Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Αυγούστου 2022

Κέντρο του Θαλάσσιου Τουρισμού η Λευκάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Tαχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα

Ανάπτυξη Θαλάσσιου Τουρισμού στο Ιόνιο, με κέντρο στη Λευκάδα

   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Θοδωρή Βερύκιου, με αντικείμενο την προετοιμασία Εμπειρογνωμοσύνης – Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Θαλάσσιου Τουρισμού στο Ιόνιο, με κέντρο στη Λευκάδα

Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας

 Α. Σκοπός του Σχεδίου Δράσης

Η παρουσία σημαντικού οργανωμένου τουριστικού λιμένα – μαρίνας, καθώς και πλήθους άλλων μικρών λιμένων και όρμων στο νησί της Λευκάδας και στα γειτονικά νησιά και ηπειρωτικές ακτές, σε συνδυασμό με την κεντρική θέση του νησιού στο σύμπλεγμα των Ιόνιων Νήσων, περιοχή με διεθνή αναγνωρισιμότητα και ενδιαφέρον από πλευράς σκαφών αναψυχής, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει η Λευκάδα Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού της ευρύτερης περιοχής των Ιονίων Νήσων.

Σε συνέχεια της Μελέτης Καταγραφής για τις ανάγκες αγκυροβολίων που ελλιμενίζονται και τουριστικά σκάφη για το Ιόνιο που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2009, προτείνεται η εκπόνηση Εμπειρογνωμοσύνης – Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Θαλάσσιου Τουρισμού στο Ιόνιο, με κέντρο τη Λευκάδα.

Σκοπός της εμπειρογνωμοσύνης είναι η διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας και η κατάρτιση σχετικών επιχειρησιακών δράσεων, όπως η οργανωμένη προβολή και προώθηση, η ολοκλήρωση των απαραίτητων λιμενικών υποδομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη του ναυταθλητισμού.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή είναι οικονομικά, για πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής (ενίσχυση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων εφοδιασμού, τεχνίτες, δημιουργία νέων επιχειρήσεων κλπ) και κοινωνικά, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό επαγγέλματα (κυβερνήτες σκαφών, εκπαιδευτές θαλάσσιων σπόρ, συντηρητές σκαφών κλπ) και μέσω της οργάνωσης και λειτουργίας μαζικού ναυταθλητισμού για όλες τις ηλικίες.

Β. Περιεχόμενα του Σχεδίου Δράσης

1. Αποτύπωση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των προοπτικών ανάπτυξης του Θαλάσσιου Τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας.

1.1. Εκτίμηση της κίνησης σκαφών αναψυχής.

1.2. Αξιολόγηση των υποδομών και συναφών υπηρεσιών των λιμένων (τουριστικών και άλλων) του νησιού για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

1.3. Επιτυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης Θαλάσσιου Τουρισμού σε περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

2. Παρουσίαση των στρατηγικών στόχων για να καταστεί η Λευκάδα Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου Πελάγους.

3. Ανάλυση παρεμβάσεων Σχεδίου Δράσης.

Ενδεικτικά:

3.1     Παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών και συναφών υπηρεσιών για τον

ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών

–  Διερεύνηση θεσμικών – οργανωτικών θεμάτων.

–  Εκτίμηση κόστους παρεμβάσεων.

 Χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

3.2 Παρεμβάσεις προώθησης και προβολής Θαλάσσιου Τουρισμού.

–  Κατάρτιση δράσεων συμμετοχής σε ναυτικά σαλόνια, εκθέσεις τουρισμού.

–  Κατάρτιση δράσεων προβολής στο διαδίκτυο, social media, φιλοξενίας δημοσιογράφων ειδικού τύπου από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

–  Συντονισμός με άλλες δράσεις τουριστικής προβολής της περιοχής και της Περιφέρειας.

3.3 Παρεμβάσεις ανάπτυξης ναυταθλητισμού.

– Σχεδιασμός – οργάνωση ναυταθλητικών γεγονότων στο Ιόνιο με κέντρο τη Λευκάδα.

– Έρευνα για υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό τοπικά, αναφορικά με Θαλάσσιο Τουρισμό, ναυταθλητικές δραστηριότητες και ναυτιλία αναψυχής.

– Διερεύνηση σκοπιμότητας για τη δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου στη Λευκάδα : Διερεύνηση χωροθέτησης, προκαταρκτικός σχεδιασμός υποδομών , εκτίμηση κόστους, οργάνωση φορέα, ανάλυση δραστηριοτήτων (πχ δημιουργία σχολής scipper,  πληρωμάτων κλπ , σχολών αγωνιστικής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης), εμπλοκή άλλων φορέων, διερεύνηση θεμάτων χρηματοδότησης από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Γ. Προϋπολογισμός – Διάρκεια

Ο προϋπολογισμός της εμπειρογνωμοσύνης υπολογίζεται σε 18.000,00 € ανευ ΦΠΑ και η διάρκεια της σε 3 μήνες.

Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του τεχνικού προγράμματος της Π.Ε. Λευκάδας.

Δ. Τρόπος Υλοποίησης

Λόγω του εξειδικευμένου χαρακτήρα της εμπειρογνωμοσύνης προτείνεται η προκήρυξή ενδιαφέροντος και η ανάθεση  σε εταιρεία συμβούλων που να διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα του Θαλάσσιου Τουρισμού.

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *