Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Με αίτηση στο δήμο η ανακοίνωση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων στους δημότες του Μεγανησίου(;)!

Με αφορμή την ερώτηση του συνδημότη μας Πολίτη Νεκτάριου για την μη δημοσίευση των αποφάσεων της 12ης και 13ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην σημερινή διαβούλευση και την αναφορά στο site μας, σας δημοσιεύουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα, όπου απαντώντας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Π. Κονιδάρης απαντά το καταπληκτικό: ” γιατί έκανε κανένας δημότης αίτηση και δεν του δώσαμε τις αποφάσεις;”

Καταλάβαμε όλοι τώρα πως από δω και πέρα θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων;

Ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που και ο ίδιος ψήφισε, ορίζει ότι :

«Άρθρο 8

Δημοσίευση Αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου
1. Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ευθύνη του αρμόδιου υπαλλήλου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δημοσιεύεται πίνακας που περιλαμβάνει τα θέματα που συζητήθηκαν, τον αριθμό των αποφάσεων και περίληψη του περιεχομένου τους. Οι δημοσιεύσεις γίνονται με τοιχοκόλληση σε ειδικό πίνακα του δημοτικού καταστήματος, που είναι προορισμένος για αυτόν το σκοπό. Για τις δημοσιεύσεις αυτές συντάσσεται αποδεικτικό ενώπιον δύο μαρτύρων.»
Ως επιβλέπων της ανάρτησης των αποφάσεων στο διαδίκτυο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο κανονισμό ορίζεται ο πρόεδρος:

«Έχει την επιμέλεια της καταχώρησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του Δήμου.»

Αυτά ορίζει ο νόμος και έτερο ουδέν, την απάντηση για το ποιός έχει δίκιο να είστε σίγουρος κ. Π.Κονιδάρη θα σας τη δώσει ο μεγανησιώτικος λαός. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την ενημέρωσή του δηλ. τις «αστειότητες».

Δείτε το video:

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Απορρίφθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η πρόταση της πράξης «Διαμόρφωση Πνευματικού Κέντρου Δ.Ε. Σφακιωτών»

Το σκεπτικό της απόρριψης Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Α’: Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης για τους ακόλουθους λόγους: […]

9 Σχόλια

 1. Αλλά ούτε και αυτό ισχύει, γιατί ορίζεται επίσης ότι «Δημότες και κάτοικοι που έχουν ειδικό έννομο συμφέρον, μετά από αίτησή τους, λαμβάνουν κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.». Άρα, αν ένας πολίτης ή κάτοικος ζητήσει με αίτησή του το σύνολο των αποφάσεων μιας ή περισσότερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς δεν θα του δοθούν γιατί δεν υπάρχει το ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, αλλά απλά ένα γενικό ενδιαφέρον για ενημέρωσή του.
  Προφανώς, για τον Κο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοκρατία, που απαιτεί την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, είναι μια αστειότητα.

 2. Κύριε «Meganisi News»,
  Με θαυμασμό παρακολουθώ την αγωνιώδη προσπάθειά σας εδώ και καιρό να καταδείξετε ότι υπάρχει δήθεν κάποιο πρόβλημα ως προς τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τη λειτουργία του θεσμού του Προέδρου του ΔΣ. Θα μου επιτρέψετε, ελπίζω, να κάνω μερικές παρατηρήσεις για να βοηθήσω τους αναγνώστες σας να καταλάβουν.
  Ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ (τον οποίο δεν έχω απλά ψηφίσει, αλλά και συντάξει) υπόκειται στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Κώδικα Δήμων καθώς και στις επεκτάσεις του Καλλικρατικού νόμου, δηλαδή της σχετικής νομοθεσίας. Λέει λοιπόν αυτά που λέτε, αλλά έχει κι άλλη μια φράση την οποία -όλως τυχαίως- παραλείψατε: «Με φροντίδα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η μη δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα δεν συνιστά λόγο ακυρότητας της απόφασης» (άρθρο 97-παρ.8- ΚΔ). Είναι καταφανές ότι ο νομοθέτης κατοχυρώνει ως δικαίωμα και όχι ως υποχρέωση την διαδικτυακή δημοσίευση. Το γιατί παραλείπετε εσκεμμένα να αναφερθείτε σε αυτήν την παράγραφο αφήνοντας να αιωρούνται υπόνοιες ότι κάτι γίνεται δήθεν εν κρυπτώ ή δήθεν παράνομα ή δήθεν παράτυπα, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του. Πάντως η μισή αλήθεια (την οποία τείνετε να αναγάγετε σε επιστήμη) δεν συνιστά πληροφόρηση, αλλά παραπληροφόρηση.
  Οι αποφάσεις του ΔΣ λαμβάνονται στα δημοτικά συμβούλια, όπου και καταγράφονται ηχητικά ενώ κρατούνται και πρακτικά. Στο τέλος υπογράφονται από όλους τους συμβούλους και ο αρμόδιος υπάλληλος τις αναρτά εντός του προβλεπόμενου διαστήματος στον πίνακα έξω από τον Δήμο και τις αποστέλλει στον Ελεγκτή Νομιμότητας για την έγκρισή τους. Αυτή είναι η σύννομη διαδικασία, κι έτσι γίνεται πάντα. Ο αιρετός ή ο δημότης που επιθυμεί να λάβει οποιεσδήποτε και οσεσδήποτε αποφάσεις του ΔΣ μπορεί να το κάνει με μια απλή αίτησή του. Αυτό ακριβώς δήλωσα και στην Αθήνα, αυτό ξανατονίζω: Κάνατε κε Meganisi News κάποια αίτηση και δεν σας εδόθησαν αντίγραφα των αποφάσεων; Όχι. Γιατί ο σκοπός σας προφανώς δεν είναι η ενημέρωση, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων. Σημειωτέον ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν οικονομικό υπόβαθρο δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».
  Να τονίσω εδώ δύο ακόμα πράγματα, με την άδειά σας πάντα. Καταρχήν είμαι ο μόνος Πρόεδρος του ΔΣ από γενέσεως Δήμου που αναρτά τις αποφάσεις στο διαδίκτυο. Κανείς προκάτοχός μου δεν το έκανε, και εν μέρει το κατανοώ γιατί είναι ένας σημαντικός φόρτος εργασίας. Και φυσικά αυτός ο Πρόεδρος, αντί της αναγνώρισης αντιμετωπίζει από εσάς επιθέσεις. Ας το ξανακρίνουν οι αναγνώστες σας. Δεύτερον, το ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου δεν ανέβασαν ακόμα στο σάιτ του Δήμου τις αποφάσεις των δύο τελευταίων συνεδριάσεων δε σημαίνει ότι δεν θα ανέβουν. Όμως είναι οι ίδιοι υπάλληλοι που δούλεψαν σκληρά για εβδομάδες για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού και που επειδή αποτελούνται από σάρκα και οστά και δεν είναι μηχανές, δεν είχα λόγο να τους πιέσω επιπρόσθετα.
  Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν γίνεται σύμφωνα με τον νόμο, τότε σας προκαλώ δημόσια να προσφύγετε εναντίον μου, σήμερα κιόλας, στα αρμόδια όργανα ή όπου εσείς κρίνετε. Θα παρακαλέσω θερμά μόνο, την κατάληξη μιας τέτοιας δυνητικής προσφυγής στο τέλος να την παρουσιάσετε στους αναγνώστες σας για να καταλάβουν όλοι γιατί μιλώ για «αστειότητες».

  Υ.Γ. Κατανοώ το άγχος σας και τους φόβους σας, αν και δε θα μπω στον πειρασμό να τους σχολιάσω. Εντούτοις ο μεγανησιώτικος λαός που επικαλείστε, μου έχει πράγματι «δώσει την απάντησή του» τρεις συνεχόμενες φορές (με 89, 126 και 164 σταυρούς αντίστοιχα). Εσάς;

  1. Aγαπητέ κ. Π. Κονιδάρη στον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου έχουν αναρτηθεί; Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνεται το meganisinews και τα άρθρα του συντάκτη μας που δεν έβαλαν ζήτημα ακύρωσης των αποφάσεων . Νομίζουμε ότι την απάντησή σας την οφείλετε στον δημότη που σας υπέβαλλε το ερώτημα χθες και όχι σήμερα διαδικτυακά. Όσο για την φιλοσοφία του site να σας υπενθυμίσουμε ότι εκλεχτήκατε να ασκείτε εξουσία και εκφράζουμε σαν ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες γραπτά τις απόψεις μας χωρίς να το θεωρούμε ποινικά ή ηθικά κολάσιμο. Τώρα εάν εκλεχτήκατε τρεις ή δεκατρείς φορές από 50 ή 100 ή 200 είναι τιμή σας και τιμή αυτών που σας ψήφισαν.
   Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

  2. Προφανώς, οι αποφάσεις δημοσιεύονται στο σχετικό πίνακα και αποστέλλονται στον ελεγκτή νομιμότητας σε μορφή εκτυπωμένου ηλεκτρονικού αρχείου (word ή κάποιου ανάλογου), όμοια με αυτά που μόλις αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι αυτό γίνεται με χειρόγραφα, ότι δηλαδή οι αποφάσεις που αναρτήθηκαν στο σχετικό πίνακα, όπως και αυτές που εστάλησαν στον ελεγκτή νομιμότητας, ήταν γραμμένες με το χέρι (Αν ήταν χειρόγραφες, τότε ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη). Από τη στιγμή επομένως που ένα κείμενο έχει πάρει τη μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, η ανάρτησή του, είτε αυτούσιου είτε ως συνημμένου, είναι υπόθεση μερικών λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων, και η επίκληση φόρτου εργασίας τέτοιου που να απαγορεύει την εν λόγω πράξη για δίμηνο, ακούγεται φτηνή, πολιτικάντικη στη συγκεκριμένη περίπτωση, δικαιολογία.

 3. Αγαπητέ Γιώργο Γαβρίλη

  Σε ευχαριστώ από καρδιάς (ως ένας εκ των 253 Μεγανησιωτών του Διαβήματος για τον Βιολογικό) για τη δέουσα προβολή που έδωσες , σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την υγεία των κατοίκων Κατωμερίου-Βαθέος, την προστασία του Περιβάλλοντος και τον πολιτισμό τους .
  Σχετικά με το θέμα της δημοσιοποίησης ή μη των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Διαδίκτυο έχω να παρατηρήσω τα εξής :
  Υπέβαλα ένα ερώτημα στον Παναγιώτη Κονιδάρη-Πρέδρο ΔΣ , ορμώμενος φυσικά από άρθρο σας με τίτλο «Άφαντες οι αποφάσεις της 13ης Συνεδρίασης του Δ.Σ » που σημαίνει ότι και στις αποφάσεις της 12ης Συνεδρίασης υπήρχε πρόβλημα.
  Θεώρησα λοιπόν σωστό να συμπεριλάβω στη θεματολογία μου στο «ΤΙΤΑΝΙΑ» και το εν λόγω ζήτημα μαζί με τις Ιχθυοκαλλιέργειες και φυσικά το μείζον θέμα της πιθανής εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων(compact) στη θέση Νικολή πλησίον του Πηγαδιού Καραμαντάνη, την καρδιά δηλαδή των δύο προαναφερθέντων οικισμών.
  Η ερώτησή μου ήταν ξεκάθαρη. Η αναφορά μου στις πηγές της ξεκάθαρη. Η απάντηση του κυρίου Προέδρου ξεκάθαρη. Το ότι επίσης αυτή τη στιγμή έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός και λέει πολλά.
  Αν το θέμα είναι, ποιος θα εισπράξει την αντίδραση του Προέδρου στη Διαβούλευση, τότε ας πιστωθεί στον υποφαινόμενο που σε τελευταία ανάλυση έθεσε το ερώτημα.
  Γνωρίζεις Γιώργο ότι διετέλεσα επί 10 περίπου χρόνια Ειδικός Γραμματέας του ΔΣ, επομένως επίτρεψέ μου λόγω αντικειμένου να έχω κάποια άποψη και γνώση για τη λειτουργία του ΔΣ, τη διαδικασία και τις αρμοδιότητες /ευθύνες του «θεσμικού Παναγιώτη» τον οποίο πρέπει να διαχωρίζουμε από τον φίλο ή συνοδοιπόρο ή αντίπαλο. Χωρίς αοριστολογίες και κουραστικές αναφορές σε άρθρα και υποπαραγράφους και μετά λόγου γνώσεως σου δηλώνω τα εξής :
  Ο Πρόεδρος του ΔΣ, στο σημείο που θίγεις(Δημοσιοποίηση αποφάσεων ΔΣ) στο παρόν άρθρο σου, τοποθετήθηκε a capite ad calcem με γνώμονα την τρέχουσα νομοθεσία-νομολογία, καθώς και τις κείμενες και οικείες διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του ΔΣ .
  Η ανάρτηση ή μη του συνόλου των αποφάσεων στην Ιστοσελίδα του Δήμου μας, έχει δυνητικό χαρακτήρα και δεν είναι υποχρεωτική. Προσοχή όμως. Τα παραπάνω να μη συγχέονται με το Πρόγραμμα« Διαύγεια» που αφορά στη δημοσιοποίηση διοικητικών-δημοσίων εγγράφων και αποφάσεων με οικονομικό περιεχόμενο και που καμία (τέτοια) απόφαση δεν εκτελείται αν δεν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
  Μην το εκλάβεις Γιώργο, ως υπόδειξη αλλά, άλλο είναι «Δημοσιεύεται Πίνακας » και άλλο « Ο Πίνακας Ανακοινώσεων του Δήμου». Μεταξύ αυτών των δύο εννοιών παρεμβαίνει ο Ελεγκτής Νομιμότητας, αποδίδοντας ρητά ευθύνες ακυρότητας ή μη κάποιας απόφασης . Μια απόφαση για παράδειγμα της 12ης Συνεδρίασης είναι άκυρη αυτή τη στιγμή αν δεν διαβιβάστηκε εγκαίρως προς έλεγχο νομιμότητας και είναι στο συρτάρι του Δήμου. Πόσον μάλλον αν «εξαφανίστηκε», αν δηλαδή δεν δημοσιεύτηκε και μάλιστα παρουσία μαρτύρων, που συνυπογράφουν μαζί με τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δήμου το αποδεικτικό τοιχοκόλλησης.
  Αυτά διαπιστώνω, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ζητήματος που έθεσες στην κρίση μας. Αναμφίβολα, αν είχα την παραμικρή ένδειξη κακοδιαχείρισης ή παρερμηνείας των σχετικών διατάξεων, θα αντιμετώπιζα τον κο Κονιδάρη πιο σκληρά απ’ ότι εσύ, να είσαι σίγουρος, όπως για παράδειγμα πράττω εδώ και αρκετό καιρό, αντάμα με αρκετούς συντοπίτες μου από όλους τους πολιτικούς χώρους, διατρανώνοντας δημοκρατικά και με βάσιμα στοιχεία την αντίθεσή μου στο οικολογικό έγκλημα που επιχειρεί να διαπράξει ο Δήμαρχος, χωρίς ωστόσο να χρεώνω στον τελευταίο κακή πρόθεση αλλά λανθάνουσα οπτική αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος(Βιολογικός)

  Το είπαμε εξαρχής :ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ
  Με την ευκαιρία να θυμίσω στον κύριο Δήμαρχο όσο και στον κύριο Πρόεδρο νικηφόρους αγώνες των Μεγανησιωτών που δεν ήταν πάντα βελούδινοι και που σε ορισμένους από αυτούς συμμετείχαν και οι ίδιοι:
  • Μπάλος –Κλουβιά
  • Μελέτη απόληξης λυμάτων στο Διχάλι – Λιμονάρι
  • Φυσικός οικότοπος Αη Γιάννη
  • Βιολογικός Δήμου Ελλομένου(Μαύρο Νερό)
  • Αθερινός

  Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι τον γρίφο του Βιολογικού δεν θα τον λύσουν οι δημότες τώρα, αλλά οι άρχοντες που εξέλεξαν. Έτσι συμβαίνει πάντα στις ευνομούμενες πολιτείες και στις δημοκρατικές κοινωνίες, που οι προοπτικές της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης ενός τόπου, διυλίζονται στο κανάλι του διαλόγου και λαμβάνονται ως ευεργετικά αγαθά από την ίδια την κοινωνία.

  Από την Κοινωνία για την Κοινωνία , λοιπόν.

  Όσο για την δική μου θέση κύριε Δήμαρχε σας παραπέμπω στα λόγια ενός δεκάχρονου παιδιού, πριν από πολλά χρόνια στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, της Cullis-Suzuki: « Δεν διαθέτω τις εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, θέλω να συνειδητοποιήσετε ότι ούτε εσείς τις διαθέτετε» (Δευτερ. Πηγή Meganisinews)

  1. Φίλε Νεκτάριε το θέμα θα προτιμούσα να το κλείσω γιατί έχει κουράσει και κάθε φορά κινδυνεύω, ασκώντας δημοκρατικό μου δικαίωμα, να μπώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις καθώς προκαλούμαι ασυστόλως.Παρ αυτά να υπενθυμίσω ότι εννοώ εάν τοιχοκολήθηκαν(παρουσία δύο μαρτύρων) οι αποφάσεις κι όχι εάν δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο ,γιατί πολύ απλά εάν υπήρχαν τοιχοκολημένες θα φρόντιζα εγώ να δημοσιοποιηθούν.Με την ευκαιρία διάβασε τα 22 θέματα της ημερήσιας διάταξης της 12ης και μετά προσπάθησε να μου πεις τι αποφασίστηκε για το καθένα και στείλτα μου με νέο σχόλιο για να ενημερωθεί και ο ετεροδημότης,εγώ αδυνατώ με το φτωχό μου μυαλό να βγάλω άκρη παρότι παρακολούθησα την συνεδρίαση.
   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι απευθυνόμενος στους Μεγανησιώτες που με ρώτούν για ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν το νησί τους
   στέλνω μήνυμα αισιοδοξίας, υπάρχουν, βρίσκονται ανάμεσά μας.
   Ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου.

 4. @Γαβρίλη Γιώργο
  @Πολίτη Νεκτάριο

  Πρόσεξε τις σκέψεις σου γίνονται λόγια,
  Πρόσεξε τα λόγια σου γίνονται πράξεις,
  Πρόσεξε τις πράξεις σου γίνονται συνήθειες,
  Πρόσεξε τις συνήθειές σου γίνονται χαρακτήρας,
  Πρόσεξε το χαρακτήρα σου γίνεται η μοίρα σου.

  1. «Tότε η Αλμήτρα είπε: «Μίλησε μας για την Αγάπη».
   Κι εκείνος, ύψωσε το κεφάλι του κι αντίκρισε το λαό κι απλώθηκε βαθιά ησυχία.
   Και με φωνή μεγάλη είπε:
   «Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την, μόλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα. Κι όταν τα φτερά της σε αγκαλιάσουν, παραδώσου, μόλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει. Κι όταν σου μιλήσει, πίστεψε την, μ’ όλο που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρά σου σαν το βοριά που ερημώνει τον κήπο. Γιατί όπως η αγάπη σε στεφανώνει, έτσι και θα σε σταυρώσει. Κι όπως είναι για το μεγάλωμα σου, είναι και για το κλάδεμά σου. Κι όπως ανεβαίνει ως την κορφή σου και χαϊδεύει τα πιο τρυφερά κλαδιά σου που τρεμοσαλεύουν στον ήλιο, έτσι κατεβαίνει κι ως τις ρίζες σου και ταράζει την προσκόλληση τους στο χώμα.
   Σα δεμάτια σταριού σε μαζεύει κοντά της.
   Σε αλωνίζει για να σε ξεσταχιάσει.
   Σε κοσκινίζει για να σε λευτερώσει από τα φλούδια σου.
   Σε αλέθει για να σε λευκάνει.
   Σε ζυμώνει ώσπου να γίνεις απαλός.
   Και μετά σε παραδίνει στην ιερή φωτιά της για να γίνεις ιερό ψωμί για του Θεού το άγιο δείπνο.
   Όλα αυτά θα σου κάνει η αγάπη για να μπορέσεις να γνωρίσεις τα μυστικά της καρδιάς σου και με τη γνώση αυτή να γίνεις κομμάτι της καρδιάς της ζωής» … γράφει ο Χαλίλ Γκιμπράν στον «Προφήτη».

  2. Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
   Θεωρούνε ταπεινό
   Να μιλάς για το φαΐ
   Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει

   Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
   Χωρίς να’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής

   Πώς ν’αναρωτηθούν πού’θε έρχονται
   Και πού πηγαίνουν
   Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι
   Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα
   Δεν τά’χουν ακόμα δει
   Όταν σημαίνει η ώρα τους

   Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
   Γι’αυτό που είναι ταπεινό
   Ποτέ δεν θα υψωθούν

   Το ημερολόγιο
   Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα
   Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες
   Είναι ανοιχτές
   Κάποια απ’ αυτές θα σφραγιστεί
   Μ’ έναν σταυρό

   Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
   Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές
   Οι άνεργοι πεινούσαν
   Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

   Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
   Κηρύχνουν τη λιτότητα
   Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα
   Ζητάνε θυσίες
   Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
   Για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν
   Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
   Λες πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό
   Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού

   Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε
   Πόλεμος και ειρήνη
   Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά
   Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους
   Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα
   Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
   καθώς ο γιος από την μάνα
   έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά
   ο πόλεμός τους σκοτώνει
   ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους

   Όταν αυτοί που είναι ψηλά
   Μιλάνε για ειρήνη
   Ο απλός λαός ξέρει
   Πως έρχεται ο πόλεμος
   Όταν αυτοί που είναι ψηλά
   Καταριούνται τον πόλεμο
   Διαταγές για επιστράτευση
   Έχουν υπογραφεί

   Στον τοίχο με κιμωλία γραμμένο
   Θέλουνε πόλεμο
   Αυτός που το΄χε γράψει
   Έπεσε κι όλας

   Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε
   Να ο δρόμος για τη δόξα
   Αυτοί που είναι χαμηλά
   Να ο δρόμος για το μνήμα

   Τούτος ο πόλεμος που έρχεται
   Δεν είναι ο πρώτος
   Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι
   Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος
   Υπήρχαν νικητές και νικημένοι
   Στους νικημένους ο φτωχός λαός
   Πέθαινε απ’ την πείνα
   Τους νικητές ο φτωχός λαός
   Πέθαινε το ίδιο

   Σαν θα’ρθει η ώρα της πορείας
   Πολλοί δεν ξέρουν
   Πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους
   Η φωνή που διαταγές τους δίνει
   Είναι του εχθρού τους η φωνή
   Εκείνος που για τον εχθρό μιλάει
   Είναι ο ίδιος τους ο εχθρός

   Νύχτα
   Τ’ανδρόγυνα ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους
   Οι νέες γυναίκες θα γεννήσουν ορφανά

   Στρατηγέ το τανκς σου
   Είναι δυνατό μηχάνημα
   Θερίζει δάση ολόκληρα
   Κι εκατοντάδες άνδρες αφανίζει
   Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
   -χρειάζεται οδηγό

   Στρατηγέ το βομβαρδιστικό
   Είναι πολυδύναμο
   Πετάει πιο γρήγορα απ’ τον άνεμο
   Κι απ’ τον ελέφαντα σηκώνει βάρος πιο πολύ
   Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
   -χρειάζεται πιλότο

   Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ
   Ξέρει να πετάει
   Ξέρει και να σκοτώνει
   Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
   -ξέρει να σκέφτεται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights