Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Μικροί νησιωτικοί δήμοι και “Καλλικράτης”. Η εξέλιξη

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μικρών νησιωτικών δήμων, όπως της Ανάφης, Κιμώλου, Κάσου, του Αγαθονησίου. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, ελάχιστο προσωπικό αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις λειτουργίας των δήμων τους. “Πολυτεχνίτες” κατ’ ανάγκη μεν, όχι ερημοσπίτες δε, αν και τα προαναφερόμενα νησιά (υπάρχουν σαφώς και άλλα) δίνουν τον αγώνα τους απέναντι στην ερημοποίηση που τα απειλούσε ήδη από την εποχή της ανάπτυξης (κίβδηλης ή όχι δεν έχει σημασία πλέον, τα αποτελέσματα ορατά και μη παρερμηνεύσιμα) και της νεότερης αστυφιλίας. Πόσο μάλλον στο σημερινό περιβάλλον που η βίαιη εξωγενής αναδιαμόρφωσή του δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα κομμάτι της ζωής των μικρών τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αναλύσει κανείς την σημερινή κατάσταση, εντάσσοντάς την ακόμα και σε μοντέλα, αλλά αυτό δεν αφορά σε αυτό το σημείο. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ανάφης αναφερόμενος ειδικά στον δήμο του αλλά γενικά σε αντίστοιχους, ο «Καλλικράτης» «επιχειρεί να εξισώσει αναφορικά με τις υποχρεώσεις ένα δήμο σαν την Αθήνα με έναν άλλον». Μπορεί κανείς να πει «μεγάλοι δήμοι μεγάλα προβλήματα, μικροί δήμοι –τελικά- μεγαλύτερα προβλήματα». Ορατά στις τοπικές κοινωνίες και κάποια πράγματα ενδεχομένως κοινά, συγκρίσιμα αλλά και μια καλή ευκαιρία για μια νηφάλια προσέγγιση και αντιμετώπισής τους.

Δήμος Ανάφης

Μία ακόμη περίπτωση μικρού νησιωτικού δήμου που λόγω «Καλλικράτη», οικονομικής κρίσης και απαγόρευσης προσλήψεων αδυνατεί να λειτουργήσει είναι ο Δήμος Ανάφης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος παρά την τεράστια γραφειοκρατία που έχει δημιουργήσει ο Ν. 3852/ 2010 («Πρόγραμμα Καλλικράτης») έχει μόλις δύο υπαλλήλους έναντι  «τουλάχιστον 9-10 που χρειάζεται να λειτουργήσει στοιχειωδώς», λέει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος του νησιού Ιάκωβος Ρούσσος.

Πώς λειτουργεί; Όπως εξηγεί ο Ι. Ρούσσος, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη δημοτική Αρχή «τα κάνουν όλα και συμφέρουν»: Για παράδειγμα, ο δήμαρχος φτιάχνει τα υδραυλικά του δήμου, ασχολείται με τα ηλεκτρολογικά, κάνει τον οδηγό στο λεωφορείο του νησιού κτλ. «Έχω βάλει στο “κόλπο” τώρα και τον αντιδήμαρχο», λέει στην aftodioikisi.gr, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τον…. πόνο του.

Αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν πάει πίσω: κάνει το… γραμματέα του γραμματέα του Δήμου Ανάφης, τον βοηθά δηλαδή σε θέματα γραφείου. Και άμα του λάχει ο κλήρος; Ε, τότε κάνει και τον υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας.

Όσο για τον «Καλλικράτη»; «Δε νομίζετε ότι είναι πολύ “σούπερ” όταν επιχειρεί να εξισώσει αναφορικά με τις υποχρεώσεις ένα δήμο σαν την Αθήνα με έναν άλλον, όπως είναι η Ανάφη;», θέτει το ερώτημα ο δήμαρχος.

Και… ιδιωτικοποίηση του δήμου

Αναφερόμενος στους υπαλλήλους που έχει στο δήμο του (έναν διοικητικό και έναν στο ΚΕΠ) αναδεικνύει μία άλλη διάσταση, αυτή της… ιδιωτικοποίησης του δήμου:  «Είμαστε ένας δήμος 250 κατοίκων και έχουμε αποθεματικό 3 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερους υπαλλήλους, αλλά μπορούμε να πάρουμε συμβούλους και να μας κάνουν μια μελέτη και να σκάσουμε 15.000 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

Ήδη έχει αναθέσει την ανακομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, ο οποίος, όπως λέει,  είναι και οδηγός απορριμματοφόρου και εργάτης καθαριότητας, ενώ, καθώς δεν βγαίνει, σκέφτεται να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες προκειμένου να λειτουργήσει ο δήμος.

Αναφορικά με το ειδικό τέλος για τα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, ο δήμαρχος Ανάφης δηλώνει στην aftodioikisi.gr αντίθετος και προαναγγέλλει ότι σύντομα θα κάνει και αυτός προσφυγή.

Δήμος Κάσου

ΚΑΣΟΣ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ (16/12/2011)

Δήμος Αγαθονησίου

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δείτε και ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του Πέτρου Αυγερινού. Meganisi Times μέσω της σελίδας  “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” (enimerosi.com, 5-12-2011)

 

 

Το άρθρο μας έστειλε ο Απ. Γατής

 

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights