Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Σεπτεμβρίου 2020

Τώρα, 150.000 απολύσεις …

Προτάσεις από την τρόικα περιμένει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππαςγια το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου, μέσω εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία… δε δείχνουν πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο ίδιος ο Δ. Ρέππας, «ο αριθμός των εφέδρων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.000 άτομα», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το μέτρο της εφεδρείας έχει αποτύχει. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν ότι αναμένουν να πάρει πίσω από το μέτρο η τρόικα, καθώς «είναι άδικο και αναποτελεσματικό».

Ερωτηθείς για το θέμα των απολύσεων, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Δ. Ρέππας επανέλαβε κατηγορηματικά πως δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την τρόικα στην τελευταία συνάντηση που είχε. Ωστόσο, μετά και τις δηλώσεις Πολ Τόμσεν από το Ελληνικοαμερικανικό Επιμελητήριο, παραδέχθηκε πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά: «Μπορεί να υπάρχει εν σπέρματι, αλλά είναι υπαρκτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πείρα του με τις επαφές με την τρόικα, όπως είπε συνεχίζοντας, έχει μάθει πως οι τροϊκανοί δε μιλούν πολύ, αλλά μιλούν στο τέλος. Και για αυτό, περιμένει τις όποιες προτάσεις του για τις απολύσεις στο Δημόσιο, στις αρχές Ιανουάριο, όποτε και θα επιστρέψουν πάλι στην Αθήνα. Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του Πολ Τόμσεν, λέγοντας «πως από την τρόικα, ακούει μόνο για στόχους και όχι προτάσεις».

Ερωτηθείς από την aftodioikisi.gr ποιες είναι οι προτάσεις του υπουργείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς είχαν συμφωνήσει στο μέτρο της εφεδρείας, που πλέον -όπως ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε- έχει αποτύχει, εάν  σκοπεύουν να προτείνουν την παράταση αυτού του μέτρου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την έξοδο 30.000 υπαλλήλων, ο Δ. Ρέππας τόνισε πως το μέτρο αποδείχθηκε ότι είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα («έσπασε ταμπού που υπήρχαν στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά). Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως δε θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση του μέτρου της εφεδρείας.

Κατά το Δ. Ρέππα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνον έπειτα από αξιολόγηση και σίγουρα όχι σε ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν και τα Όργανα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Όπως ανέφερε, δε, η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και θα γίνει με την Task Force με την οποία πολύ καλή συνεργασία.

Αν και, όπως είπε, από τους 680.000-700.000 υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί (περίπου 190.000 άτομα) και ένστολοι (περίπου 155.000 άτομα), όπου -όπως και παραδέχθηκε- δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποχωρήσεων, ωστόσο, θεωρεί εφικτό το στόχο για μείωση  του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους (από τους υπόλοιπους μισούς) μέχρι το 2015. «Ο στόχος είναι εφικτός. Πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική και λειτουργική κατάρρευση του κράτους», είπε.

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να γίνει και με απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε πως «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».

ΠΗΓΗ : aftodioikisi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *