη Νότιο Ιταλία) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013, η οποία αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για την έναρξη της υλοποίησής του.

Πιο συγκεκριμένα, τo πρόγραμμα με επικεφαλής εταίρο τo Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, επιδιώκει να εγκαταστήσει ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στο Ιόνιο.

Οι στόχοι του προγράμματος, μέσω της εγκατάστασης των μετεωρολογικών σταθμών είναι οι εξής:

  1. Καταγραφή των βροχοπτώσεων στα νησιά του Ιονίου και της δυναμικής εξέλιξης του υδατικού τους δυναμικού.
  2. Καταγραφή και μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και βιομηχανικής δραστηριότητας γειτονικών περιοχών.
  3. Καταγραφή, για πρώτη φορά στα νησιά του Ιονίου, της ηλιακής ενέργειας, και της υπεριώδους ακτινοβολίας ώστε να χαρτογραφηθεί η επικινδυνότητα της έκθεσης στον ήλιο σε κάθε περιοχή και κάθε χρονική στιγμή του Ιονίου.
  4. Μέτρηση και καταγραφή της μεταβολής του αιολικού δυναμικού ώστε, μέσω πρόσβασης στο διαδίκτυο, να μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο επικίνδυνο καιρικά φαινόμενα.

Το πρόγραμμα DEMNSIISI είναι ένα από τα 13 έργα με ποικίλη θεματολογία (πολιτισμό, τουρισμό, περιβάλλον, αγροτική ανάπτυξη, εκπαίδευση, κλπ.) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013 που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα και εμπλέκει όλα τα νησιά του Ιονίου αφού με αυτό το πρόγραμμα θα εγκατασταθούν μετεωρολογικοί σταθμοί από την Βόρεια Κέρκυρα έως τους Στροφάδες. Τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση του DEMNSIISI και των υπόλοιπων προγραμμάτων.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν εκτός του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σκούρτη, ο καθηγητής Τάσος Καλημέρης εκπρόσωπος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Υπεύθυνος έργου, ο κ. Δημήτρης Καρύδης, μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Έργου και ο κ. Κώστας Σκορδίλης, υπεύθυνος έργου από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και η κ. Αγγελική Ρουβά, Επιστημονική Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας.

 

                                                                              ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ευχαριστούμε για τη δημοσίευση.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *