Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2023

Το Μεγανήσι πέφτει “θύμα” της ιχθυοκαλλιέργειας;

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γιώργος Καλούδης σε επιστολή που μας έστειλε, σύμφωνα με το ΦΕΚ, την ημέρα που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, δηλ. στις 4/11, έλαβαν χώρα τα εξής:

(α) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ,

(β) το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ,

(γ) το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή,

(δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική Επιτροπή και

(ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ.

Όμως, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας αποδεδειγμένα ΔΕΝ ολοκλήρωσε τις εργασίες του και δεν εξέφρασε γνώμη και παρόλα αυτά η ΚΥΑ που υπέγραψαν οι Υπουργοί (κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Καστανίδης, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, Σκανδαλίδης και Γερουλάνος) και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, επικαλείται την με αριθμό 26 / 4.11.2011 γνώμη του Συμβουλίου!!!

Για τα Ιόνια Νησιά η ΚΥΑ 2505/4-11-2011 αποτελεί την ταφόπλακα του τουρισμού όταν σε απόσταση 1χλμ σε στεριά (αφού θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις) και θάλασσα από τις μονάδες των ιχθυοτροφείων όλων των περιοχών που προαναφέρθηκαν *, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η αλιεία.

Όπως μάλιστα ρητά αναφέρεται, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι « η κάμψη του τουρισμού» στην Ελλάδα!!!

* Στη Κέρκυρα

1. Η περιοχή στα Διαπόντια Νησιά: Οθωνούς,Ερείκουσας,Μαθράκι.

2. Η περιοχή Βόρεια του Όρμου Λευκίμμης

3. Η περιοχή Βόρεια της Νήσου Κέρκυρας

4. Η περιοχή στις Αλυκές Λευκίμης (για γαρίδες)

5. Οι Βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας

Στη Λευκάδα

1. Η περιοχή στη Νήσο Καστό

2. Η περιοχή στη Νήσο Μεγανήσι

Στην Ιθάκη

1. Οι Νοτιοανατολικές ακτές της Ιθάκης

2. Οι Νοτιοδυτικές ακτές της Ιθάκης

Στη Κεφαλονιά

1. Ο κόλπος Αργοστολίου

2. Οι Νοτιοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς (η περιοχή από

3. Κατελιό – Σκάλα μέχρι Πόρο)

4. Οι Βορειοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 2505/4-11-2011 και τη σύνταξη έγκυρης μελέτης για το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών επιστημονικά πλήρους και πολιτικά αξιόπιστης και όχι συνταγμένης και χρηματοδοτημένης από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, όπως αυτή που στηρίχθηκε η επίμαχη ΚΥΑ.

Οι έξι Βουλευτές των Ιονίων Νήσων οφείλουν να στρατευτούν στην υπόθεση ανάκλησης της ΚΥΑ 2505/2011, στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθούν ως συνυπεύθυνοι για την καταστροφή του τουρισμού και του περιβάλλοντος στα νησιά μας.

Η Περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης, οφείλει να φέρει το θέμα ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την άλλη εβδομάδα στη Λευκάδα με εισήγηση για δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και τοπικούς φορείς.

Στο μεταξύ άμεσα ο κ. Περιφερειάρχης οφείλει να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς κάθε κατεύθυνση και να καταγγείλει τον πραξικοπηματικό τρόπο προώθησης της ΚΥΑ 2505/2011, απαιτώντας την απόσυρση της.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση το κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητάμε από τον Πρόεδρο να το περιλάβει ως θέμα της επόμενης συνεδρίασης.

Τέλος, με επιστολή μας στον Πρόεδρο ζητάμε να μας χορηγηθούν τρία έγγραφα της ΠΙΝ που έχουν σταλεί στο ΥΠΕΚΑ για την υπόθεση.

…………………………………………………………………………………………

Προς : Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Άνθη Χρήστο

 

Θέμα: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Κέρκυρα 17 Νοεμβρίου 2011

Κύριε Πρόεδρε,

Με βάση το άρθρο 16 παρ. 6 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου παρακαλώ να μας δοθούν αντίγραφα των παρακάτω εγγράφων που αφορούν την υπόθεση των υδατοκαλλιεργειών και αναφέρονται στο ΦΕΚ 2505/2011 :

1. Το με αριθμό 23677/8602/6-6-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς το ΥΠΕΚΑ

2. Το με αριθμό 32407/9513/15-7-2011 έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη των Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης προς τη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ

3. Το με αριθμό 42296/1583ό 42296/15838/1-9-2011 έγγραφο από το Γραφείο του Περιφερειάρχη της περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς τη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γιώργος Καλούδης Επικεφαλής της παράταξης «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Γεράσιμος Φόρτες Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights