Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2023

“Θύελλα” ξεσήκωσε το ΦΕΚ για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Το Δ.Τ. και το Υπόμνημα της Παν. Συντονιστικής υπογράφει μ.α. και ο Δ. Μεγανησίου

Για καταστροφή κάνουν λόγο σε κοινή τους επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ι.Ν. κ. Σπύρο Σπύρου, τον οποίο και “χρεώνουν” πολιτικά οι επικεφαλής των παρατάξεων Επτανησιακή Αναγέννηση (Σπ. καλούδης), ΑΝ.Α.Σ.Α. (Θ. Γαλιατσάτος) και Αριστερή Κίνηση Ιονίου (Σ. Βλάχος), “με τις… διαβεβαιώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι «έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα».”. Δείτε την επιστολή εδώ.

Πως έχουν τα πράγματα

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά της δημιουργίας ιχθυοκαλλιεργειών κάνει λόγο για «πρωτοφανές σκάνδαλο τόσο για λόγους διαδικασίας όσο και για λόγους ουσίας» με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για τη δημιουργία ιχθυκαλλιεργειών στη χώρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο 2505/2011 ΦΕΚ Β’ (Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού), και μάλιστα με ημερομηνία υπογραφής 4.11.2011, την ημέρα δηλαδή που παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Στα αξιοσημείωτα του όλο γεγονότος, είναι πως το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε την ώρα που η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διοργάνωνε συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την αποτροπή της θεσμοθέτησης του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ: (α) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ, (β) το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ, (γ) το ΥΠΕΚΑ επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, (δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική Επιτροπή και (ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους υπουργούς κκ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοΐδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ.

Ήδη, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά της δημιουργίας ιχθυοκαλλιεργειών, «ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε εντολή να μας χορηγηθούν καθοριστικά στοιχεία και σύντομα η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις και ονόματα.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΚΕΔΕ, τους φορείς του τουρισμού, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να συστρατευτούν στον αγώνα μας και να απαιτήσουμε από κοινού την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ. Κυρίως, καλούμε όλους τους βουλευτές και πολιτευτές των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, που αύριο θα ζητήσουν την ψήφο μας, να υπογράψουν την Διακήρυξή μας και να μπουν μπροστά στον αγώνα μας».

Απόσπασμα από το ΦΕΚ:

Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο Πίνακα ΙΙ του παραρτήματος στο ΦΕΚ, βάσει της μελέτης Π.Ο.Α.Υ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ προβλεπόταν στο Ιόνιο η δημιουργία 3 Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) με τις αντίστοιχες ζώνες. Ο Καστός  μαζί με το Μεγανήσι (δείτε παλαιότερη ανάρτηση του ΜΝ εδώ) εντάσσονται στην Π.Ο.Α.Υ. 2  και στις Ζώνες  Α και Β αντίστοιχα. Το Μεγανήσι εν προκειμένω χαρακτηρίζεται ως Π.Α.Σ.Μ. (Περιοχή Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων). Το τι προβλέπεται, καθορίζεται γι΄αυτές, υπάρχει στο Άρθρο 5 του ΦΕΚ:

ΥΑ  31722/4−11−2011, ΦΕΚ 2505/4 Νοεμβρίου 2011:

 Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

Άρθρο 5

III) Καθορισμός Περιοχών Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ)

Σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 3 οι Π.Α.Σ.Μ. αποτελούν θαλάσσιες εκτάσεις εντός Π.Α.Υ., στις οποίες αναπτύσσονται μέχρι πέντε (5) μονάδες υδατοκαλλιέργειας. Η συνολική μισθωμένη έκταση των μονάδων για το σύνολο των εκτρεφόμενων ειδών είναι κατ’ ανώτατο 100 στρέμματα, ενώ η απόσταση μεταξύ των μονάδων είναι από πεντακόσια (500) μέτρα έως δύο (2) χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο, μετρούμενο σε ευθεία. Προκειμένου για οστρακοκαλλιέργειες οι ανωτέρω αποστάσεις μειώνονται κατά το ήμισυ.

Οι ΠΑΣΜ αποτελούν μεταβατική κατάσταση πριν τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ και συγκεκριμένα:

α) Ως Π.Α.Σ.Μ. θεωρούνται κατ’ αρχήν οι περιοχές με συγκέντρωση μονάδων υδατοκαλλιέργειας που καταγράφονται στα οικεία Περιφερειακά Πλαίσια (Κορινθία − Αργολίδα, Αμβρακικός, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδας κ.α.) και οι ζώνες των Π.Ο.Α.Υ. που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2, ανεξάρτητα από το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος, ως προς τον αριθμό των μονάδων, τη μισθωμένη έκταση και την απόσταση μεταξύ των μονάδων. Η οριστική τους ρύθμιση γίνεται με τηθεσμοθέτηση ΠΟΑΥ, εφόσον υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 100 στρ. συνολικής μισθωμένης έκτασης ή/και των πέντε μονάδων.

Επεξήγηση όρων

Π.Α.Υ. = Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Π.Α.Σ.Μ. = Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων

Π.Ο.Α.Υ.  = Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου με το Υπόμνημα (15/11/2011):

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
syntonistikiepitropi@yahoo.gr 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 15.11.2011

Χθες, 14.11.2011, την ώρα που η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διοργάνωνε συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την αποτροπή της θεσμοθέτησης του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2505/2011,σύμφωνα με το οποίο η επίμαχη ΚΥΑ έχει εγκριθεί από τις 4.11.2011!Σύμφωνα με το ΦΕΚ, την ημέρα που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου,έ λαβαν χώρα τα εξής: (α)συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ, (β)το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ, (γ) το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, (δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική  Επιτροπή και(ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο,  Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ.Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα δεν έλαβε χώρα και ότι η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο γιαλ όγους διαδικασίας, όσο και για λόγους ουσίας. Ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε εντολή να μας χορηγηθούν καθοριστικά στοιχεία και σύντομα η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις και ονόματα. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΚΕΔΕ, τους φορείς του τουρισμού, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να συστρατευτούν στον αγώνα μας και να απαιτήσουμε από κοινού την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ. Κυρίως, καλούμε όλους τους βουλευτές και πολιτευτές των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, που αύριο θα ζητήσουν την ψήφο μας, να υπογράψουν την Διακήρυξή μας και να μπουν μπροστά στον αγώνα μας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

1. Το περιεχόμενο της ΚΥΑ:

Το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», κατοχυρώνει την προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5χλμ σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100επιλεγμένες περιοχές θεσπίζονται τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ),όπου προβλέπεται η συγκέντρωση πρακτικά απεριόριστων μονάδων με πρακτικά απεριόριστη έκταση και παραγωγή ανά 500μ. Η διαχείριση των περιοχών αυτών περνάει σε «φορείς διαχείρισης» που ελέγχονται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (οι μεγαλύτερες από αυτές με τη σειρά τους ελέγχονται ήδη από ένα αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα). Σε απόσταση 1χλμ σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες όλων των ανωτέρω κατηγοριών, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η αλιεία. Όπως αναφέρεται ρητά, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η «κάμψη του τουρισμού» στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ (αρ. πρωτ. Γρ. Κοιν. Ελ. 5295/β/2011), στη συντριπτική πλειοψηφία των νησιών της χώρας και στο μεγαλύτερο μέρος του παράκτιου χώρου της ελληνικής επικράτειας (κατηγορία Β2 του Ειδικού Πλαισίου του Τουρισμού) δεν είναι επιτρεπτή η τουριστική αξιοποίηση!!!!

2. Τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής:

1.Δήμος Επιδαύρου

2.Δήμος Ερμιονίδας

3.Δήμος Ιθάκης

4.Δήμος Καρυστίας

5.Δήμος Κεφαλονιάς

6.Δήμος Κορινθίων

7.Δήμος Λειψών

8.Δήμος Λέρου

9.Δήμος Λευκάδας

10.Δήμος Λοκρών

11.Δήμος Μεγανησίου

12.Δήμος Μεγαρέων

13.Δήμος Ναυπλιέων

14.Δήμος Ξηρομέρου

15.Δήμος Οινουσσών

16.Δήμος Πύλου – Νέστορος

17.Δήμος Σαλαμίνας

18.Δήμος Τροιζηνίας

19.Δήμος Χάλκης

20.Δήμος Χαλκιδέων

21.Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κόρφου Δήμου Κορινθίων

22.Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου

23.Περιφερειακή Παράταξη «Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας»

24.Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Σαλαμίνας ( Ι.Δ.Ε.Σ)

25.Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»

26.Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας – «Αλλάζουμε τα Μέθανα και τηνΤροιζηνία»

27.Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης – Πόρος»

28.Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»

29.Παράταξη ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας, «Κοινωνική Συμμαχία για τη Σαλαμίνα του αύριο»

30.Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων & Νέας Περάμου»

31.Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος

32.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας & Ηλείας (ΔυτικήςΕλλάδος)

33.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ιονίων Νήσων

34.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης

35.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας

36.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

37.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Πελοποννήσου

38.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

39.Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

40.Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου

41.Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Πολιχνίτου Λέσβου

42.Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»

43.Σύλλογος Αλιέων Τολού

44.Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου

45.Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

46.Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου

47.Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου

48.Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού

49.Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά,Τροιζηνίας

50.Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας

51.Σύλλογος Συνιδιοκτητών Έκτασης Κρίπεζας Ν. Επιδαύρου «Φύση και ΠνεύμαΕπιδαύρου»

52.Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας

53.Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «Η Νέα Αλαία»

54.Οικιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πόρτο Λάφια»

55.Εξωραιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, “Αμόνι”

56.Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού

57.Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας

58.Εξωραϊστικός & Αθλητικομορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου Μεθάνων,«Η Αρσινόη»

59.Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «Ο ΆγιοςΠαντελεήμωνας»

60.Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου

61.Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»

62.Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας -Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου –Λιβανατών

63.Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»

64.Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Στύρων «Η ΑΙΓΙΛΙΑ»

65.Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας

66.Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας

67.Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού

68.Κίνηση Πολιτών Κόλπος Αργοστολίου – S.O.S.

69.Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Υγροτόπου Βουρκαρι Μεγάρων

70.Κίνηση Δράσης Πολιτών Σαλαμίνας Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α

71.Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης

72.Λέσχη Συνδαιτυμόνων και φίλων Καρυστίας «Το στέκι των δειπνοσοφιστών»

73.Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας

74.Ναυτικός Όμιλος Αταλάντης

75.Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Αταλάντης

76.Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλάμου Λευκάδας

77.Πανκαστιωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Καστός»

78.Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου

Σχετικά

17/11/2011: Καταστροφή για τα Ιόνια η υπογραφή της ΚΥΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες

30/10/2011: Να συζητηθεί το θέμα των Ιχθυοτροφείων στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

24/10/2011: Για τις ιχθυοκαλλιέργειες

22/10/2011: Η Επτανησιακή Αναγέννηση για τα ιχθυοτροφεία

31/5/2011: Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ: Υδατοκαλλιέργεια, νησιωτικοί υγρότοποι

23/5/2011: Μελέτη περιβ. επιπτώσεων υδατοκαλλιέργειας  (Προτείνεται και το Μεγανήσι ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΖΩΝΗ Β)

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Για να καταλάβω: ο δήμος Μεγανησίου εκλεγμένος και από πολίτες που διαμαρτύρονται ενυπόγραφα ότι δεν εισακούστηκε η άποψή τους για βιολογικούς και ΣΜΑ, διαμαρτύρεται ενυπόγραφα ότι το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη την άποψη του δήμου για τις ιχθυοκαλλιέργειες;! Σωστά; ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights