Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2020

Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του Παναγιώτη Κονιδάρη (αναδημοσίευση)

Το ΚΚΕ έγκαιρα, με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής το περασμένο Μάη, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη 2010 θα πάρουν από τα ίδια τα πράγματα, περισσότερο από ό,τι παλιότερα, γενικό χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης, τονίζοντας ότι δεν έχει πια καμιά βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα στο χώρο εργασίας και προβλήματα στο χώρο κατοικίας και ότι τα από πολλούς επικαλούμενα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια των γενικών. Τόνιζε επίσης ότι δεν αποτελούν κριτήριο τα πρόσωπα ή οι επικεφαλής των συνδυασμών, αλλά ότι αυτό που θα καθορίσει την ταυτότητα και τις προθέσεις τους είναι ποια πολιτική δύναμη τους στηρίζει.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφραστούν στην κάλπη αποφασιστικά και μαζικά κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να καταδικάσουν με την ψήφο τους τα κόμματα αυτά και όλα όσα στηρίζουν επί της ουσίας την πολιτική τους, να δώσουν μια μαζική αγωνιστική λαϊκή απάντηση στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησηςΕΕ – ΔΝΤ, να στηρίξουν τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανεξάρτητα αν έχουν διαφορές σε ορισμένα, περισσότερα ή λιγότερα ζητήματα.

Το ΚΚΕ επεδίωξε να εκφραστεί στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στήριξε πανελλαδικά όσο γίνεται καλύτερα η κοινή του δράση και συνεργασία με ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στο μαζικό κίνημα. Έδωσε από την αρχή ενιαία τη μάχη σε δήμους και περιφέρειες σε όλη τη χώρα, χωρίς οι υποψήφιοί του να κρύβουν ότι είναι κομμουνιστές ή συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ επειδή οι συνδυασμοί είχαν τον τίτλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το θετικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε πανελλαδικά και τοπικά ήταν απόρροια της ορθότητας της πολιτικής του Κόμματος, τόσο κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών που μίλησε καθαρά για τον «Καλλικράτη», ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού, όσο και όλο το προηγούμενο διάστημα που πρωτοστάτησε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την τεράστια επίθεση που δέχτηκε από διάφορα κέντρα.

Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ κατέβαλε από την αρχή κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πολιτική του κόμματος στις τοπικές εκλογές να εκφραστεί στο χώρο δραστηριοποίησής της, τόσο στο Δήμο Λευκάδας, όσο και στο Δήμο Μεγανησίου. Τα αποτελέσματα στο Δήμο Λευκάδας είναι γνωστά. Στο Μεγανήσι τελικά αυτό δεν έγινε δυνατό για πολλούς λόγους. Η επιλογή σίγουρα κάποιων αυτοαποκαλούμενων στο χώρο αυτό αριστερών, μεταξύ δε αυτών και του Παναγιώτη Κονιδάρη, να συνεργαστούν για δικούς τους λόγους ο καθένας και στο πλαίσιο της λογικής «το μη χείρον βέλτιστον» με το συνδυασμό του υποψηφίου που στηρίχθηκε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης με μια μακροσκελή ανοιχτή του επιστολή προχωρεί σε βαθυστόχαστες μετεκλογικές αναλύσεις χρησιμοποιώντας για το ΚΚΕ εκφράσεις που έχουν κατά καιρό χρησιμοποιηθεί κατά κόρο από τους πιο ακραιφνείς εκπροσώπους του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού στον τόπο μας. Τις αφήνουμε στην κρίση όλων των Λευκαδιτών και ιδιαίτερα των Μεγανησιωτών.

Όσο δε αφορά την αγανάκτησή του για την αποτίμηση του αποτελέσματος στη Λευκάδα «όπου τα δύο αριστερά κόμματα πέτυχαν τον άθλο να συγκεντρώσουν 33% στον πρώτο γύρο και να μην υπάρχουν στον δεύτερο», αθροίζοντας βέβαια διαφορετικά πράγματα και την περιβόητη ενότητα της Αριστεράς (που χωράει και το ΠΑΣΟΚ) του καταλογίζουμε σκοπιμότητα, και όχι αφέλεια, αν δεν πρόκειται πράγματι για λάθος.

Αρκεί μόνο και μόνο να δει κανείς ότι όλοι αυτοί που μιλούσανε και μιλάνε ακόμη για την ενότητα της Αριστεράς δεν μπόρεσαν τελικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στις τοπικές εκλογές, ούτε τους εαυτούς τους, ούτε τις συνιστώσες τους, ούτε τους υποψηφίους τους να ενώσουν, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι ο έτερος «αριστερός» συνδυασμός της Λευκάδας, τα αποτελέσματα του οποίου συναθροίζει ο Παναγιώτης Κονιδάρης σε αυτά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέχρι και ανακοίνωση έβγαλε προεκλογικά, όταν γράφτηκε σε τοπική εφημερίδα ότι στηρίζεται από συγκεκριμένο χώρο, για να διαμαρτυρηθεί ότι πρόκειται για μια «επί της ουσίας ανεξάρτητη Κίνηση».

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης μάλλον για να δικαιολογήσει το δικό του πολιτικό κατήφορο και τη συνεργασία του στις τοπικές εκλογές με τον αρεστό του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Μεγανησίου αναγκάζεται μετεκλογικά να προβεί σε υποδείξεις ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου προς το ΚΚΕ, τον κύριο αντίπαλο των εκπροσώπων του δικομματισμού, που και ο ίδιος υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί στο Μεγανήσι.

Καλούμε όλους τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος στο Μεγανήσι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την επιστολή του Κονιδάρη, να καταδικάσουν έμπρακτα τις ενέργειές του και τις πολιτικές που αυτές πρεσβεύουν, να υπερασπίσουν το Κόμμα από πολιτικές και πρακτικές που το βλάπτουν.

Λευκάδα, 26-11-2010

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση της ανάρτησης  http://meganisinews.wordpress.com/2010/11/26

Η ανοιχτή επιστολή του κ. Παν. Κονιδάρη εδώ κι εδώ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *