Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Φεβρουαρίου 2020

Υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη;

  • Η δημοσιονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και εξελίχθηκε γρήγορα σε κρίση δημόσιου χρέους για όλο τον νότο της Ευρώπης, απειλεί πλέον τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρώπης αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Tαυτόχρονα θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά από δημοκρατικές κατακτήσεις του νεωτερικού καπιταλισμού, όπως το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου που αναπτύχθηκαν παράλληλα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η κυρίαρχη νεοφιλελελεύθερη εκδοχή στην οικονομία έδωσε στην αγορά τη δυνατότητα να καθορίζει άνευ όρων τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης.

Οι πολίτες-θύματα των πολιτικών άγριας λιτότητας σύρονται σε μια καταστροφική δίνη, πετιούνται εκτός κοινωνίας, θεωρούνται συλλήβδην αναλώσιμοι και περιττοί.

Η σχεδόν «θεϊκή» διάσταση των αόρατων δυνάμεων της αγοράς ανέτρεψε, όμως, συγχρόνως όλες τις θεσμικές ισορροπίες της παραδοσιακής δημοκρατικής οργάνωσης του κράτους.

Η πολιτική εξουσία, όπως φάνηκε και από τις εξελίξεις στη χώρα μας, αναγκάζεται να υποκύψει, σχεδόν αμαχητί, στις εντολές των ισχυρών παραγόντων της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των αγορών. Η δημοκρατία, όπως τη γνωρίσαμε, δέχεται σοβαρά πλήγματα αξιοπιστίας.

Είναι δυνατή άραγε η αντιστροφή αυτού του ζοφερού κλίματος; Μπορεί να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία; Εχει μέλλον στην Ευρώπη η δημοκρατία;
Η «Κ.Ε.» αναζήτησε απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα της εποχής μας. Κορυφαίοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί κατέθεσαν τις απόψεις τους. Τον τελικό λόγο έχουν οι λαοί της Ε.Ε
ΦΑΚΕΛΟΣ
Όλα τα άρθρα:
Γράφουν οι: Ν. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, Ε. Ο. ERIKSEN, Γ. ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ, J. ΚΕΑΝΕ, Τ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ, Κ. ΔΟΥΖΙΝΑΣ, Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ, Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ, L. MARTELL, Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, L. GALINO, J.-Ρ. FITOUSSI, G. ROSSI, Α. ΛΙΑΚΟΣ, S. HALIMI, Μ. ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ, Α. ΚΑΖΑΚΟΣ, R. HARMS, Β. MEYER, G. LETSCH, J. BUTLER, G. PERELLI
Από enet
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Σβήνει η Χαλυβουργική – Σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού παραγωγής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ομ. Σκυλίτση 6 – Πειραιάς Τηλ.: 210-4174159 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 10/2/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ “ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.“         […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *