Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Απριλίου 2024

Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας: Προς γονείς και μαθητές

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας προς τους γονείς και κηδεμόνες

Ε.Λ.Μ.Ε.  ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Τηλ.-FAX: 26450 -24715
6936.340.340
Λευκάδα   21-03-2010
Αρ. Πρωτ: 282
Προς:

Γονείς και κηδεμόνες
των μαθητών μας
Θέμα: Θέσεις των εκπαιδευτικών του Ν. Λευκάδας σχετικά με το «Νέο Σχολείο».
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας,

Ενόψει τον αλλαγών στην εκπαίδευση που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εμείς, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ν. Λευκάδας, στη γενική μας συνέλευση, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίηση τους,  εφόσον πρόκειται για ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Το Νέο Σχολείο, που θέλουμε και για το οποίο παλεύουμε, πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Στο Νέο Σχολείο να μη χωρούν εξωσχολικά βοηθήματα, και φροντιστηριακά μαθήματα παντός τύπου, που κάνουν οικονομική αφαίμαξη στην ελληνική οικογένεια (μαθήματα Σχολείου, ξένων γλωσσών, Η/Υ, άθλησης, εικαστικών κλπ) και επιτέλους το Σχολείο να βρει το ρόλο και το χαρακτήρα του, χωρίς να επικεντρώνεται μόνο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα πτυχία ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών και τεχνικών σπουδών, να δίνονται από το Νέο Σχολείο και να έχουν συγκεκριμένη διαβάθμιση και κατοχύρωση.

Τα σχολεία να ανήκουν (διοικητικά, εργασιακά, μισθολογικά) απ΄ ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί να διορίζονται με ενιαίο και αξιοκρατικό τρόπο από το Υπουργείο, να είναι μόνιμοι (δε χρειάζεται να επεκταθούν και στα σχολεία οι πελατειακές σχέσεις, η ωρομισθία, η ανασφάλεια κλπ) και να επιμορφώνονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας.

Οι μαθητές μας να έχουν ενιαία αναλυτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Δε δεχόμαστε το κάθε σχολείο να διδάσκει, διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, ανάλογα με τον Δήμο που βρίσκεται και την χρηματοδότηση που διαθέτει.

Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για παιδαγωγική διαδικασία, όταν διδάσκουμε σε «τριαντάρια» τμήματα (όπως ίσχυε σε παλαιότερα χρόνια), και να έχουμε αποτελεσματική μάθηση μέσα στο σχολείο, αφού σε ένα τμήμα με 30 μαθητές ο καθηγητής δεν μπορεί να διαθέσει ούτε ένα λεπτό για κάθε μαθητή.

Δε δεχόμαστε καμιά κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων. Η χρηματοδότηση των σχολείων να γίνεται απ΄ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, τρόπος που  διασφαλίζει ότι για κάθε  παιδί διατίθεται το ίδιο ποσό.

Στα πλαίσια αυτά δε δεχόμαστε τα Σχολεία να μεταφερθούν στους Δήμους (διοικητικά, εργασιακά, μισθολογικά), ώστε η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων να εξαρτάται πλέον άμεσα από τις δυνατότητες των Δήμων, οδηγώντας τα σχολεία σε αναζήτηση πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους από τους γονείς (πόσα χρόνια πάμε πίσω;) και από εξωτερικούς παράγοντες που ονομάζονται «χορηγοί». Έτσι,  θα δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, με τους χορηγούς να καθορίζουν τί θα μαθαίνουν τα παιδιά μας. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι κοινωνικές δομές και οι παιδικοί σταθμοί που πέρασαν πριν λίγα χρόνια  στην αρμοδιότητα των δήμων  (οι γονείς πληρώνουν στους παιδικούς σταθμούς, αν βέβαια βρουν θέση για το παιδί τους, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι κλπ).

Οι αλλαγές στα τεχνικά σχολεία, να γίνονται  με κριτήριο τον εκσυγχρονισμό τους (εργαστήρια, αναλυτικά προγράμματα κλπ) και όχι μόνο για την «απορρόφηση» των ανάλογων ευρωπαϊκών κονδυλίων, προβαίνοντας σε  αποσπασματική και πρόχειρη αναδιάρθρωση των αναλυτικών προγραμμάτων και σε μετονομασία τους (ΤΕΛ/ΤΕΣ,ΤΕΕ, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ). Επίσης,  να δημιουργηθεί άμεσα διεύθυνση ΤΕΕ στο Υπουργείο Παιδείας. Να θυμίσουμε ότι οι ειδικότητες των τεχνικών σχολείων από ίδρυση τους μέχρι και σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας. Το κράτος όμως με διάφορες προφάσεις δε φροντίζει για την ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού τους σε πολλά περιφερειακά σχολεία.

Να ακούσει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, που και τεκμηριωμένη άποψη για την αναβάθμιση των σχολείων  έχουν, και το αναβαθμίζουν κάθε μέρα με προσωπικό ποικίλο κόστος (αθέατο ίσως από άλλους). Να τονίσουμε ότι κανένας καθηγητής δε θέλει το σχολείο του υποβαθμισμένο.

Στο Νέο Σχολείο απαιτούμε να εφαρμόσουμε το κατοχυρωμένο ωράριο μας, διεκδικούμε την διασφάλιση των κατοχυρωμένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, όπως επίσης  να  ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.
Αγαπητοί γονείς,

Σε αυτό το σχολείο που περιγράψαμε,  σας θέλουμε συμπαραστάτες και αρωγούς. Για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα θα σας καλέσουμε σε συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων και για συντονισμό των προσπαθειών μας ώστε να πετύχουμε τα παραπάνω.
Οι παραπάνω θέσεις έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας καθώς και σε όλους τους φορείς και στον τύπο.

Για την ΕΛΜΕ Λευκάδας
Με τιμή
O πρόεδρος

ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΠΗΓΗ: mylefkada.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση Τουριστικών Φορέων Λευκάδας και Ηπείρου για την επίτευξη συνεργασίας των τουριστικών προορισμών που συνδέονται με το Αεροδρόμιο του Ακτίου

Το Επιμελητήριο Λευκάδας έχοντας θέσει ως καθοριστικό παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λευκάδας, τη συλλογικότητα όλων τωνεμπλεκόμενων […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights